galéria megtekintése

Elérkezett a zsidó hang a keresztényekhez

5 komment


Czene Gábor

Tényleg a véletlen a legjobb dramaturg. Frölich Róbert országos főrabbi éppen ott tartott beszédében, hogy „ma a bazilika kapui nyitva állnak", amikor mögötte megszólaltak a harangok. A szervezők becslése szerint mintegy húszezren vettek részt az Élet Menetén.

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a holokauszt áldozataira emlékező, Európa egyik legnagyobb antirasszista megmozdulásának tartott Élet Menetét. Az útvonal évről évre változik, idén a Dohány utcai gyülekezőhelytől a Szent István-bazilikáig vonult a tömeg.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nagy volt a készültség. A rendőrség órákkal a rendezvény előtt lezárta és átvizsgálta a környéket. A Dohány utcai zsinagógánál az önkéntesek magyar, izraeli és uniós papírzászlókat osztogattak, valamint fehér lufikat, rajtuk a szöveggel: „Soha többé!" Legalább harminc fiatal hatalmas nemzeti színű lobogót emelt a magasba.

 

Sándor Mária fekete ruhába öltözött szimpatizánsai is eljöttek, egy kisebb csoport pedig Ukrajna szenvedéseire, a harmincas évek éhínsége és a mostani háború áldozataira hívta fel a figyelmet. Többen feliratokkal érkeztek, az egyik így szólt:

„Emlékezünk, és nem felejtünk. A mai irgalmatlanokat és kirekesztőket se!"

Fél órával a kezdés előtt még elég szellősen álltak az emberek a színpad körül, aztán besűrűsödött a tömeg. A bazilika felé vonulva, bármennyire igyekeztünk is, az Erzsébet téren nem találtunk olyan pontot, ahonnan a menet elejét és végét is láthattuk volna. Kicsinek bizonyult a Szent István-bazilika előtti tér, sokaknak csak a környező utcákban jutott hely.

Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány elnöke külön köszöntötte a diplomatákat (megjegyzendő: az Egyesült Államok részéről nem csupán Colleen Bell nagykövet jelent meg, egy ellenzéki politikus André Goodfriend volt ideiglenes ügyvivőt is felfedezte a sokaságban). A résztvevők néma csendben emlékeztek a közelmúltban elhunyt Nobel-díjas magyar íróra, Kertész Imrére.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Majd a katolikus, református, evangélikus egyház és a zsidó felekezet képviselői léptek színpadra. A helyszín mellett ez volt az idei Élet Menete másik különlegessége. A rendezvényen korábban is felszólaltak már keresztény vezetők, de a négy, úgynevezett „történelmi" egyház reprezentánsai még sosem szerepeltek együtt.

- Azért jöttünk, hogy kifejezzük fájdalmunkat és bűnbánatunkat a több mint félmillió magyar zsidó honfitársunk meggyilkolása miatt, hogy kiáltsunk az erőszak és a fanatizmus minden áldozatért, az örmény népirtástól kezdve napjaink iraki és szíriai népirtásáig

– mondta Székely János katolikus püspök, a Keresztény-Zsidó Tanács elnöke. Miért történhetett meg? – utalt a vészkorszak borzalmaira Bogárdi Szabó István református püspök, a zsinat lelkészi elnöke. Szerinte sokat kell ezt kérdeznünk, sok rövidebb és hosszabb utat bejárnunk, városok kellős közepén is éppen úgy, mintha sírkertekben járnánk. Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke hangsúlyozta: hiszem, hogy az örökkévaló Isten örül, amikor erre a menetre, az Élet Menetére tekint. Az ő áldását kérjük – tette hozzá –, hogy valóban az élet hirdetői, védelmezői és továbbadói lehessünk egy sok tekintetben halálra orientált világban.

A Dohány utcai zsinagóga és a Szent István-bazilika között nincs nagy távolság – kezdte Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbija. Mégis: voltak idők, amikor messzebb voltak egymástól, mintsem elérhetett volna a zsinagóga hangja a bazilikáig: a halálra szánt zsidók segélykérése süket fülekre és zárt ajtókra talált. Egy asszony azért nem jött el, mert a bazilika, amikor oda akart menekülni, zárva volt. Ma a bazilika kapui nyitva állnak – jelentette ki Frölich Róbert, és ebben a pillanatban megkondultak a harangok. Csak a véletlen hozta így, de akár egy mesteri rendező is eltervezhette volna. Ma – folytatta a főrabbi – elérkezett a zsidó hang a keresztény templomhoz.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az erős szél némileg átírta a programot, gyertyagyújtás helyett az egyházi vezetők – zsidó szokás szerint – köveket helyeztek el az áldozatok emlékére. Ilan Mor izraeli nagykövet mellett többek között az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, Röhrig Géza is felszólalt, akit a tömeg vastapssal köszöntött a színpadon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.