galéria megtekintése

Elbukott az erőszakos fideszesítés

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 20. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Sorra buktak meg Simonka György fideszes választókerületi elnök támogatottjai a múlt vasárnapi helyhatósági választáson Békés megye 4. számú választókerületében. A legegyértelműbb bukást Medgyesegyháza jelenti, ahol nem választották újra Simonka jobbkezét, Ruck Mártont, aki 2010-től volt a dinnyetermesztő kisváros polgármestere. A helybeliek kapacitálására indult el újra Nagy Béla, aki korábban öt cikluson át az SZDSZ színeiben vezette a települést.

Nagy Béla most függetlenként jelöltette magát, a héttagú testületben ő a mérleg nyelve, ez jelentősen megnöveli a mozgásterét. Simonka másik nagy veresége Nagyszénás. Az Orosháza melletti településen az ő nyomására lemondott a helyi Fidesz-szervezet vezetéséről Nyemcsok János polgármester. Az országgyűlési képviselő teljesen új alapszervezetet szervezett, jelölteket indított Nyemcsok csapata ellen, és azzal fenyegetőzött a kampányban, hogy ha nem a Fidesz jelöltjeit választják, akkor nem kapnak támogatást.

A Simonka által kiszorított fideszesek Polgári Egyesület Nagyszénásért elnevezéssel indultak, a nyolctagú testületbe hat képviselőjük jutott be. Rajtuk kívül egy MSZP-s és egy független. Fideszes egyetlenegy sem. Ráadásul Nyemcsok János 66:20 arányban megverte Simonka jelöltjét. Gádoroson az a Maronka Lajos katolikus diakónus lett a polgármester, akit a szeged-csanádi egyházmegyében eltávolítottak a plébánosi állásból, számítógépét elvitték.

Simonka György. A helyi Fideszt is felszeletelte
Simonka György. A helyi Fideszt is felszeletelte
Rosta Tibor / MTI

 

Maronka papi személy létére arra kényszerült, hogy Németországban dolgozzon kamionsofőrként. A hatfős testületben négy képviselő tart vele. Amikor a választás éjszakáján a győzelmet hangosan ünnepelték, ellenfeleik kihívták rájuk a rendőrséget.

Veszített Simonka támogatottja Mezőhegyesen is, ahol a nemzeti földalapkezelő tartós bérletre hirdette meg a Ménesbirtok Zrt. által használt földek tetemes hányadát – a nagygazdaság által működtetett munkahelyek jelentős részét veszélyeztetve ezzel.

A választókerület számos kisebb településén, például Medgyesbodzáson, Magyarbánhegyesen és Lőkösházán is megbuktak Simonka erőszakosan támogatott jelöltjei. Forrásaink szerint az embereknek elegük lett a parlamenti képviselő hatalmaskodásából, a közmunkásokkal való kíméletlen bánásmódból. Sok helyen a jobboldali szavazók is igaznak hiszik az elharapódzó korrupcióról szóló szóbeszédet.

Egészen másként alakult a makói kistérség helyzete, ahol a parlamenti választókerületek átrajzolása óta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a képviselő és a választókerületi elnök. Makót és környékét úgy csapták oda Hódmezővásárhelyhez, hogy azt a makóiak némiképp gyarmatosításként élhették meg. Kórházuk, amelyért évekkel ezelőtt Buzás Péter szocialista polgármester vezetésével még utcára is vonultak, betagozódott a hódmezővásárhelyi kórház szervezetébe.

Lázár János
Kurucz Árpád / Népszabadság

Viszonylag alacsony, mindössze 43 százalékos arányban nyert áprilisban Lázár, az átlagát Makó és környéke rontotta le, ahol az erősen leszakadó csanádi kistérségben tarolt a Jobbik. Lázár egész választókerületében is közel 25 százalékot kapott a szélsőjobb. Lázár János más taktikát választott, mint Simonka. Makón le akarta váltatni az öt cikluson át győztes MSZP-s Buzás Pétert, továbbá Apátfalván a két ciklusban győztes, szintén szocialista Antal Pétert, aki a parlamenti választáson a baloldal jelöltje volt ellene.

A nem egyértelműen fideszes irányítású településeket több csoportra osztotta: olyanokra, ahol a Fidesz meg akarta buktatni a regnáló polgármestert (Makón, Apátfalván, Magyarcsanádon és Földeákon), és olyanokra, ahol független jelölteket támogatott, mint Csanádalbertiben, Kövegyen és Maroslelén. Ambrózfalván, Csanádpalotán, Királyhegyesen, Kiszomboron, Nagylakon, Nagyéren és Pitvaroson, ahol az eddigi polgármestert támogatta a Fidesz azzal, hogy nem indított ellene jelöltet.

Makó rontotta az átlagot
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

Ugyancsak nem indított mást az Óföldeákon esélyes független jelölt ellen. Azok között, akiket Lázár azzal támogatott, hogy nem indított ellenük fideszes jelöltet, több, formálisan független, de tudhatóan baloldali polgármester is van. A választókerületi elnök elismerte, hogy – némelyikük több évtizede – jól dolgozik, és támogatást ígért nekik. Október 12-én pontosan azokat választották meg a településeken, akikről július 1-jén Lázár bejelentette, miként támogatja őket a Fidesz.

Az igazsághoz tartozik, hogy a tudottan baloldali jelöltek olyan életkorúak, akiket idén még nagyon nehéz lett volna megbuktatni a szűkebb közösségükben – 2019-ben viszont valószínűleg már nem küzdeni, hanem inkább emelt fővel visszavonulni akarnak majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.