galéria megtekintése

Élesednek a konfliktusok az MSZP-ben, elindult a beszólogatás

18 komment


Kálmán T. Attila

Még több mint egy hónap van hátra az MSZP június 25-i tisztújító kongresszusáig, de helyi szinteken már dübörög a gépezet, és országosan is élesedik a harc. A pártvezetésre aspirálók egyikével sincs teljesen kibékülve a párt tagsága, sokan Mesterházy Attila előző pártelnök-frakcióvezető helyezkedésé­re figyelnek.

Az MSZP elnöki székére továbbra is négyen pályáznak: Tóbiás József jelenlegi elnök, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Gyula volt újbudai polgármester és Szanyi Tibor EP-képviselő. Hivatalosan még egyikük sem jelölt, ehhez először össze kell gyűjteniük a pártban 1500 támogató aláírást, ezért mind a négyen intenzíven turnéznak az országban.

Mit gondolnak a jelöltek?

Két elnökjelölttel, Molnár Gyulával és Szanyi Tiborral készült interjúnkat itt olvashatják.

Úgy tudjuk, a jelölteknek rendben gyűlnek az aláírásaik, így mindannyian ringbe szállhatnak a kongresszuson, de többen kritizálták Tóbiást, hogy kihasználja helyzeti előnyét. „Míg az elnökségre pályázók 5 perceket tudnak beszélni egy-egy taggyűlésen, addig Tóbi hosszabb elnöki beszámolókat tart” – mondta egy párttag, aki hozzátette, hogy az elnök ilyenkor mindig kiemeli, hogy az MSZP az utóbbi időben javított a közvélemény-kutatási eredményein, és több időközi választáson is jól szerepelt, illetve nyert.

 

A pártban többen, még az elnök kihívói közül is elismerték, hogy van most egy jó szériája a pártnak, amit meglovagolhat Tóbiás, de a korábbi kritikákat fenntartva sokan felrótták a jelenlegi pártvezetésnek, hogy sokszor csak véletlenszerűen ötletel, a döntések szűk körben születnek, és nem látszik egy olyan határozott irányvonal, ami vonzó lehet a választóknak.

Tóbiás József, a mostani és Mesterházy Attila, a volt elnök
Tóbiás József, a mostani és Mesterházy Attila, a volt elnök
Nagy Lajos / MTI

Viszont a jelenlegi elnök ­rossz megítélése egyelőre nem döntötte el a végkifejletet: „A pártban kevesen álltak oda egy-egy jelölt mögé teljes mellszélességgel, hogy igen, ő az én emberem” – mesélte egy szocialista országgyűlési képviselő. Volt, aki úgy látta, hogy egy „B válogatott” meccsel a pártvezetésért, miközben szerinte ­Botka László, Hiller István és ­Mesterházy Attila lenne a legalkalmasabb a posztra. Az első kettő azonban a választmány vezetéséért fog megküzdeni, Mesterházy pedig a 2014-es választási vereség után kijelentette, hogy négy évre vonul vissza az első vonalból, és köztudomásúlag 2018 után szeretne csak visszatérni, mert „még egyszer nem akarja elvinni a balhét”.

A háttérben viszont továbbra is nagyon erős az MSZP-ben Mesterházy, aki komolyan képes befolyásolni a végeredményt is, mert kiterjedt networkje van országosan a pártban. Tóbiásnak eközben Baranyából és Borsodból is megüzenték, hogy ne nagyon számítson a támogatásukra.

A volt pártelnök egyelőre „lebegteti, hogy kit támogat”: Molnár és Szanyi mellett is kampányolgat, de egyértelműen nem határozta el magát. Szolid kritikusai szerint ezzel egyetlen célja a zavarkeltés, de volt, aki keményebben fogalmazott: „Csak rombolni akar, de nem veszi észre, hogy ezzel a saját jövőjét is aláássa.” Annyi biztos, hogy Mesterházy bárkit szívesebben látna az elnöki poszton, mint a szerinte nagyon gyengén muzsikáló Tóbiást.

Az elnöki vetélkedés következő nagy fordulópontja június első hetében jöhet, amikor rövid egymásutánban lejár a népszavazási aláírásgyűjtés határideje, és megrendezik a dunaújvárosi időközi önkormányzati választást is. Ha itt sikereket könyvelhetnek el a szocialisták, akkor Tóbiás lényegesen megerősödhet, de ezt a kimenetelt nem segíti, hogy az első 100 ezer aláírás lassan gyűlt össze a vasárnapi boltzáras kérdés kigolyózása után, s nem segíti a dunaújvárosi DK–MSZP-villongás sem.

Jelenleg Molnárt mondják a legtöbben a valószínű befutónak, de Tóbiást sem írják már le annyira, mint korábban, Szanyit pedig eleinte nem vették komolyan, de már az ő neve is bekerült a kalapba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.