galéria megtekintése

EBESZ: 'Jogtalan előnyt élvezett a kormánypárt'

79 komment


Dési András
NOL

Egyetlen európai országgal sem hasonlították össze és érdemjegyet sem adtak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői a magyarországi parlamenti választásoknak.

– Egy választás bonyolult, összetett kérdés, amit nem lehet pár szóban értékelni. Így a véleményünket sem tudjuk csak egy olyan sommás kijelentésre redukálni, hogy a magyar parlamenti választások szabadok és tisztességesek voltak – mondta Jenny Hilton bárónő, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése küldöttségének elnöke és Audrey Glover nagykövet, az EBESZ korlátozott választási megfigyelési missziójának vezetője hétfőn Budapesten.

Aggodalomra ad okot, hogy egyre több Fideszhez közel álló üzletember vásárol médiumokat, ami aláásta a médiapluralizmust

A diplomatikus megfogalmazások ellenére az mégis kiderült: az EBESZ előzetes megállapításai értelmében a kormányzó párt, értsd a Fidesz sok szempontból, így a vele szemben jelentősen elfogult médiának köszönhetően jogosulatlan előnyt élvezett.

 

A nagy érdeklődéssel kísért sajtóértekezleten Adao Silva, az EBESZ megfigyelői küldöttség különleges koordinátora, portugál parlamenti képviselő kijelentette: a választást áttekinthetően és hatékonyan bonyolították le, a szavazóknak széles körű választási lehetőséget biztosítottak.

Jenny Hilton, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése megfigyelési missziójának vezetője (b), Adao Silva, az EBESZ megfigyelői küldöttség rövidtávú megfigyelési missziójának különleges koordinátora (k) és Audrey Glover, az Európai Biztonsági és Együttműködési
Jenny Hilton, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése megfigyelési missziójának vezetője (b), Adao Silva, az EBESZ megfigyelői küldöttség rövidtávú megfigyelési missziójának különleges koordinátora (k) és Audrey Glover, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziójának vezetője
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mindazonáltal a kormányzópárt jogtalan előnyt húzott az elfogult médiából, a korlátozó jellegű kampányszabályozásból, valamint abból, hogy a kampányban, így a hirdetésekben gyakran elmosódott a vezető kormánypárt és az állam közötti határ.

A választási rendszer átalakítása ugyan hozott pozitív változásokat, de negatívan érintette a fékek és ellensúlyok rendszerét – hangoztatta a portugál jobbközép politikus. Silva kifogásolta, hogy alig voltak női jelöltek és a pártok programjaikban is keveset foglalkoztak a nemek közötti egyensúllyal. A külföldön élő szavazók esetében szóvá tette a kétféle választási eljárást, ami szerinte aláásta az egyenlő választójog elvét.

Hilton bárónő úgy értékelte, hogy a kisebbségekkel szembeni pozitív diszkriminációs intézkedések nem érték el a hatásukat. A kisebbségek – köztük a nagyszámú roma kisebbség – nagyrészt láthatatlanok maradtak a választás során, részvételük sem volt kiugró.

Audrey Glover felidézte, hogy Magyarországon rendkívül rövid idő alatt rengeteg új jogszabályt hoztak. A mintegy nyolcszáz új törvényt hozó jogi átalakítás példa nélküli. Az új változások némelyike pozitív, de más szabályozások, például az Alkotmánybíróság jogköreinek csökkentése, gyengítik a fékek és az ellensúlyok rendszerét, ráadásul minimális, illetve semmilyen társadalmi vita sem előzte meg az elfogadásukat.

Mindez meggyengítette az egész eljárásba vetett bizalmat is – fogalmazott az emberi jogokra szakosodott ügyvéd. A brit külügy volt tanácsadója azt mondta: aggodalomra ad okot, hogy egyre több Fideszhez közel álló üzletember vásárol médiumokat, ami aláásta a médiapluralizmust. Öncenzúra alakult ki az újságírók között, s a politikai egyensúly hiánya is megfigyelhető a Médiatanácsban.

Az EBESZ végleges jelentése két hónap múlva készül el, abban foglalnak majd állást arról is, hogy a magyarországi választások mennyire voltak összhangban a nemzetközi szervezet úgynevezett Koppenhágai Nyilatkozatába foglalt irányelvekkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.