galéria megtekintése

Egy lakás, egy autó, egy bankszámla az átlagos hagyaték

3 komment


Lencsés Károly

Évente nagyjából százezer hagyatéki eljárást folytatnak le a közjegyzők, és az esetek csupán negyedében-ötödében van végrendelet. Ez nem jelent gondot akkor, ha az elhunyt egy házasságban élte le az életét, de aki többször alapított családot, jól teszi, ha még életében eldönti, kire, mit akar hagyni, mert csúnya vitáknak veheti elejét.

A megkérdezettek kétharmada fontosnak tarja, hogy készítsen végrendeletet, ám a válaszadók alig hét százaléka rendelkezik ilyen dokumentummal – derült ki a biztosításközvetítő 4Life Direct Kft. által nem régiben készített felmérésből. Az ezerfős mintából nyert adatok alapján ugyanakkor az emberek harminc százaléka a jövőben tervezi, hogy a javairól végrendelkezik. Négyötödük egyébként nagyjából tudja, hogy utánuk ki és milyen szabályok szerint örökölhet majd.

Évente körülbelül 120 ezren halnak meg Magyarországon, és mintegy százezer elhunyt esetében kell hagyatéki eljárást lefolytatni, mert maradt valamilyen vagyontárgy, amelynek a sorsáról dönteni kell – tudtuk meg Tóth Ádámtól, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökétől. Átlagosan különben egy lakásról, egy gépkocsiról és egy folyószámláról van szó, amelyek persze jelentősen különböző értéket képviselhetnek. Emellett sok örökhagyó rendelkezik üdülővel, bankbetéttel, értékpapírokkal, üzletrészekkel is, de kirívóan nagy, százmilliós vagy milliárdos nagyságrendű vagyont csak kevesek hagynak maguk után.

Pontos statisztika nem létezik, de Tóth Ádám úgy véli, talán minden negyedik-ötödik elhunytnak van végrendelete. Ami viszont egészen biztos: a kamara a tavaly decemberi adatok szerint 57 ezer végintézkedést tart nyilván. Ha valaki közjegyzőnél végrendelkezik, bekerül ebben az adatbázisba – amiért a harmincezertől négyszázezerig terjedő munkadíjon kívül külön fizetni sem kell –, s ennek kétségtelen előnye, hogy a dokumentum biztosan nem vész el. Egy ilyen irat az éjjeliszekrény fiókjában már koránt sincs biztonságban, mert megeshet, hogy aki először bukkan rá, megsemmisíti azt, amennyiben rá nézve a törvényes öröklési rendhez képest kedvezőtlen rendelkezéseket tartalmaz.

 

Kérdésünkre Tóth Ádám megerősítette, hogy annak, aki igen gazdag, illetve a családi viszonyai bonyolultak, mindenképpen érdemes végrendelkeznie. Nincs erre feltétlenül szükség azonban, amikor valaki első párjával éli le az egész életét, s kizárólag ebből a párkapcsolatból születtek utódok. Ebben az esetben ugyanis a helyzet egyszerű: a fele vagyon a túlélő házastársé, a gyerekek a többin osztoznak, illetve az özvegy a közös lakáson kívüli hagyatékból is kap egy gyermekrészt. A házastársnak a lakásra egyébként élete végéig haszonélvezeti jog is jár, ami az élettársra már nem feltétlenül igaz.

Nagyjából a házasságok fele felbomlik, és sokan új családot alapítanak, ami később súlyos konfliktusok forrása lehet – mondja a közjegyző. Ezzel kapcsolatban egy művészember esetét említette, akinek több kapcsolatból számos gyermeke született, s a legidősebb akár az utolsó feleségnek az apja is lehetett volna. Amikor a férfi elhunyt, csúnya huzavona folyt arról, kik és milyen arányban részesedjenek a szerzői jogdíjakból. Tóth Ádám úgy véli, aki elválik, annak érdemes a korábbi és az aktuális házasságából származó gyerekek, valamint az új partner érdekére is figyelemmel végrendelkeznie, ami különösen igaz akkor, ha csak élettársi viszonyt létesített.

A végintézkedés jogilag rendben van, amennyiben azt valaki teljes egészében saját kezűleg írja, s pontosan kiderül belőle, kire milyen javait hagyja, valamint ellátja aláírással és dátummal. Amikor a végrendelet írógépen vagy számítógépen készül, kell két tanú is hozzá. A közjegyző szerint mégsem ilyen egyszerű a dolog, mert számos esetben tapasztaltak utóbb orvosolhatatlan hiányosságokat. Így a kedvezményezett nem lehet tanú, s nem működhet közre a végintézkedés elkészítésében sem. „A lakásom összes ingóságát örökölje" – hozott fel példaként egy rossz fordulatot, mert abból az következik, hogy magának a lakásnak a tulajdonjoga törvényes örökös híján az államra szállna.

Magyarországon a halálról nem szokás beszélgetni, miközben számos külföldi államban az öröklési folyamat optimalizálása bevett gyakorlatnak számít – hangsúlyozta Tóth Ádám. Ez azt jelenti, hogy igyekeznek a kedvezményezettek számára legkevésbé költséges megoldást választani. Nálunk ez azért lehet érdekes, mert az egyenes ági rokonok – illetve a házastársak – között nincs öröklési és ajándékozási illeték, ám távolabbi hozzátartozók esetében ez már nem igaz.

Így a közjegyző szerint célszerű átgondolni, hogy egy tehetősebb ember már az életében döntse el, kinek mit kíván juttatni, mert a feleség, a gyermekek vagy a szülők közbeiktatásával az ő egyenes ági rokonaiknak – tehát az örökhagyó testvéreinek, unokatestvéreinek, s más hozzátartozóinak – is illetékmentesen juttathat a javaiból. Egyébként 2010 óta – akkor vált a gyermekek és szülők között ajándékozás illetékmentessé – a hagyatéki eljárásban érzékelhetően csökkent az ingatlanok száma. Úgy tűnik, hogy ezzel a lehetőséggel sokan élnek – tehát a lakást a haszonélvezeti jog kikötésével elajándékozzák –, számítva akár arra is, hogy az öröklést megint illetékkötelessé teszik.

Egy konkrét eset kapcsán Tóth Ádám arra is felhívta a figyelmet, hogy az örökség végrehajtható vagyonná válik, ha valaki adósságcsapdába keveredett. Egy szülő ezért nem a devizahitelbe belebukott fiára hagyta a lakást, hanem az unokái javára végrendelkezett, és a gyermekének csak a haszonélvezeti jogot kötötte ki. Arra a felvetésünkre, hogy nem vitatható-e, ha efféle ügyletben működnek közre – miután a tartozás fedezetének elvonása is felvetődhet –, Tóth Ádám leszögezte: még etikai vétségről sem lehet szó, hiszen az örökhagyó szándékát mindenkinek tiszteletben kell tartania. Sokak számára bizonyára ismeretlen következménye van az uniós tagságnak – utalt egy újabb kérdéskörre Tóth Ádám.

Valahol máshol Európában

Jövő hónaptól a hazai közjegyzők járhatnak el azokban a hagyatéki ügyekben, amelyekben külföldi ingatlan érintett, de a tulajdonos életvitelszerűen Magyarországon él. Ausztriában vagy Németországban a középosztály tagjai közül sokan rendelkeznek üdülővel valahol Dél-Európában, és ez nálunk sem számít már kivételesnek. Ha tehát a magyar elhunytnak van egy házacskája az Adrián, az európai öröklési bizonyítványt itthon állítják ki, viszont az illetéket Horvátországban kell majd megfizetni. Ez újabb problémát vet fel a közjegyző szerint, mert mindenütt más összeget kell fizetni. Az illeték például Belgium egyes területein a hagyaték hetven százaléka, emiatt annak, aki az unión belül külföldi ingatlan vásárlásában gondolkodik, erre is figyelemmel kell lennie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.