galéria megtekintése

Ebből nagy vita lesz, de Orbán még rejteget magában liberális értékeket

7 komment


Csuhaj Ildikó

A liberális jelző megjelenik az Európai Néppárt által tervezett közös állásfoglalásban, ám nem mint szitokszó. Fideszes forrásaink szerint Orbán Viktor is rejteget még magában liberális értékeket.

Orbán Viktor számára az Európai Néppárt (EPP) fennállásának 40. évfordulója alkalmából szervezett csúcstalálkozó jó alkalom, hogy fontosságát bizonygassa a magyar közönség felé. Ám az ilyen tanácskozáson már nemegyszer kapott kemény bírálatokat zárt ajtók mögött. Ha a nyílt kritika ez alkalommal sem fenyegeti, kínos perceket még átélhet. A kontinens konzervatív vezetői ugyanis egy nyilatkozatot akarnak elfogadni Európa jövőjéről az EPP végrehajtó szervezetének nizzai tanácskozásán.

Orbánnak korántsem nyolc, mit akar az EPP
Orbánnak korántsem nyolc, mit akar az EPP
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A szerdán és csütörtökön tárgyalt dokumentumtervezetet a Népszabadság megismerhette, és az éppen az ellenkezőjéről szól, mint amilyen ­Európát ­Orbán Viktor védelmez és vizionál. A jobboldali magyar sajtó nemrég azt ünnepelte, hogy Brüsszelben minden Orbán terve szerint zajlik. Nos, a néppártiaknak kiküldött tervezet kimondja: az EPP, mint pártcsalád, abban hisz, hogy a jövő által tartogatott hatalmas kihívásokat önmagában egyetlen állam nem tudja megoldani, azokra csak az EU képes közös választ adni. A néppárt az európai projekt mellett álló közösség, védi annak vívmányait, miközben az eddiginél is szorosabb uniót tart célszerűnek. Ennek okai „a kereszténydemokrata örökségből erednek, és az alapvető liberális, illetve konzervatív hozzájárulással együtt az Európai Néppárt ideológiai identitásának lényegét adják” – szól a tervezet.

 

Munkatársunk megkérdezte az egyik ismert fideszes, Berlinben is rendszeresen tárgyaló politikust arról, hogy a magyar kormánypárti politikusok Nizzában el tudják-e fogadni a fent ismertetett tervezetet, hiszen az Orbán Viktor illiberális téziseivel szemben fogalmazza meg a keresztény-konzervatív pártcsaládot. A válasz szerint nem jó, hogy a liberalizmus egyes, az EPP-hez tartozó pártok esetén kizárólagossá vált a bevándorlás politikát illetően, de Orbán a hagyományos szabadságjogokat illetően nem utasítja el a liberalizmust. A fideszes politikus arra számít: nagy vita lesz Nizzában a tervezet körül.

Védenék Brüsszelt a tagállamok ellen is

Az Európai Néppárt erősebb uniót akar – áll az EPP által kidolgozott dokumentumtervben. A kontinens konzervatív pártjainak szövetsége nem marad meg a szép, ám üres mondatok szintjén. A Spiegel Online által szemlézett nyilatkozat szerint azt javasolják, az Európai Uniónak legyen saját harci bevetésre kész katonai alakulata. A védelmi politika területén „követeljük a többségi döntéshozatal bevezetését és az Európai Bizottságban egy védelmi biztos kinevezését”. Ha ez valósággá válna, úgy a tagországok elvesztenék vétójogukat a védelmi kérdésekben, és épp úgy leszavazhatókká válnának, mint Magyarország és Szlovákia a kötelező kvóták ügyében. Ennyi Európába talán Orbán kénytelen lesz belemenni, ám David Cameron feje fájhat. Egy hónappal Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló népszavazás előtt ezek a tervek kényesen érinthetik a maradás mellett kampányoló konzervatív londoni kormányt.

Változatlanul egységbontónak látják a magyar miniszterelnököt az Európai Néppártban és ­Angela Merkel német kancellár környezetében is, de a Fidesz kizárása a pártcsaládból nincs az „étlapon" – mondták lapunknak magas rangú brüsszeli források. Zavarja őket Orbán populista politikája és a kötelező kvóta elleni kampány. A brüsszeli folyosókon otthonosan mozgó fideszes források viszont úgy ítélik meg: nincs is mit megbontani. Állítják: nemcsak az EPP erősen megosztott a kérdésben, hanem a Merkel által vezetett német kormánypárt, a CDU is.

Egyik magyar forrásunk szerint ­Orbán éppen hogy a bevándorlás kapcsán tett, kereszténységre hivatkozó nyilatkozataival pozicionálta magát sikeresen Merkel mellé. Forrásunk ennek alátámasztására felhozta, hogy tudomása szerint a tavaly őszi madridi EPP-konferen­cián egyedül Orbán beszédét osztották ki írásban. A magyar miniszterelnök mára „az egyik hang" (pontosabban álláspont) megtestesítője az EPP-ben – értékelnek a Fideszben, szerintük Merkel látványos vereséget szenvedett a migránspárti politikájával, és így kiegyenlítettek lettek az erőviszonyok a néppártban.

Ugyanakkor szerintük az EPP megosztottsága korántsem drámai, és a magyar kormánynak sem érdeke, sem célja a konfliktusok élezése. Az más kérdés, hogy a magyar utcákon pillanatnyilag Brüsszelnek üzenő kormány részéről mennyire hihető a békítő szándék az EPP-n belül.

Jegyezzük meg azt is: Merkel ma már valóban gyakrabban hangsúlyozza az unió külső határvédelmének a fontosságát, ám Orbán német barátait továbbra is napi rendszerességgel utasítja rendre. Számára az egységes Európai Unió közös menekültpolitikát is jelent.

Merkel és Orbán együtt erős – figyelmeztet Tusk

Ha az Európai Néppárt nem látja be, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor nézetei összeegyeztethetők egymással, és a kettő csak együttesen tud teljes körűen választ adni a kihívásokra, akkor a választók más, radikális és brutális válaszokat fognak keresni a válságok megoldására – figyelmeztetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn Luxembourgban. Tusk rendkívül büszke rá, hogy egy pártcsaládba tartozik Joseph Daullal, az EPP elnökével, Angela Merkellel, Orbán Viktorral, Manfred Weberrel, a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjével, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Bojko Boriszov bolgár kormányfővel. A különbözőségeknek nem feltétlenül kell konfliktusokat jelenteniük. Azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt – hangoztatta Tusk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.