galéria megtekintése

„Egyedül senki nem képes legyőzni Orbánékat”

21 komment


Hajba Ferenc

Három külön világ képviselői ülnek itt. Kivel kellene közülük az LMP-nek együttműködnie? – tette fel a kérdést Schiffer András a Vezérigazgató Találkozó nevet viselő rendezvény ellenzéki kerekasztalán. A Fideszt csak az ellenzék első ereje győzheti le, ez pedig a Jobbik – vélte Vona Gábor. Szigetvári Viktor szerint az Együtt, bár még nem lát szövetségeseket a győzelemhez, de piacpárti, szabadelvű, antipopulista pártként érzi történelmi felelősségét, ezért szorgalmaz együttműködéseket.  

A röjtökmuzsaji kastélyban megrendezett találkozó ellenzéki kerekasztalán Török Gábor politológus először azt kérdezte, a jelen levő politikusok szerint működik-e még a centrális erőtér Magyarországon. Szigetvári úgy látta, a centrális erőtér nem, de a félfeudális viszonyokat teremtő illiberális rezsim működik a Fidesz putyini világában. Vona sem érzékeli a centrális erőtér jelenlétét. A bizonytalanok abban már nem bizonytalanok, hogy a Fideszt le kell váltani. Ennek érdekében az időközi választásokon a szocialisták is átszavaztak a Jobbik jelöltjére, ha őt tartották esélyesebbnek, de megtörtént ez fordítva is – érvelt Vona.

Schiffer volt az egyetlen, aki úgy válaszolt, hogy megvan még a centrális erőtér, de már recseg-ropog. A Fidesz kötőanyaga, az elköteleződés mára elillant, mondta, s hozzátette: Az a kérdés, hogy a Fidesz meddig tudja a migránskérdéssel elfedni társadalmi mondanivalójának a hiányát. Vona is egyetértett azzal, hogy a migránshullám a Fidesz felmentő serege, mert ezzel az üggyel tudja elterelni a figyelmet a korrupcióról.

Ezt követően hosszas vita vette kezdetét arról, merre tartson Magyarország, kik lehetnek természetes külföldi szövetségesei. Szigetvári azt mondta: A Jobbik hatalmon Oroszországot választaná, s megelégedne az államkapitalista megoldásokkal. Elhiszi Vonának, hogy akkor nem volna habonyi értelemben vett tolvajlás, de nem egy modern Magyarország épülne ki. Vona visszakérdezett. Miért minden rossz, ami Keletről jön? Hát mi magyarok melyik irányból jöttünk? Pártja külpolitikai irányultságából három országot emelt ki: a németeket, az oroszokat és a törököket.

 

Pedig történészként tudom, hogy ez a három nép ontotta a legtöbb vért valaha Magyarországon – mondta. – Egyensúlyozni kell a három között, és soha ne álljunk egyikhez a másik kettő ellen. A hallgatóság soraiban ülő Nógrádi Györgyöt idézte: hol elefántok szeretkeznek, ott nem jó fűnek lenni. Ráadásul – fogalmazott Vona – most három elefánt van, s azok sem szeretkeznek, hanem párzási harcot vívnak egymás ellen.

Magyarország ezer éve a nyugati kultúrkör része, az nem kérdés – kapcsolódott be a vitába Schiffer. ­ Keletről leginkább baj érkezett hozzánk, elnyomás, idegen betolakodás. Szerinte azonban nem ez a kérdés. Kifejtette: A lényeges kérdés az, képes-e a belső gazdaságot megerősítő politika érvényre jutni. Van-e erre szándék és erő? Nincs még egy olyan ország, amelyben nyakló nélkül privatizáltak – hangsúlyozta.

Szigetvári az Együtt és az LMP lényegi különbözőségeire mutatott rá, amikor úgy fogalmazott: az LMP nem akarja a szabad piacot, s nem nyugatias párt. Schiffer erre is reagált, amikor arra figyelmeztetett a piac szerepével kapcsolatban: gazdasági erőcsoportok foglyul tudják ejteni a demokratikus intézményrendszert. Ezért radikálisan vissza kell metszeni a gazdasági csoportok ráhatását a mindenkori kormányra, a társadalomra. Magyar tudásból szülessenek versenyképes termékek – szorgalmazta. Aztán odaszúrt egyet  Szigetvárinak: Orbán földcsuszamlásszerű győzelméhez kétszer is hozzájárult, hogy pártszövetségi huncutkodásokkal akartak egyesek funkcióba kerülni az MSZP-SZDSZ hatalma idején.

Kiderült a beszélgetés során, hogy Szigetvári nagyon kritikus az elmúlt 26 évben kormányra került baloldali kormányokkal szemben, s nem tagadja le azok hibáit. Azt sem gondolja, hogy a külföldi tőke mindenkor tisztességesen működött Magyarországon, több multi is letolta a nadrágját a kormány előtt csak azért, hogy eladjon, s jobb pozíciókat érjen el Magyarországon. Megvették az energiaipar vezetőit, korrupt módon jöttek létre vagyonok a baloldali kormányok idején is, jelentette ki. Az útválasztás azonban – magyarázta – Magyarország számára értékválasztás is. Az értékeket és az érdekeket nem szabad összekeverni. Ha külpolitikai szempontból elemezzük, akkor Oroszországhoz több érdek köt bennünket, mint érték. Gazdasági tekintetben pedig minden elkövetett hiba ellenére a piac szabadsága jelent kiutat, jövőt.

Török Gábor nem hagyhatta ki a nap kérdését, vagyis hogy Vona megvétózta a Jobbik alelnökaspiránsait, és ez azt jelenti-e, hogy megszabadul-e radikálisaitól. S ha így lesz, szakad-e a párt, fordult a Jobbik elnökéhez. Vona azt mondta, nem hiszi, hogy szakad. Azokat ajánlom alelnöknek, akikkel győzni tud a párt – hangoztatta. Magyarázatként hozzátette: az ellenzék második ereje nem győzi le a jelenlegi hatalmat. Elsőnek kell tehát lenni, maradni. Népszerűségük igazolására pedig fölhozta egy nemzetközi közvélemény-kutató elemzését, miszerint a Jobbik a 35 éven aluliak 57 százalékában népszerű. Ez az arány a pártot is meglepte.

Végezetül abban a kérdésben vallottak színt a nyílt, de kulturált vita résztvevői: kötnének-e pártszövetséget valakivel a következő választások idejére.

Kivel is kellene? – kezdte Schiffer. – Három külön világ képviselői ülnek itt. Egyértelműen nem a válaszom a pártszövetségre.

Egyedül akarunk indulni – szögezte le Vona. A Fidesz akkor verhető, ha hitelességük hiányával a hitelesség áll szemben. Aki viszont az elmúlt 26 évben kormányozott, az hitelesnek nem tekinthető. Szigetvári viszont úgy gondolja, hogy a Fidesz legyőzéséhez szükség van az elvszerű pártszövetségre. A győzelemhez egyelőre nem látja a partnereket, azokat, akikkel eredményesen, értékei megőrzésével tudna együttműködni az Együtt, de egyedül senki, a Jobbik sem képes legyőzni Orbánékat – állította.

– Mi szeretnénk átlökni az országot a XXI. századba. Hogy ez 2018-ban megvalósul-e, nem tudjuk, de arra készülünk – ígérte választóinak a Jobbik elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.