galéria megtekintése

Egyesítik a devizahiteles aktákat

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 22. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Három beadvány már megérkezett az Alkotmánybírósághoz a devizahiteles perekben benyújtott indítványok közül. A taláros testület kilencven napon belül dönt: alaptörvényellenesek-e a pénzintézetek tisztességtelen eljárását vélelmező jogszabály egyes pontjai. Meglepő lenne, ha az AB nem utasítaná el az indítványokat.

Eddig öt hitelintézet indítványát fogadta el a bíróság, és a Fővárosi Törvényszék – az állam ellen indított eljárás felfüggesztése mellett – a Kúria devizahitelesekre vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület honlapja szerint múlt csütörtökig három beadvány már megérkezett, és kilencven napon belül dönteni kell róluk.

Így minden ilyen esetben legkésőbb decemberig megszülethet a határozat. A bírák egyébként igen hasonló kérdéseket intéztek az AB-hez, ezért valószínű, hogy az ügyeket egyesítik. A törvényszék négy tanácsa úgy véli, hogy a szerződések tisztességtelenségére vonatkozó vélelmet megállapító törvény egyes pontjai alaptörvény-ellenesek, illetve nemzetközi szerződésbe ütköznek, ezért kérik a megsemmisítésüket.

A kifogásolt jogszabály szerint azok az egyedileg meg nem tárgyalt szerződéses feltételek, amelyek a bankoknak a kamatok, a költségek és a díjak egyoldalú emelését teszik lehetővé, eleve tisztességtelenek. A pénzintézetek ezt a vélelmet bíróság előtt megtámadhatják, de az erre irányuló keresetek döntő többségét első fokon elutasították.

 

Az AB-hez érkezett beadványok szerint a törvény sérti a visszamenőleges jogalkotás tilalmát, hiszen a 2004-től megkötött összes hitelszerződésre olyan feltételeket állapít meg, amelyeket a korábban hatályos rendelkezések nem írtak elő. Az alkotmánybírák korábban kimondták, hogy az állam jogszabályi úton a fennálló szerződések tartalmát is módosíthatja, ha például a gazdasági környezetben bekövetkezett előre nem látható változások nagyszámú fél érdekét súlyosan sértik.

A beadványok szerint viszont ezt visszamenőleges hatállyal nem tehetnék meg. A bankok bizonyíthatnák, hogy a szerződések minden egyes pontjáról az ügyfelekkel egyenként állapodtak meg, és akkor a törvény rájuk nem vonatkozik. Ám ezt a bizonyítást a jogszabály nem teszi lehetővé, hiszen a bíróság számára előírt harmincnapos határidő miatt érdemi vizsgálódásra nincs lehetőség.

Ez a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét jelentheti – véli a törvényszék néhány bírája. Az pedig jogbiztonsággal kapcsolatos aggályokat vet fel, hogy sem a bankok, sem a bíróságok számára nem biztosítottak elegendő felkészülési időt, hiszen például a pénzintézeteknek harminc napon belül dönteniük kellett, indítanak-e pert.

A bankok különben azt sem tudhatták, hogy a tevékenységükre milyen hatással lesz a kifogásolt törvény, s így a kereset jogkövetkezménye, mert a fogyasztókkal való elszámolás szabályairól szóló jogszabály egyelőre csak tervezetként létezik, ami ugyancsak jogbizonytalanságot okoz.

A pénzintézetek peréhez kapcsolódó beadványok ügyében már egy másik összetételű testület határoz. A leendő három új tagot kizárólag a kormányoldal jelölte
A pénzintézetek peréhez kapcsolódó beadványok ügyében már egy másik összetételű testület határoz. A leendő három új tagot kizárólag a kormányoldal jelölte
Reviczky Zsolt

Egyszerű lesz a helyzet, ha az AB az indítványokat elutasítja. Ebben az esetben a törvényszéknek a hatályos szabályok szerint kell eljárnia, így legkésőbb 2015 januárjában elsőfokú ítéletet hirdethet. Azt természetesen a bankok még megtámadhatják, és ha elmennek a Kúriáig, jövő tavaszra akkor is végleg lezárulnak ezek az ügyek.

De ha az alkotmánybírák a kifogásolt törvény egyes pontjait megsemmisítik, az hatással lenne az összes eddig meghozott ítéletre, hiszen a szerződéses feltételek tisztességtelenségére vonatkozó vélelem dőlhetne meg. Ez a már esetleg jogerősen lezárt ügyekben is – nem valószínű, hogy túl sok ilyen lenne – megteremtené a perújítás lehetőségét, a folyamatban levő pereket pedig le kellene zárni, hiszen megszűnne a jogszabályi alapjuk.

Akkor a kormánynak más megoldást kellene keresnie a devizahitelesek megsegítésére, vagyis: kezdődhetne minden elölről. Nem valószínű azonban, hogy ez a forgatókönyv válik valóra, mert az AB-n napokon belül jelentős többségbe kerülnek azok a bírák, akiket a Fidesz egyoldalúan, az ellenzékkel való egyeztetés nélkül jelölt és választott meg.

Így csaknem kizárt, hogy szembemennek a kétharmad elképzeléseivel, és inkább érveket keresnek majd arra, miért nem alkotmányellenes, ha a jogalkotó törvényben mondja ki, hogy a bankok visszaéltek a helyzetükkel – egyoldalú szerződéses feltételek alkalmazásával –, megkárosították az ügyfeleiket, és ennek a vélelemnek a megdöntésére tisztességes eljárásban gyakorlatilag nincs lehetőségük.

MSZP: egy igen, egy nem, egy talán

Nem vesz részt az alkotmánybíró-jelöltek mai meghallgatásán az MSZP, amiért az igazságügyi bizottságban csak a Fidesz jelöltjei fejthetik ki elképzeléseiket. Ám a szocialisták közölték véleményüket a három jelöltről. Czine Ágnesről úgy vélik, felkészült bíró, alkalmas a tisztség ellátására. Aggályuk, hogy megválasztásával helyette új vezetőt kell kinevezni a Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának élére, ahol a legtöbb jogerős ítélet születik a politikai érintettségű büntetőügyekben.

Sulyok Tamással kapcsolatban megjegyzik: Trócsányi László igazságügy-miniszter tanszékén oktat, és vele közösen publikál, ám remélik, ez nem akadályozza abban, hogy szakmai meggyőződése alapján döntsön.

Varga Zs. Andrást viszont elfogadhatatlannak tartja az MSZP, mondván: Polt Péter legfőbb ügyész általános helyetteseként közvetlen felelősséggel tartozik azért, hogy az ügyészség „a Fidesz politikai érdekeinek szolgálatában (...) koncepciós eljárásokat folytatott és folytat ma is”. (B. D.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.