galéria megtekintése

Direkt záratta ki magát a múzeumi negyed egyik pályázója

1 komment

NOL

Az új múzeumi negyed rejtve már létezik a turisták által kitaposott útvonalon, a pusztuló vagy alulhasznosított műemlékeinkben - ezt a negyed városligeti megvalósítására kiírt pályázat keddi eredményhirdetését követően közölte a tenderből korábban kizárt Zoboki Építésziroda.

Zoboki Gábor építész kurátorokkal és gyűjteményi szakértőkkel együttműködve örökségalapú múzeumi koncepciót dolgozott ki, miután meghívták a városligeti múzeumi negyed kapcsán kiírt pályázatra. A beadott tervekben azonban a Magyar Nemzeti Galériát a Városliget helyett a Budai Várba helyezi, a Szent György térre, amely kulturális és építészeti örökségünk egyik legfontosabb helyszíne. Bár a II. világháborús pusztítások óta senki nem nyúlt méltó módon ehhez a helyhez.

A Zoboki Építésziroda alkotóközössége számos hazai és külföldi kulturális beruházással a háta mögött úgy véli, hogy városrendezési kérdésekben a szakmának kell kezdeményeznie, eddigi munkásságuk pedig kötelezi őket arra, hogy a múzeumi negyed kapcsán kibontakozó párbeszédben magas szintű dokumentáció elkészítésével vegyenek részt - írta a keddi eredményhirdetés után kiadott közleményében az építésziroda.

Pályázati anyaguk így szándékosan nem felelt meg a formai követelményeknek, mert céljuk - a pályázat megnyerése vagy a pályázati anyag beadásáért kiírt magas díj megszerzése helyett - Budapest urbanisztikai diskurzusába való bekapcsolódás volt. Érdemben kívánnak hozzájárulni ahhoz a szakmai vitához, amely a közberuházásokat érintő városstratégiai megfontolásokat is figyelembe veszi.

 

"Az építész nyelve a terv, leghatásosabban így fejtheti ki a véleményét. Ezért nyújtottuk be múzeumi koncepciónkat, amely egyaránt tekintettel kíván lenni Budapest múltjára és jövőjére. Konstruktív segítő szándékkal, minőségi vita során szeretnénk véleményt formálni egy olyan kérdésben, amely a városban élőket érintő fontos döntésekről szól, ám még hiányzik belőle a szakmai konszenzus." - mondja Zoboki Gábor.

A múzeumi koncepció városi és építészeti tervből áll, és az iroda korábbi munkáihoz, a Müpa és a sencseni Nanshan Kulturális Központ és Múzeum tervezéséhez hasonlóan programalkotással kezdődik: annak átgondolásával, hogy a városlakók és turisták szempontjából az elkövetkező évtizedekben mi lesz a legkedvezőbb, legműködőképesebb modell, amely Budapest épített örökségének jövőjét is felelősen kezeli. Éppen ezért a Zoboki Építésziroda a múzeumi műtárgyak és enteriőrök mellett figyelembe veszi az építészeti örökséget, illetve a közterek és az utcák hagyatékát és hangulatát. Urbanisztikai és ingatlanfejlesztési szempontokat is összesítve arra jutottak, hogy az új múzeumi negyed rejtve már létezik a turisták által kitaposott útvonalon. A pusztuló vagy alulhasznosított belvárosi műemlékeinkben tökéletesen megoldható a múzeumi negyed programja.

Az iroda terve megoldást ad a Magyar Nemzeti Galéria ügyének méltó elrendezésére a Várban, és ezzel alternatív lehetőséget kínálnak a döntéshozóknak a Városliget túlépítésével szemben. A Sándor Palotával átellenben található telken a mai kor követelményeinek megfelelő, új múzeumi épületet terveztek, hiszen a felújításra váró Palota mindig is alkalmatlan volt erre a célra. Ezzel a Szent György tér újjáéled, és a nemzet legjelentősebb képzőművészeti gyűjteményét a teljes Csontváry-életművel, értékes barokk szárnyas oltárokkal, és egy időszaki kiállításra alkalmas pavilonnal egyesíti.

A Zoboki Építésziroda tanulmánya a Városliget sorsára is kitér. A világon elsőként civil kezdeményezésre, közadakozásból létrejött közpark Budapest első számú rekreációs helye, nagy értékű zöld tüdeje, csodás millenniumi építészeti örökségekkel. Mindezekre tekintettel az alkotóközösség szakmai véleménye szerint a források egy részét inkább a Városliget eredeti formájában való felújítására kell fordítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.