galéria megtekintése

Eddig csak alázták a közmunkásokat, most jön a sunyi zsarolás?

69 komment


Lencsés Károly

Szigorúan önkéntes alapon toboroz a közmunkások körében a honvédség – szögezte le közleményében a HM. A belügyi tárca azonban egész nap nem válaszolt arra a kérdésünkre, kötelező-e a közfoglalkoztatottaknak meghallgatniuk az ajánlatot, s lehet-e bármilyen következménye, ha valaki nemet mond.

A közfoglalkoztatottak körében is toboroz a Magyar Honvédség, de a jelentkezés önkéntes: sem a megjelenés, sem a szerződéskötés nem kötelező – szögezte le a Honvédelmi Minisztérium közleményében az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn. Elsőként a Kisalföld írt arról még a hétvégén, hogy a honvédség toborzásán kötelező a megjelenés, s aki megfelel, szerződéses katona lehet, ám

ha valaki nem fogadja el az állásajánlatot, hónapokra kieshet a közfoglalkoztatotti rendszerből.

A HM erre reagálva kiemelte: a sorkatonai szolgálat 2004-es megszűnésével a honvédség önkéntes, professzionális haderővé alakult át. Azóta nem köteleznek és nem is kötelezhetnek senkit arra, hogy akarata ellenére egyenruhába bújjon. Hangsúlyozták, hogy több mint 11 éve csak önkéntes alapon jelentkező katonákkal működik a sereg.

 

A honvédség mindenki felé nyit, aki önként vállalja a szerződéses katonai szolgálatot, s érdekli a katonai életpálya – szögezte le a tárca. Jelezték azt is, hogy hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínálnak a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak ideiglenes állapot. Aki megfelel a követelményeknek, a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kap – hangsúlyozta a minisztérium.

Júliusban Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém, Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében zajlik toborzás. A tájékoztatókon kizárólag a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, valamint a szerződéses katonák kötelezettségeit, járandóságait ismertetik – írta a HM, kiemelve:

a megjelenés és a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség.

Településvezetőként maga is értesült a toborzásról – mondta kérdésünkre Vécsi István, a bodrogközi kistelepülés, Ricse polgármestere, a Közmunkások Szakszervezetének elnöke. A megyei kormányhivataltól ugyanis levelet kapott, amelyben arról értesítették, hogy szerda délben Cigándon várják a faluban dolgozó 18 és 35 év közötti 38 közfoglalkoztatottat. Az erről szóló értesítést személyesen kellett átadni, s azt dokumentálni is kellett.

Vécsi szerint a tájékoztatóból az derül ki, hogy a részvétel kötelező, legalábbis erre utal az a kitétel, amely szerint aki valamilyen képzésen vesz részt, annak nem kell elmennie. Az önkormányzatokat egyébként arra kérték, hogy amennyiben rendelkeznek megfelelő járművekkel, segítsenek az érintettek szállításában, de ebben a ricsei polgármesteri hivatal nem tud közreműködni.

Az embereknek összerándult a gyomra a kötelező megjelenés hírére

– mondta el a polgármester. Ez szerinte a katonasággal összefüggésben különösen rossz érzéseket kelt, mindazonáltal reméli, hogy ezzel be is érik, és senkit nem akarnak szándékai ellenére beöltöztetni. Úgy véli, ha a közmunkások meghallgatják a honvédség ajánlatát, azzal eleget tettek a munkaügyi központtal való együttműködési kötelezettségüknek, és akkor nem kell számolniuk semmiféle retorzióval. Azt viszont elképzelhetetlennek tartaná, hogy az ajánlat visszautasítása miatt bárkit kizárnának a közfoglalkoztatásból, mert ez mégsem olyan helyzet, mint amikor például egy esztergályos nem fogad el piaci álláshelyet.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Vécsi különben úgy látja, az egész legfeljebb figyelemelterelésnek jó, hiszen most senki nem a közmunkások – és családjuk – lehetetlen helyzetéről, megalázó bérezéséről beszél, hanem egy semmire nem jó látványakció került a figyelem középpontjába. Ami szerinte alig valakinek jelenthet megoldást, hiszen a térségükhöz legközelebbi helyőrség is több száz kilométernyire van, ezért ha valaki katona akarna lenni, az ország másik szegletébe költözhetne, de az ígért 110-120 ezer nettóból sem tudna egzisztenciát teremteni magának, illetve a családjának. Ricsén egyébként a polgármester információja szerint senkit nem érdekel az ajánlat.

A közfoglalkoztatást felügyelő Belügyminisztériumtól szerettük volna megtudni, kell-e számítania bármilyen következményre annak, aki nem mutat különösebb érdeklődést a katonai pálya iránt.

A tárcának azonban erre az egyszerű kérdésre hétfő délelőtt tíztől nem sikerült válaszolnia.

Az ellenzéki pártok gyanakvóan fogadták a hírt. A Honvédség drasztikus létszámhiányát nem lehet közmunkások „sunyi zsarolásával” megoldani. Az MSZP álláspontja: a honvédelmi tárca nyilatkozata nem túl hiteles, hiszen láttuk, „hogy mit jelent az önkéntesség a Fidesznél: évekkel ezelőtt a kormány a szolgálati nyugdíjasokat hasonló zsarolással kényszerítette a tartalékos rendszerbe, miközben elvette a nyugdíjukat. Ezt kapta sok ezer ember a Fidesztől a haza szolgálatáért".

A Fidesz-kormánynak a közmunkások helyzetét a párt szerint piaci munkahelyek teremtésével, a honvédség létszámát pedig megfelelő körülmények biztosításával kellene orvosolnia. Jól felszerelt, jól fizetett, megbecsült professzionális haderőre van szükség – hangsúlyozzák –, melyhez szívesen csatlakoznak önként a fiatalok.

Törvényt, emberi jogokat, alapvető tisztességet és honvédelmi érdeket is sért az Orbán-kormány akciója, amely szerint közmunkásokat katonának akarnak besorozni – fogalmazott a DK nevében Vadai Ágnes parlamenti képviselő. A Gyurcsány-kormány eltörölte a sorkatonaságot – emlékeztetett –, a kényszersorozás tehát törvénysértő. A katonaságot nem vállaló közmunkásokat három hónapra kizárhatják a közfoglalkoztatotti rendszerből, s ez a képviselő szerint igazságtalan.

A Magyar Honvédségnek nem is érdeke, hogy teljesen kiképzetlen emberek kerüljenek a kötelékébe, s aki ilyenre kényszerít embereket, az kockáztatja Magyarország biztonságát – hangsúlyozza Vadai. A DK szerint az Orbán-kormány az elmúlt hét évben megalázta a nyugállományú és az aktív katonákat, a honvédelmi költségvetés csökkentésével pedig veszélyeztette a hazánkat szolgáló katonák életét is.

Az Együtt szerint Orbán illiberális államának újabb bizonyítéka a közmunkások körében szervezett kényszertoborzás.

A jelenlegi közmunkarendszer nem jelent kiutat, hanem bezár a szegénységbe és a lecsúszásba, ezért azt át kell alakítani ahelyett, hogy kényszertoborzásokkal, egzisztenciális zsarolással betonoznak be embereket a szegénységbe.

A párt álláspontja szerint értelmetlen és szakszerűtlen, hogy közmunkásokat akarnak katonának szerződtetni; a NATO-kompatibilis honvédség semmilyen személyzeti igényét nem lehet ilyen módon megoldani. Mindemellett elfogadhatatlannak tartják az is, hogy Orbán Viktor illiberális rendszere egzisztenciális zsarolással kényszerít embereket arra, hogy szolgálatot teljesítsenek a fegyveres erőknél; ilyen megoldásokat a keleti despoták a szabadságot minden eszközzel korlátozó államaiban szokás csak alkalmazni, amelyben emberek tízezreit teszik egzisztenciálisan függővé a hatalmon lévők elnyomó politikájától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.