galéria megtekintése

Csomagokba zárt élelem

1 komment

L. Ritók Nóra

A gyerekgyógyszerek mellett a segítségnyújtás egyik első formája az Igazgyöngyben a „túlélőcsomag” rendszere lett. Hamar érzékeltük, mekkora segítség ez, főleg a kamatos pénzbe való becsúszás veszélye miatt. Mert a gyerek enni kér, a suli után is, hétvégén is és a szünidőkben is.

Adni kell, adni kellene neki.

A hónap második felében sok családnál gond az alapszükségletek kielégítése. A hó végi bevá­sárlásnál teljesen mindegy, hogy valaki segélyből él vagy közmunkából. A pénz így sem, úgy sem tart ki a hónap utolsó hetéig.

 

Naponta futnak be a kérések, tulajdonképpen egész hónapban folyamatosan. Aki rögtön a csa­ládi pótlék vagy a fizetés után jelentkezik, arról már tudni lehet, hogy amint megkapta, ki kellett fizetnie – jobb esetben a boltban felírásra kapott élelmiszereket, rosszabb esetben az uzsorást.

Nehéz jól segíteni ezen a téren, mert az ember azt szeretné, hogy a minimális jövedelmű, a tervezés, beosztás képességével nem rendelkező családok gyermekei se szenvedjenek hiányt. Nem akarjuk ugyanakkor azt sem, hogy állandósuljon a helyzet, az alapítvány örökös mankó maradjon, amely beépül a túlélés rendszerébe.

Nem látni esélyt a változásra
Nem látni esélyt a változásra

A lehetőségek ismeretében azonban egyelőre nem látni esélyt a gyökeres változásra. Főleg ott kell segíteni, ahol gyerek van, és meg kell próbálni hatni másra is. A dohányzásra, a rémisztően káros, legolcsóbb energiaitalra, a herbálra, a fogyasztói társadalom állandó nyomásának ellenállni e téren is képtelen családokra.

Segítünk hát. Vannak két- és háromezres élelmiszercsomagok. Néha ötezres is, ha túl sok a gyerek. Benne kenyér, tészta, olaj, liszt, télen tea és cukor is. Esetleg pár konzerv és a legolcsóbb margarin.

A szempont nem az egészséges táplálkozás, az nem ennek a társadalmi csoportnak a programja, hanem az éhség leküzdésének legolcsóbb módja.

Persze lehet azt mondani: kit érdekel? Mindenki a saját sorsáért felel. Miért nem tanult, miért nem költözik olyan helyre, ahol van munka, miért szül gyereket, miért úgy él, ahogy? De azzal, hogy hárítva, folyton a személyes felelősséget mantrázzuk, nem oldódik meg a dolog. A gyermek­éhezés sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.