galéria megtekintése

Orbán Viktor hirdet Európát Nagy-Britanniának

35 komment


Veres Dóra

A magyar kormányfő a Daily Mailben 21 millióért hirdetett Nagy-Britannia uniós tagságának megtartásáért. A cél az EU decentralizációja.

Bruttó 21 millió forintért adott fel egész oldalas hirdetést a magyar kormány a Daily Mail című, kilépéspárti konzervatív napilap hétfői kiadásában. „Szeretnénk, ha tudnátok, hogy bár a döntés a tietek, de Magyarország büszke rá, hogy az Európai Unió tagjaként veletek lehet" – üzente személyesen Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagságról szóló népszavazás előtt három nappal. Londoni tudósítónknak a brit lap hirdetési osztályán azt mondták, egy egész oldalas politikai hirdetés ára általában 49 ezer font. Ez egybevág a Kovács Zoltán kormányszóvivő irodájától kapott válasszal, amely szerint 21 millió forintot költöttek az akcióra.

Orbán Viktor: tekintettel David Cameronra
Yves Herman / Reuters

A Daily Mailben ez volt az első és eddig egyetlen kormányzati hirdetés a Brexittel kapcsolatban. A korábban Brüsszel ellen szabadságharcot folytató Orbán Viktor pedig szintén az első és eddig egyetlen uniós vezető, aki ennyire közvetlen módon szállt be a brit népszavazási kampányba. (Egy másik brit lap, a Telegraph ugyanakkor most látta elérkezettnek az időt, hogy beszámoljon az uniónak a felcsúti kisvasút ügyében folytatott, nem új keletű vizsgálatáról.)

 

Kovács Zoltán az MTI-nek azt mondta, „a magyar kormányt sokszor vádolták Európa-ellenességgel, azonban mostani »proeurópai hozzáállása« is jól mutatja, hogy elszántan és szilárdan hisz az unió által elért eredmények fontosságában, még ha sok esetben másként is képzeli el a kontinens jövőjét". Kovács szerint a hirdetést a londoni magyar nagykövetség helyezte el az újságban. Tudósítónk megkereste a nagykövetséget, ahol nem nyilatkoztak. A szaktárcához, illetve a Miniszterelnökséghez irányítottak bennünket.

A hétfői hirdetés különösen annak fényében érdekes, hogy a csütörtöki Kormányinfón Lázár János még azt mondta, a magyar kormány nem kíván állást foglalni a brit népszavazással kapcsolatban. A hirdetést ekkor azonban már megrendelhették, hiszen szombaton jelent volna meg, csakhogy a britek Jo Cox brit munkáspárti képviselőnő meggyilkolása miatt kampányszünetet tartottak.

– Engem egyáltalán nem lepett meg, hogy a miniszterelnök így szólt hozzá – mondta lapunknak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője. Szerinte Magyarországnak érdeke, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon, mert kilépésével az unió könnyebben válhatna ­európai föderációvá. – Orbán jó kapcsolatot ápol a brit miniszterelnökkel, a hirdetéssel ezt a barátságot is akarta erősíteni. Ha a britek a maradás mellett döntenek, a jövőben tovább mélyülhet a két ország közötti „stratégiai partnerség” – jegyezte meg Mráz.

A Daily Mail hétfői számának 24. oldala a magyar kormányfő üzenetével

Londoni tudósítónknak egy neve elhallgatását kérő brit pénzügyi szakértő azt mondta, erősen kérdéses a költséges akció hatékonysága. Azoknak a briteknek a többsége, akik egyáltalán tudnak valamit Magyarországról, szerinte valószínűleg amúgy is a „maradás” mellett voksolnak. Kovács László korábbi szocialista külügyminiszter lapunknak azt mondta, visszatetszést kelthet, hogy éppen a Magyarország önálló döntési jogát indokolatlan mértékben védelmező Orbán Viktor próbál beleszólni egy másik ország választópolgárainak döntésébe. Kijelentésének hitelességét pedig meg is kérdőjelezik korábbi EU-ellenes nyilatkozatai.

– Nekem ez az egész egyszerűen fontoskodásnak tűnik – nyilatkozta lapunknak Andor László korábbi uniós biztos, aki szerint Orbán egyetlen célja, hogy beszéljenek róla. Mint mondta, a briteket hidegen hagyja, hogy mit gondol a magyar kormány.

Kitört a Twitter-háború

„Az azért nem semmi, hogy a szélsőséges Jobbik akarja, hogy maradjunk. Akartok politikai uniót­ ezekkel?” – értette némileg félre a kormány a briteket az EU-ban maradásra biztató hirdetését Douglas Carswell, az euroszkeptikus UKIP, brit Függetlenségi Párt parlamenti képviselője. Kovács Zoltán kormányszóvivő válasza: „A tudatlanság nem jó tanácsadó”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.