galéria megtekintése

Egy villamosmegállót utazik Tisza szobra

0 komment


Kácsor Zsolt

Tisza-szobor: mozgásban
Tisza-szobor: mozgásban
Konyhás István

Tisza István egykori miniszterelnök szobra jelenleg nincs méltó helyen a debreceni Klinikai Központ Elméleti Tömbje előtt, ezért az alkotást áthelyezik a Debreceni Egyetem (DE) főépülete előtti főlépcső mellé – erről az intézmény szenátusa a napokban döntött a hallgatói önkormányzat (hök) kezdeményezésére. Az áthelyezést Tisza születésnapjára, április 22-re időzítik. A két helyszín nincs messze egymástól: a távolság mindössze egy villamosmegálló a Nagyerdei körúton.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását 1926-ban Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter leplezte le az orvostudományi egyetem főépülete előtt, az avatáson részt vett Horthy Miklós kormányzó, és azt mondta: „akik Tisza István életét kioltották, a nemzet életére törtek".

 

Az egyetem 1921-től 1945-ig Tisza István nevét viselte, a második világháború után az intézmény nemcsak nevet váltott, a szobrot is eltüntették. A művet Debrecen önkormányzata és a Debreceni Városvédő- és szépítő Egyesület a Nemzeti Panteon Alapítvány támogatásával helyreállíttatta, majd 2000-ben újra fölállították, de nem az orvosi egyetem főépülete előtt, az eredeti helyén (ott ugyanis egy másik szobor található), hanem az elméleti tömb előtt, a kerítésen túl.

Az áthelyezés indokairól az egyetem azt a tájékoztatást adta: a szobor jelenlegi helye egy félreeső terület. Körösparti Péter, a debreceni hök elnöke megkeresésünkre azt mondta: azért kezdeményezték az áthelyezést, mert már régen beszédtéma a hallgatók között, hogy a volt kormányfő szobra méltatlan helyen van egy kerítés tövében, ahol sokakat láttak már iszogatni és dohányozni is, így „ez az elegáns szobor szépen fog mutatni a főépület előtt". Kérdésünkre, hogy mi a véleménye Tisza miniszterelnöki tevékenységéről, a hökvezető azt válaszolta: van véleménye róla, de ebben az ügyben ez nem számít, szerinte az a fontos, hogy a szobor méltóbb helyre kerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.