galéria megtekintése

Egy gyermek éhen halt, de amúgy a rendszerrel nincs nagy baj

3 komment


Doros Judit, Eger

A gyöngyösi gyermekjóléti szolgálat és a gyerekorvos mulasztása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy lassú kínok között éhen halt egy másfél éves kislány. Abban, hogy őt vagy nővérét nem vették korábban védelembe, kínos adminisztrációs hibák is közrejátszottak.

Ami történt, az feldolgozhatatlan és megdöbbentő, de nem omlott össze a gyermekvédelmi rendszer. Úgy tűnik azonban, olyan esetekre nincs felkészülve, amely normális ésszel fel nem fogható. Ezt mondta Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott azon a sajtótájékoztatón, amelyen a tragikus körülmények között meghalt másfél éves gyöngyösi kislány ügyében a gyermekvédelmi és más hatóságok felelősségét taglalták,

de nem találták.

A védőnőtől több jelzés is érkezett a gyermekjóléti központ felé, hogy nem tud kapcsolatba lépni a családdal, ám a gyermekvédelmi jelzőrendszer egyetlen tagja sem kért azonnali intézkedést sem az elhunyt kislány, Kiara, sem nővére, Kincső családból való kiemelésére, és ideiglenesen vagy véglegesen máshol való elhelyezésére. Többször tettek viszont javaslatot arra, hogy a családot vegyék védelembe – ez azt jelenti, hogy a gyerekeket nem veszik el a szülőktől, viszont a gyermekvédelmi szakemberekkel együtt kell működniük.

 

Sokáig a családdal kapcsolatot tartó gyerekorvos szakvéleménye akadályozta meg ezt az intézkedést, ő rendre azt nyilatkozta: a kislány korának megfelelően fejlődik, emiatt nem volt bizonyíték a szülők veszélyeztető magatartására. A gyámhivatalnak korlátozott eszközei vannak, hogy rendőri segítséggel bemenjen egy családhoz – mondta Mentuszné dr. Terék Irén, a Heves Megyei Kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályának vezetője.

Az idősebb kislány, Kincső esetében – akinél szintén felvetődött az alultápláltság gyanúja – a gyöngyösi gyámhivatal több lépést is tett a szülők felelősségre vonása érdekében, ám ezek olykor

kínos hibák miatt „visszapattantak” más hatóságokról.

Ügyésznek kell például engedélyeznie, hogy a szülőket akár rendőri közreműködéssel is kötelezzék arra, hogy megjelenjenek a gyermekvédelmi hatóságok előtt, ám az ügyész nem adta meg az engedélyt.

A hatóságok képviselői szerint a gyermek éhen halt, de a gyermekvédelmi rendszer nem omlott össze
A hatóságok képviselői szerint a gyermek éhen halt, de a gyermekvédelmi rendszer nem omlott össze
Berán Dániel

Konkoly-Thege Lászlótól, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk: Kincső eseté­ben 2014 szeptemberében és decemberében két alkalommal is kaptak ilyen beadványt, ám az nem felelt meg a törvényi előírásoknak. Egyik esetben azért nem, mert a szülőket ugyanarra a napra idézték volna be a gyámhivatalhoz, mint amelyikre a rendőri elővezetést kérték, a kettő kizárja egymást. Másik alkalommal azokat az iratokat felejtették el csatolni, amelyek alapján az ügyész elbírálhatta volna a beadványt.

A sajtótájékoztatón elhangzott: hiba volt, hogy senki nem tett javaslatot a gyerekek azonnali kiemelésére, nevelésbe vételére, s az eljárások jogsértő módon elhúzódtak. Arra a kérdésre, hogy az idősebbik kislányt átmenetileg miért azoknál a nagyszülőknél helyezték el, akik a családot rendszeresen látogatva maguk is végignézték a kislány haláltusáját, a megyei gyámügyi főosztályvezető azt mondta: az intézkedésnél nem volt bizonyíték arra, hogy a nagyszülők alkalmatlanok lennének, s jelenleg a járási hivatal vizsgálja, megfelelő helyen van-e náluk a kislány. Molnár Márta megyei tiszti főorvos lapunk kérdésére közölte: vizsgálatuk szerint a védőnő nem hibázott, azt pedig, hogy a gyerekorvos mulasz­tott-e, jelenleg külső szakértő bevonásával vizsgálják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.