galéria megtekintése

Lázár óva intette a szurkolókat

9 komment

NOL

"Magyarország gazdasági lehetőségeire is hatása van, ha Nagy-Britannia kilép vagy bent marad" – mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A Brexittel a pénteki kormányülésen foglalkoznak, amely jelentős része viszont a magyar válogatott Eb-szereplésének értékelésével telik majd. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint megnövekedett a terrorveszély lehetősége Franciaországban, ezért arra kér minden, Franciaországban tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljanak a konzuliszolgalat.kormany.hu weboldalon, és hallgassanak a francia hatóságokra. 

Az elmúlt 48 órában információik szerint emelkedett egy esetleges támadás esélye, ezért óvatosságra intette a Franciaországba kiutazó szurkolókat. Arra kérte őket, hogy a hatóságok biztonsági intézkedéseit vegyék komolyan és tartsák be.

Együtt dolgozunk Ausztriával

 

Ahogy már megszokhattuk, Lázár alig néhány perccel a Kormányinfó kezdete után rátért a menekültkérdésre. Tájékoztatása szerint az osztrák és a magyar hatóságok egyeztettek a magyar–osztrák határral kapcsolatban. Pintér Sándor belügyminiszter egy közös munkabizottság felállítását szorgalmazta. A magyar–szerb határszakaszon a miniszter szerint a tavalyi évhez képest jobb a helyzet, a magyar–horvát szakaszon pedig megszűnt az illegális határátlépés.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője az 55. Kormányinfón
Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője az 55. Kormányinfón
Máthé Zoltán / MTI

Több mint negyvenezer menekültet akarnak európai országok visszatoloncolni Magyarországra, legalábbis Lázár szerint, és ahogy azt már hetek óta hangsúlyozza, ezek az emberek nem Magyarországon léptek be az Európai Unió területére, ezért szerinte Görögországba kellene őket visszaküldeni. – Mi nem tudjuk őket befogadni – fogalmazott.

A döntés a britek bölcsességén múlik

– jegyezte meg Lázár János. Érdekes egyébként, hogy múlt hét csütörtökön még kiemelte, Magyarország nem foglal állást Brexit-ügyben, majd hétfőn megjelent a brit konzervatív napilapban, a Daily Mailben Orbán Viktor személyes üzenete, amelyben maradásra biztatja a briteket.

A Népszabadság kérdésére, miszerint van-e a kormánynak B-terve a britek kilépése esetén, Lázár azt válaszolta, erről a pénteki kormányülésen lesz szó. "Magyarország gazdasági lehetőségeire is hatása van, ha Nagy-Britannia kilép vagy bent marad" – fogalmazott a  miniszter. Szerinte a népszavazásnak mindenképp lesz hatása az Európai Unió jövőjére, akárhogy is alakul a referendum. "Nagy-Britannia jó szövetséges volt az elmúlt években" – jegyezte meg, hozzátéve, szerinte a bent maradásnak is lesznek következményei.

Gyermekétkeztetés, nyári táborok

Idén mintegy 170 ezer gyerek jut nyári ingyenes étkezéshez a rendelkezésre álló 5,3 milliárd forintból 2372 településen. Erdélyben Ivón, Magyarországon pedig Fonyódligeten és Zánkán szerveznek táborokat a rászorulóknak.

A Népszabadság kérdésére Lázár elmondta, Orbán Viktor gépe ezekben a percekben szállt le, "délután már munka lesz". A holnapi kormányülés jelentős része a magyar csapat helyzetértékelésével telik majd. 

Lesz népszavazás az EU-s kvótáról

Mit szólnának, ha egy külföldi kormány a mi népszavazásunk ellen kampányolna? – kérdezte munkatársunk, Csuhaj Ildikó. Lázár János azt felelte, ezt nem tekintenék a magyar ügyekbe való beleszólásnak, ahogy Orbán Viktor hirdetése sem tekinthető a brit belügyekbe való beavatkozásnak. Lázár szerint fel sem merült ilyesmi, az üzenet is azzal kezdődik, hogy a döntés az övék.

Mióta szokás barátok közt beszélgetéseket rögzíteni?

– kérdezte a Népszava munkatársa, utalva a Spéder Zoltán által állítólag rögzített hangfelvételekre. "Erre nem tudok válaszolni" – mondta Lázár, hozzátéve, ő ezekről nem tud semmit.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kifizetik Bakát

Tudomásul vesszük a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítéletét, de nem értünk vele egyet – reagált Lázár arra, hogy Baka András volt főbíró számára kedvező döntést hozott a bíróság. Újságírói kérdésre Lázár azt mondta, kifizeti a magyar állam a Baka Andrásnak megítélt 100 ezer eurót a bírósági ítélet alapján, de a kormány álláspontja az, hogy nem sértették meg Baka András jogait.

Terítéken a tej

Nincs egységes álláspont a tej áfájával kapcsolatban, ezért egyelőre nem egyeztettek az áfacsökkentésről. A másik probléma Lázár szerint, hogy az áfacsökkentés hatását értékeli kell, mert például a termelőkre gyakorolt hatás sem mindegy, ahogy nem mindegy a sertés- és a csirkehús áfájának csökkentése sem.

Fazekas elkötelezett harcos

A magyar kormány nem tervez változtatni azon az álláspontján, hogy ragaszkodik a GMO-mentességhez – mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva. Arra a felvetésre pedig, hogy állítólag Fazekas Sándor miniszter GMO-s takarmánymintákat kért az USA-tól tesztelésre, Lázár azt felelte: "ez kizárt, mert Fazekas miniszter úr a legnagyobb harcos ellenzője a GMO-nak."

Hiteltelen gyilkos

Lázár János szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy mit mond egy gyilkosságért 15 évre elítélt ember. Ő azt tanulta, hogy nemcsak azt kell nézni, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra
reagálva, hogy a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik Tamás azt állította a bíróság előtt: 10 millió forintnak megfelelő összeget vitt Rogán Antalnak, aki akkor még a Belváros fideszes polgármestere volt. (Rogán Antal ezt cáfolta.)

„Nem adok ennek hitelt, aki mondja, nem hiteles” – mondta Lázár János, és "gyilkos bűnözőként" aposztrofálta Portik Tamást. Egy másik kérdésre, miszerint Rogán Antal állítólag Németországban éppen interjút adott, azért nem volt jelen a bírósági tárgyaláson, ahol szembesíthették volna Portikkal, Lázár János másodszorra is megvédte minisztertársát, mondván: konkrétan tudja, hogy fontos ügyben volt Németországban, mert aznap ő is kereste.

Levadásznák Rogánt

Arra, hogy Révész Máriusz fideszes képviselő szerint kell hatósági vizsgálat az ügyben, mert különben Rogánnak nem hisznek az emberek, Lázár János azt mondta, Rogán Antal "levadászása" folyik, Juhász Péter például arra tette fel politikai pályafutását, hogy a fideszes politikust politikailag megsemmisítse.

Minden kaszinótevékenységből kiszállt az állam

– Ez tudatos volt – tette hozzá Lázár, emlékeztetve, hogy betiltották a félkarú rablókat is. Az állami Szerencsejáték Zrt. csak a sportfogadásban és a totó-lottóban vesz rész részt, ez elegendő és hatalmas adóbevételt eredményez.

130 százalékos a börtönök telítettsége

"Nem állunk jól ebben a kérdésben" – fogalmazott Lázár, hozzátéve, elmarasztaló ítéletet is kaptunk Strasbourgból a fogvatartottak életkörülményei miatt. Öt vidéki településen kezdődik hamarosan börtönfejlesztés. Most 17-18 ezer ember van börtönben, ezzel jobb lett a közbiztonság. De nem tudják elkerülni a börtönépítést. A magyar kormány szerint aki börtönben van, annak dolgoznia kell, ezzel kell hozzájárulni a fogva tartás költségeihez.

A budai Várban köztulajdonban lévő épületeket használni kell

"Mi nem vagyunk szocialisták, nem fogjuk eladni őket, az üresen a Várban álló épületeket hasznosítani szeretnénk" – mondta Lázár. 

Jelentős változás várható az oktatásban

Lázár szerint a gimnáziumokban érdemi felvételire van szükség, és az intézményeknek az egyetemre kell felkészíteniük. 2018-tól jelentős változások jönnek az oktatásban, amelynek a digitális eszközök is részeit képezik.

"A rezsicsökkentéssel visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat"

– mondta Lázár, hozzátéve, a nyugdíjminimum emelését egyelőre nem tervezi a kormány, inkább a vásárlóerejének megőrzésére koncentrál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.