galéria megtekintése

Edu, aki mindenkinek segített

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 07. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Lehetséges-e, hogy egy Nógrád megyei kis falucskában és a szomszédságában lévő kisvárosban zajlott részben az a konspirációs folyamat, amely végül kirobbantotta a legújabbkori magyar történelem legsúlyosabb válságát?

Rózsa-Flores a kertjében
Rózsa-Flores a kertjében

Szurdokpüspöki alig kétezer lelkes falu Heves és Nógrád megye határán, pár kilométerre Gyöngyöspatától. Itt élt hosszú évekig Rózsa-Flores Eduardo, aki a feltételezések szerint eljuttatta a Fideszhez a birtokába került őszödi hangfelvételt. Ehhez nem kellett túl messzire mennie: Szurdokpüspökitől egy kőhajításnyira van Pásztó, Bíró Márk fideszes országgyűlési képviselő, a párt északmagyarországi régiós igazgatójának lakhelye, aki a helyiek szerint jól ismerte a jelentésekben csak Guevara fedőnéven illetett Rózsa-Florest, a délszláv háború veteránját.

Lehetséges-e, hogy egy Nógrád megyei kis falucskában és a szomszédságában lévő kisvárosban zajlott részben az a konspirációs folyamat, amely végül kirobbantotta a legújabbkori magyar történelem legsúlyosabb válságát?

 

Az, hogy miként került Gyurcsány Ferenc Őszödön rögzített beszéde a zavaros múltú, nézeteiben a nosztalgikus kommunizmustól a szélsőjobbig eljutott Flores kezébe, máig nem tisztázott. A nyilvánosságra hozott, anonimizált jelentések egyikében az áll, hogy a hanganyag egy „pásztói fideszesen” keresztül jutott el a Fidesz vezérkarához. A DK-ból időközben kizárt, az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról korábban szintén részleteket közlő Szabó Bálint meg is nevezte ezt a személyt: Bíró Márkot, aki 2010-ben a Fidesz képviselője lett.

– Jaj, az Edu! Az nagyon aranyos ember volt, mindenkinek segített. Virágot ültetett a járda szélére, folyton szervezett valamilyen megemlékezést, irodalmi estet, összejövetelt. Azt is neki köszönhetjük, hogy a falut tápláló vízforrásokat feltárták, kitisztították és most jó az ivóvizünk – így emlékezett vissza a bolíviai anyától és magyar apától származó férfira az egyik közvetlen szomszédja a Mátraalján megbúvó Szurdokpüspökiben. Hozzátette: nagy társasági életét élt, olykor húsz-harminc hátizsákos fiatal is megjelent a kapujában, akikkel esténként bográcsost főzött a kert végében, beszélgettek, mulattak. – Engem nem zavart, mert nem hallatszott el a zaj idáig, de a közvetlen telekszomszédja sokszor kifakadt, hogy nem lehet nyugodtan pihenni, mert Eduardóhoz folyton jön valaki.

– Mindent gyűjtött, tele volt a lakása a délszláv háborúból hozott emlékekkel, képekkel, dobozokkal. Valóban volt egy Gyurcsány-portréja is, de azt senki sem látta, hogy erre a képre „célba lőtt” volna – így vitatták a szomszédok egyes lapok állításait. Rózsa-Flores a helyi közéletbe is bekapcsolódott.

– Az egyik önkormányzati választáson együtt voltunk szavazóköri delegáltak, ő a Fideszt vagy a Jobbikot képviselte, már nem is emlékszem – mondta egy középkorú hölgy, aki azt jegyezte meg, hogy a férfi rengeteget beszélt könyvekről és nagyon műveltnek látszott. Egy fiatalember viszont azt mondta róla: zárkózott volt, rejtőzködő életet élt, a faluban senki sem tudta igazán, miből tartja fenn magát. Arra sem emlékeztek a közvetlen környezetében, melyik évben vette meg a téglából épült parasztházat, s mi vezérelte épp Szurdokpüspökibe, ide, „az isten háta mögé”, ahol korábban nem voltak sem rokonai, sem ismerősei. A házat most új tulajdonosok lakják.

A fideszes Bíró Márkról már többet mesélnek Pásztón, bár azt minden forrásunk egybehangzóan állította: mióta újból kipattant az „Őszöd-bomba”, nemigen látták őt a városban, s telefonon sem tudják elérni. Nekünk sem sikerült: akik ismerték a korábbi telefonszámát, azok is azt válaszolták, ezen már nem elérhető.

– Gondolom, azt a tanácsot kapta, hogy bújjon el a nyilvánosság elől. Amúgy sem volt az a beszédes fajta, a parlamentben sem igen szólalt meg – mondta róla egyik ismerőse.

Bíró Márk karrierjének gyors és váratlan felívelése sokakat meglepett.

– Az biztos, hogy nem megélhetési politikus, abban az értelemben, hogy mélyen és elkötelezetten jobboldali volt. A családja a kisgazdákhoz kötődött, a párt felmorzsolódása után az ő útja egyértelműen a Fideszhez vezetett – mondta róla egy hajdani önkormányzati bizottsági társa. Bíró Márk szűkszavú önéletrajzából meglehetősen beszédesen bontakozik ki ez a karrier.

„Középiskolai tanulmányaimat Salgótarjánban folytattam, majd a családunk vállalkozásában dolgoztam a kereskedelem és a lakossági szolgáltatás területein. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség 2002-ben az országgyűlési választásokon elszenvedett veresége arra ösztönzött, hogy magam is részt vegyek a helyi közélet formálásában, a nógrádi emberek sorsának alakításában, ezért jelentkeztem a Fidesz Magyar Polgári Szövetség helyi szervezeténél. 2004-ben először Nógrád 2. (Pásztó) választókerület titkárának, majd a Fidesz Nógrád Megyei Választmány alelnökének választottak, ugyanebben az évben Pásztó város Településfejlesztési Bizottságának külsős tagjává delegáltak. 2005 őszétől a Nógrád 1. választókerületének (Salgótarján) kampányfőnöke lettem. A 2006-os önkormányzati választáson Nógrád Megye Közgyűlésének képviselőjévé választottak, majd decemberben felkérést kaptam a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatói feladatainak ellátására. A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP Nógrád megyei területi listájáról szereztem mandátumot.”

A régiós pártigazgatói poszt azt jelentette, hogy Borsod, Nógrád és Heves megyében minden olyan vitás ügyben Bíró Márk intézkedett, amelyet helyi szinten nem tudtak megoldani. Ő vezényelte le például a miskolci Fidesz-csoport újjászervezését.

– Az őszödi ügy kirobbanása 2006 szeptemberében történt, három hónappal később Bíró Márk régiós pártigazgató lett, s ebben a pásztói emberek azért látnak némi összefüggést – mondta lapunknak a helyi közéletet jól ismerő forrásunk.

Hozzáteszi: a városban úgy ismerik a fiatal politikust, mint aki jól ért a számítógépekhez, s ha valakinek elvesztek az adatai vagy összeomlott a szervere, rendszerint nála javíttatta meg a gépét. Bíró Márk önéletrajzában legmagasabb iskolai végzettségként szakközépiskola szerepel, szakmáját tekintve pedig műszakicikk-eladó. Arról, hogy közeli barátságban volt-e Floresszel, a helyiek nem tudnak sokat. Szabó Bálint, a DK azóta kizárt szegedi ügyvivője a Szegedcafe.hu hírportál tudósítása szerint erről úgy nyilatkozott: „Fényképekkel tudom igazolni, hogy Bíró Márk, a pásztói Fidesz vezetője és csapata szoros kapcsolatban volt Rózsa-Flores Eduar dóval 2006 nyarán.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.