galéria megtekintése

Cserbenhagyták a közszolgákat a versenyszféra szakszervezetei?

4 komment

NOL

A versenyszféra szakszervezetei cserbenhagyták a közszolgálatban foglalkoztatottakat, amikor elfogadták a minimálbér 3,4 százalékos emelését, miközben a közszolgák egyetlen fillért sem kapnak – állítja a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Úgy látják, ez a munkavállalók közötti szolidaritás teljes hiányáról árulkodik.

Meglepetéssel értesültek a közszolgálati szakszervezetek a versenyszférát képviselő érdekszövetségek és a kormány csonka bérmegállapodásáról. Az oktatás, az egészségügy, a szociális és kulturális szféra, a közigazgatás, a rendvédelem és más közszolgáltatások 690 ezer munkavállalójának kihagyásával lefolytatott tárgyalások után aláírt megegyezés ténye és tartalma egyaránt elfogadhatatlan – szögezi le vezetőtársai nevében is Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke.

Úgy volt, hogy csomagban tárgyalnak

A versenyszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti vezetők december 11-én még arról beszéltek, hogy a szakszervezetek csak csomagban egyezhetnek meg a munkáltatókkal és a kormánnyal – emlékeztet Varga. Akkor szerinte még az volt a feltétel, hogy csomagban tárgyalnak, és a közszféra képviselőit is bevonják a minimálbérről folytatott egyeztetésbe. A csomag része volt a sztrájkjog újraszabályozása, a munka törvénykönyvének módosítása, a cafeteria és a korengedményes nyugdíj szabályozásának felülvizsgálata.

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) korábbi álláspontja is az volt, hogy a csomag elutasítása esetén csakis öt százalék feletti minimálbér-emelés és ugyanekkora mértékű bérajánlás fogadható el, emeli ki Varga. A MaSZSZ határozott véleménye az volt, hogy a háromszázalékos béremelés mellett nincs semmiféle bérfelzárkóztatás, így egy ilyen ajánlat elfogadhatatlan.

A minimálbér 2017-ig évente kilátásba helyezett 4,0-4,5 százalékos emelése pedig csak ahhoz lenne elég, hogy annak nettója elérje a létminimum nyolcvan százalékát. A cél viszont a dolgozói szegénység felszámolása érdekében nem lehet más, mint a minimálbér nettó összegének a létminimumhoz történő igazítása – hangsúlyozza az elnök.

Ötszázalékos béremelést követeltek

Időközben a kormány a pedagógusbéreket egyeztetés nélkül elválasztotta a minimálbértől, s ezzel évente átlagosan 60-120 ezer forinttól fosztotta meg őket – állítja az érdekvédő. Az életpályamodellek kapcsán szerinte csak a fegyveres szolgálatok remélhetnek 2015 közepétől béremelést, de annak mértéke is bizonytalan.

A kormánytisztviselők helyzetét – s a korábbi ígéreteket megváltoztatva – csak 2016 közepétől kívánja rendezni a kormány, miközben csaknem félmillió közszolgálati munkavállaló hetedik éve nem kapott fizetésemelést. Ők a keresetük reálértékének egyharmadát elvesztették. Ezért követelt a SZEF azonnali ötszázalékos, de minimum tízezer forint fizetésemelést január 1-jétől mindenkinek.

Bíztak a versenyszféra képviselőiben

A közszférát képviselő SZEF arra kényszerült, hogy a kormány alkuképtelensége miatt felálljon a tárgyalóasztaltól, és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében folytatott egyeztetések megszakadtak – írja Varga. Remélték azonban – tette hozzá –, hogy a versenyszféra képviselői kitartanak a közösen kialakított és csomagba foglalt követelések mellett.

Mindezek tükrében megdöbbenéssel és csalódottsággal értesültek a minimálbér 3,4 százalékos emelését jelentő megállapodásról, s arról, hogy ezt aláírták a versenyszféra szakszervezeteinek vezetői – emeli ki Varga. Ezt azért is aggályosnak tartja, mert számtalan beváltatlan, halogatott ígéret volt, egyoldalúan írtak át jogszabályokat, kiüresítették a sztrájkjogot, s a közszférából az egész társadalom kárára százmilliárdokat vontak ki.

A SZEF-nél sajnálattal látják, hogy akadtak olyan szakszervezeti vezetők, akik ismét hitelt adtak a további üres ígéreteknek. Vagyis elfogadták, hogy a követeléscsomagról majd a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyalnak, s megelégedtek a bérfelzárkóztatást nem tartalmazó minimálbérrel. Vargáék emiatt értetlenül állnak a történtek előtt.

Ismét a magasabb keresetűeknek kedveznek

Ez a megállapodás a társadalom egészének működését, életminőségét befolyásoló közszolgáltatásokat végző munkavállalók cserbenhagyását, a munkavállalói szolidaritás megroppantását jelenti – állítja a SZEF elnöke. Ezzel segédkezet nyújtottak ahhoz a politikához – írja –, amely a jövedelmeket a magasabb keresetűek javára csoportosítja át, dolgozói szegénységbe dönti a munkavállalók millióit, és egyre kevesebb forrást biztosít a közszolgáltatások finanszírozására.

A közszféra szakszervezetei a történtek tükrében is igazolva látják a közszolgálati szakszervezeti egységtörekvések indokoltságát – olvasható a közleményben. Az erőket megosztó hatalmi politika elleni összefogás nélkül nem tudják megállítani a jelenleg egyre gyorsuló folyamatot, amely a teljes közszolgáltatási szektor összeomlásával fenyeget, s dolgozók százezreinek életét teszi kilátástalanná – fogalmaz Varga.

Ezért a SZEF nemet mond a megállapodásra, s együttműködésre, szolidaritásra, érdekvédelmi harcra, jogaik következetes érvényesítésére hívja fel tagjait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.