galéria megtekintése

Egyelőre nem indítványozták a vörösiszap-per újratárgyalását

1 komment


Hajba Ferenc

Nincs végleges döntés, ennek megfelelően semmiféle indítvány nem született arról, hogy a vádhatóság újratárgyaltatná a vörösiszap-pert – válaszolta érdeklődésünkre Horváth Péter, a Győri Fellebbviteli Főügyészség helyettes vezetője.

A Magyar Idők írta meg, hogy az első fok súlyos hibái miatt az ügyészség újratárgyaltatná a nagy fölháborodást kiváltó vörösiszap-pert.

- Ilyen információt mi senkinek nem adtunk, hiszen még nem alakítottuk ki szakmai álláspontunkat

- mondta Horváth Péter. Arra a kérdésünkre, hogy elképzelhető-e indítvány az újratárgyalásra, így válaszolt: - Minden lehetséges és törvényes indítvány elképzelhető, de mint utaltam rá, nem döntöttünk róla.

 

A tragédia, melynek a büntetőjogi felelőseit egyelőre nem találták meg, 2010-ben történt.  Kolontáron, a település közelében átszakadt a MAL Zrt. egyik vörösiszap tárolójának a gátja. A katasztrófa következtében tíz ember életét vesztette, rengeteg ház összedőlt.

A büntetőperben Bakonyi Zoltán, a MAL vezérigazgatóját és tizennégy társát állították a Veszprémi Törvényszék elé. A három évig tartó perben első fokon felmentették a vezérigazgatót és a többi vádlottat  sem marasztalták el gondatlan közveszélyokozás vétsége és bűntette, valamint környezetkárosítás miatt. 

Az ítélet indoklását Szabó Györgyi bírónő egy anekdotával kezdte. Korábbi, más ügyben zajló tárgyalásról idézett egy ismert ügyészt, aki szerint az adott bűncselekmény elkövetéséért valakinek bűnhődnie kell. Az akkori tanácsvezető bíró erre azt válaszolta: nem valakinek, hanem annak, aki elkövette.

A bírónő a nyomozati szak több ellentmondására is felhívta akkor a figyelmet. Utalt rá, hogy a rendőrség tudatosan először tanúként hallgatta meg a későbbi vádlottakat, majd a nyomozás legvégén ellenük vádat emeltek. A vádlottakat cégvezetőként kötelezték különböző társasági okiratok leadására, hiszen ők irányították a Malt.

Kijelentette azt is, hogy a beszerzett bizonyítékok jelentős hányadát szakértők véleménye kell képezze. Ebben az ügyben azonban

a 15 vádlott szakember sokszor többet tudott a megidézett szakértőnél.

Ráadásul a megállapítások jelentős részét a szakértők vissza is vonták, többen adat­- és időhiányra hivatkoztak. Az ítélet indoklásakor Szabó György felidézte az országgyűlési bizottság helyszíni szemléjén megállapítottakat is, ám – mint fogalmazott - a bíróság a Btk., nem pedig az országgyűlési bizottság véleménye alapján hozta meg határozatát.

Az ügyész fellebbezett, így került az ügy a Győri Ítélőtáblához, amely várhatóan az idén ősszel kitűzi a tárgyalás időpontját. Annyi már történt, hogy az Ítélőtábla a büntetőügyben meghallgatott egyes szakértők korábbi kizárásának megtagadásáról döntött. Ferenczy Tamás bíró, az ítélőtábla szóvivője a döntést követően tudósítónknak elmondta: a határozat azt jelenti, hogy a korábban kizárt három eseti szakértő véleményét is figyelembe vehetik, mérlegelhetik a bizonyítékok körében. Az elsőfokú eljárás során a Veszprémi Törvényszék összesen öt szakértőt zárt ki, közülük kaptak most hárman lehetőséget arra, hogy a Győri Ítélőtáblán kifejthessék majd szakvéleményüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.