galéria megtekintése

Döbbenetes állapotok fogadták a rendőröket a józsefvárosi piacon

1 komment


Boda András

Közel száz rendőr segítségével vette birtokba a MÁV hétfő reggel a józsefvárosi kínai piac területét. A kereskedők már a hétvégén távoztak, így atrocitásra nem került sor. A vállalkozók által hátrahagyott romhalmaz eltakarítása azonban hetekig tarthat.

Legalább száz rendőr sorakozott fel hétfő reggel Budapesten, a józsefvárosi kínai piac egyik bejárata előtt. Az viszont hamar kiderült, hogy felesleges volt a nagy készültség. Pontosabban: rendőrök sokasága helyett inkább buldózereket kellett volna felsorakoztatni. A terület visszafoglalását ugyanis senki nem akadályozta, viszont a piac korábbi használói – talán egyfajta bosszúként – szinte mindent szétvertek.

Így az állami tulajdonú terület kezelője, a MÁV lényegében egy négy hektárnyi romhalmaz felett vette át az uralmat. Az egykori üzletekben szisztematikusan kitépték a vezetékeket a falból, a farostlemez válaszfalakat összetörték, a pultokat, bútorokat szétverték. A földet üvegszilánkok borították, s mindent ellepetett a szemét. Sok helyen leszakították a bodegák tetejét is, innen-onnan vascsövek, hullámlemez-darabok lógtak. Másutt, a konténerekből kialakított „üzletek" között kanyargó sikátorokon több helyen barikádot is emeltek a romokból: mintha csak egy akciófilm díszletévé vált volna az egykori piac.

Rácson innen, rácson túl
Rácson innen, rácson túl
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Bár a több tonnányi lom miatt a terület nem tűnt „főnyereménynek", a MÁV illetékesei korántsem voltak csalódottak. Ennek elsősorban az az oka: majd másfél éves jogi csatározás után tudták csak birtokba venni az ingatlant. A piac – amelyet 1993-ban nyitották meg, s fénykorában legalább 2000 üzletnek adott helyt – az utóbbi években mind többször került támadások kereszttüzébe. Elsősorban azért, mert a piacon nem egy esetben kétes hátterű cégek árultak kétes eredetű és minőségű árukat. Ráadásul makacsul tartották magukat azok a pletykák, amik szerint pult alól a fegyvertől a számláig a lényegében bármi beszerezhető volt a piacon.

A területet bérlő, s a piacot üzemeltető Komondor Kft. sokáig minden támadást visszavert. Ebben alighanem szerepe volt annak is: a piacot kispénzűek tízezrei keresték fel, így politikai következményekkel is fenyegetett az esetleges bezárás. Noha a piac sokáig ellenállt, tavaly Kocsis Máté józsefvárosi polgármester (Fidesz–KDNP) kezdeményezésére végső támadást indított a MÁV. Felmondta a piacot üzemeltető Komondor Kft.-vel kötött bérleti szerződést. A felmondási idő lejárta után, tavaly novemberben – mint arról korábban beszámoltunk – aztán a MÁV erős rendőri kísérettel megpróbálta átvenni a területet.

Kispénzű emberek
Kispénzű emberek "bevásárlóközpontja volt"
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Komondor Kft. vezetői és emberei viszont megakadályozták ezt a feszült légkörű helyszíni tárgyalás során. Úgy érveltek: a szerződés felmondása nem volt jogszerű. Ezután hónapok teltek el, s bár a piac működött, az időközben elindított végrehajtási eljárás már előrevetítette a MÁV győzelmét. Május elején aztán a vasúttársaság azt jelentette be: a bíróság elrendelte a józsefvárosi piac kiürítését és a végrehajtást a Komondor Kft.-vel szemben. Ezt a végrehajtást időzítették hétfő reggelre. S bár az előzmények ismeretében nem volt ok nélküli a készültség, az utóbbi hetek és napok eseményei világossá tették: a Komondor Kft. feladta a csatát.

A kereskedők – akik jó része kínai, vietnami – már május végén, június elején nekiláttak a pakolásnak, s készültek a költözésre. A megkérdezett vállalkozók többsége lapunknak azt mondta: a piac mellett futó Kőbányai út túloldalán lévő egykori gyárépületekben – magánterületen – működő „Bevásárló Negyedben" dolgozik tovább. Ez a negyed lényegében szintén egy kínai piac, csak az ott lévő üzletek elsősorban nagykereskedelemmel foglalkoznak. Az átköltözők révén viszont már mind több a kiskereskedő is. Ugyanerről beszélt lapunknak hétfő reggel a Bevásárló Negyed több kereskedője is. Egy Jimmy néven bemutatkozó vállalkozó: „A hétvégén egész nap ide-oda mentek a teherautók a két piac között. A kereskedők szinte kivétel nélkül átjöttek hozzánk."

Ha még lett volna két hetünk...
Ha még lett volna két hetünk...
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A volt piac birtokba vételekor megjelent Bálint György, a Komondor Kft. ügyvezetője. A férfi előbb indulatosan megtiltotta, hogy felvételek készüljenek róla, s közölte, nem válaszol egyetlen kérdésre sem. Pár perccel később azonban meggondolta magát, és hosszú monológba kezdett. Elsősorban arról beszélt, hogy az állam eljárását jogszerűtlennek, igazságtalannak és feleslegesnek tartja. Szerinte a területnek gondos gazdái voltak, pontosan fizették a bérleti díjat. Aztán megemlítette: ha kapna még két hetet, akkor eltakarítaná a romokat, hogy „szép rendben adhassa át a területet, s elvigye a még hasznosítható vasat." Az ügyvezető szólt arról is: a MÁV eljárása teljesen értelmetlen, mert a piac révén eddig jókora bevételre tett szert, ezután viszont csak kiadásai lesznek a területtel.

Ennek ellentmond viszont az, hogy Korsós Boglárka, a MÁV Zrt. vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója elmondta: a Komondor Kft. tavaly november óta nem fizetti a bérleti díjat és a közüzemi számlákat sem, így 215 millió forintos adósságot halmozott fel. Hozzátette: a cégnek nem adnak semmiféle haladékot, hiszen több mint fél éve volt arra, hogy elszállítson mindent a területről, az ott maradt esetleges értékek pedig adott esetben kárenyhítésre szolgálhatnak. Az igazgató kérdésünkre elmondta: arról később döntenek, hogy mi lesz a terület sorsa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.