galéria megtekintése

Drog, luxus és Schmuck

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A választások talán legdurvább kampánya a Belvárosban alakult ki. A kormánypárti politikusok ingatlanügyeit firtató Együtt–PM-es polgármesterjelölt, Juhász Péter állításaira a korábban a könnyű drogok legalizálásáért küzdő politikus múltjának felemlegetése volt a sztenderd fideszes válasz. Erre csatlakozott rá a Jobbiktól a Munkáspártig mindenki.

Belvárosi kampányvillanyoszlop
Belvárosi kampányvillanyoszlop
Kurucz Árpád / Népszabadság

Rendőrök igazoltatták csütörtök este az ellenzéki aktivistákat, akik – vadplakáthelyek híján – Juhász Péter támogatására buzdító matricákat ragasztottak villanyoszlopokra a Kossuth téren. Másfél órán keresztül vették fel az adataikat, azután elengedték őket.

Juhász plakátjai, ahogy az előző napokban is, reggelre eltűntek a belvárosi utcákról. Néhány nappal korábban daruval távolították el Juhász molinóját egy magánlakás ablakából, egy éjszaka pedig kétszáz tacepaójára ragasztottak „Drogos” feliratot.

 

A plakátháború is jelzi, hogy egy a baloldalon esélytelennek elkönyvelt kerületben is lehet tétje a választásnak. Áprilisban tíz, a májusi EP-választáson 13 százalékpontos különbséggel győzött a Fidesz–KDNP az V. kerületben, ezért a baloldali ellenzék pártjai saját polgármesterjelöltekkel készültek.

Azután gondolták meg magukat, hogy kiderült, a Fidesz nem Rogán Antal jobbkezét, a kerületben őt helyettesítő – végül az Eximbank vezérigazgató-helyettesi székébe ülő – Puskás Andrást indítja a polgármesteri címért, hanem az alig ismert Szentgyörgyvölgyi Pétert, a vagyonkezelő vezetőjét.

Akiről – miután a sajtót már bejárták a Rogán és Puskás luxuslakásairól szóló hírek – ismertté vált, hogy a piaci ár 75 százalékáért, 19 millió forintért vett meg egy 110 négyzetméteres önkormányzati lakást a Szerb utcában. Juhász feljelentést tett, mert egy rendelet szerint felújított lakás vásárlására csak 20 százalék kedvezményt kaphatott volna, ráadásul az ingatlant előbb 32, másfél évvel később viszont már csak 25 millió forintra értékelték.

A vételárat Szentgyörgyvölgyi 25 év alatt, kamatmentes részletfizetéssel törlesztheti. Az önkormányzat úgy reagált: a szocialista Pásztor Tibor és Kovács Alex is élt a kamatmentes részletfizetéssel, ahogy mások is.

Talán ez volt az egyetlen ügy, amelyre a Fidesz nem az évekkel ezelőtt kábítószer-termesztésért elítélt és a Kendermag Egyesületet vezető Juhász múltjára utalva válaszolt. A Fidelitas kampányújságja az ország drogosának nevezte az Együtt társelnökét, és ez a minősítés köszönt vissza a kerületi lapból is.

Juhász a korrupció megszüntetését ígéri programjában, és azt, megtartja, sőt növeli a nyugdíjasok és a nagycsaládosok támogatásait, noha azok most is igen bőkezűek.

Október 1-jén minden – havi 14 ezer forint fűtéstámogatásra jogosult – nyugdíjas tízezer forint Erzsébet-utalványt kapott, van krumpliosztás, húsvét előtt pedig sonkát ad az önkormányzat. Rogán és pártja népszerűségét legalább annyira magyarázza ez, mint a belvárosi közterületek megújítása.

Szembetűnő viszont, hogy a Jobbik is ellenzéki riválisát támadja a kampányhajrában. Szórólapján azt ígéri: megállítja a drogosok térnyerését a kerületben, és csak Pásztor lakásvásárlását említi, Szentgyörgyvölgyiét nem. Ám ez nem meglepő, miután tegnap olyan képek láttak napvilágot, amelyeken egy aktivista a Fidesz és a Jobbik szóróanyagát is teríti.

Váratlanabbnak hatott a Munkáspárt feltűnése, miután az nem indul a polgármester-választáson, listát sem állított, és a tíz körzetből csak kettőben van jelöltje. Mégis „Tartsuk távol a kerülettől a drogozásért kétszer is elítélt, liberális Juhász Pétert!” feliratú szórólapokat adott ki.

A nyugdíjasok szavazataira hajtó Schmuck Andor pedig azt állítja a kerületieknek küldött levelében, hogy Juhász nyíltan hirdeti a drogliberalizációt, de a szociális juttatásokról egy szót sem szól, miközben az Együtt–PM-es jelölt programjában a már említett támogatások megtartásától a dunai kutyaúsztatóig sok mindenről szó van, de kábítószerekről nincs.

Juhász szerint ezek a reakciók azt mutatják, hogy nem is lefutott a vasárnapi választás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.