galéria megtekintése

Durvul a harc a Jobbikban, botrány lehet a kongresszuson

8 komment


Kálmán T. Attila

Vona Gábor továbbra is azt szeretné, hogy Novák Előd ne újrázzon Jobbik-alelnökként, ám a párt legerősebb radikális politikusa felvette a kesztyűt, indul a vasárnapi tisztújításon. Novák arra játszik, hogy a hétvégi kongresszuson élesedik konfliktusa a pártelnökkel.

Novák Előd lényegében egyedül maradt Vona Gáborral szemben, ezért mindent megtesz azért, hogy maga mellé állítsa a párt radikális, a néppártosodással elégedetlen táborát – így értékelték a párt alelnökének húzását jobbikos forrásaink. Novák a napokban töltötte fel a párt belső tárhelyére alelnöki programját, amelyben keményen bírálta a pártvezetést, külön kiemelve az elnököt.

Vona Gábor középre húzódna
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Origóhoz kiszivárgott írásban a Jobbik alelnöke olyan ügyekben támadta Vonát, amelyek a párt radikálisai körében „hívószónak” számítanak. Azt állította: az elnökségben korábban felvetődött, hogy „szervezzék ki egy magáncégnek a párt székházát”. Felemlegette Vona egyik interjúját is, amelyben a pártvezető arról beszélt, ha miniszterelnök lenne, nem zárkózna el egy holokauszt-emlékmű felavatásától. Novák arról is írt, hogy nem lehetett nekimenni Simicska Lajosnak, akit a Fidesz-kommunikáció többször is a Jobbik új támogatójaként emlegetett.

 

Vona április végén közölte három alelnökével, Apáti Istvánnal, Szávay Istvánnal és Novákkal, hogy ha újra indulnak a posztjukért a május 29-i tisztújító kongresszuson, élni fog vétójogával. Azaz a 2018-as parlamenti választásra készülve nem akar együttműködni velük. A párt prominensei ezt eleinte úgy kommunikálták, hogy a pártelnök le akar számolni a radikális szárnnyal, ennek viszont ellentmondott, hogy a volt szkinhedvezér, Sneider Tamás újraindulását nem akarta megvétózni, sőt megkérte Toroczkai Lászlót, hogy induljon a tisztújításon, holott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója nem is tagja a Jobbiknak. Végül Vona azzal magyarázta döntését, hogy „sikeres polgármestereket” akar látni az elnökségben.

A radikális csoport kiszorításáról szóló elmélet azóta megbukott, kiderült, hogy Novák, Szávay és Apáti nem mozog együtt. Az utóbbi kettő tudomásul vette Vona döntését, és nem indul újra az alelnöki posztért. Információink szerint kiegyeztek a pártvezetéssel, Szávaynak nem is érdeke konfrontálódni, hiszen bátyja, László az elnök egyik bizalmasa, tanácsadója. Míg pár héttel ezelőtt szívesen nyilatkoztak, azt hangoztatták, mennyire megdöbbentek Vona bejelentésén, ma már elérhetetlenek, vagy a pártigazgatóhoz, Szabó Gáborhoz irányítják az érdeklődő újságírókat. Úgy tudjuk, az elnök a párton belül többekkel közölte, elsősorban Novákkal voltak gondjai, akivel valóban nehéz volt együttműködnie az elnökségben, felszólalásai, a folyamatos viták miatt elhúzódtak az ülések.

Novák most már csak a református lelkészi családra, Hegedűs Lorántra és a szintén elnöki vétóval sakkban tartott feleségére számíthat. Illetve a párt radikális tagságára. Őket akarja megnyerni az alelnök, ugyanis ha valaki megszerzi az alapszervezetek tíz százalékának a támogatását, automatikusan jelöltté válik a kongresszusra. Végül a jelöltek közül kell kiválasztania nyolcat az elnöknek, és a legtöbb szavazatot kapó hat nominált kerül be a párt vezetésébe.

Novák tehát megnehezítheti Vona dolgát, hiszen ha az alapszervezetek egy jelentős része támogatja, akkor a kongresszuson botrány keveredhet abból, ha az elnök szembemenve a tagság akaratával mégsem dobja be Novák nevét a kalapba. Azok ugyanis rosszul értelmezték az elnöki vétót, akik szerint emiatt valaki el sem indulhat a tisztújításon. Ebből a megvilágításból ügyes alelnöki kampánynak látszik Novák írása, és akár a szöveg kiszivárgása is jól jöhet neki.

Novák Előd kitart a jobbszélen
Bruzák Noémi / MTI

Még a pártelnökkel szimpatizáló forrásunk is azt mondta, Novák dolgozata ügyes húzás, hiszen azt sugallja, hogy Vona politikája „felpuhult”, feladja a szélsőjobboldali párt „alapértékeit”, kell egy olyan alelnök, aki ennek gátat szabhat a pártvezetésben, s a radikálisok már csak rá számíthatnak. Példaként a székházügyet említette forrásunk, amely szerinte valóban előkerült az egyik elnökségi ülésen, de teljesen más formában, mint ahogy azt az alelnök leírta.

Kerestük Novák Elődöt is, aki nem szeretett volna nyilatkozni az ügyben. Mindössze annyit közölt: nem a nyilvánosság előtt kellene megvitatnia a Jobbiknak a párt belső ügyeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.