galéria megtekintése

Csaba-kártya a csodafegyver

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 14. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A vasárnapi választás egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy Békéscsabán meggyőző fölénnyel nyert Szarvas Péter független polgármesterjelölt, akit a Jobbik támogatott. Vona Gábor pártelnök úgy interpretálta az eredményt, hogy ez az első megyei jogú város, amelyet elhódítottak – a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Szarvas Péterről azt mondják Békéscsabán, hogy a gondolkodásmódjában nincs semmi jobbikos, valójában a Fidesz jelöltje szeretett volna lenni, ám a kormánypárt Hanó Miklós korábbi alpolgármestert támogatta.

Koccintós pillanat. Szarvas Péter (jobbra) sikerét ünnepli
Koccintós pillanat. Szarvas Péter (jobbra) sikerét ünnepli
Imre György

Hanó nem túl jól kommunikál, ám ő is meg a Fidesz–KDNP helyi szervezetei is úgy vélték, fideszesként aligha bukhat meg. Kampányában inkább plakátokra és szórólapokra bízta magát, míg Szarvas egyszerű, de hatékony kampányt vezetett. Összesen két üzenete volt: Szarvas Pétert polgármesternek! és a Csaba-kártya.

 

Az utóbbi olyasféle csodafegyver, mint a rezsicsökkentés: azt tenné lehetővé, hogy a helyi lakosok jelentős díjkedvezménnyel vehessék igénybe a városi intézmények szolgáltatásait. Olcsóbb legyen nekik a belépő a fürdőbe, a Munkácsy Mihály Múzeumba vagy a Jókai színház előadásaira.

Szarvas sikeréhez az is hozzájárult Miklós Attila helyi MSZP-elnök szerint, hogy a közös baloldali jelölt, Velkey Gábor, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő túl bonyolult üzeneteket küldött a választóknak.

Velkey az MTA Regionális Kutatások Központjának tudományos munkatársa, a Pécsi Tudományegyetem doktoriskoláján oktat – korábban úgy nyilatkozott a Népszabadságnak: az induló jelöltek közül neki van egyedül komplex programja, hogy a várost kivezesse a válságból. Ez valószínűleg így is volt, a békéscsabaiakat azonban alighanem jobban vonzotta, hogy Szarvas Péter jóvoltából olcsóbban mehetnek a fürdőbe.

Az új polgármesternek nem lesz könnyű dolga – a 17 tagú testületből 11-en fideszesek –, semmit sem valósíthat meg, amit a kormánypártiak nem támogatnak. Miklós Attila szerint ha még túl sokat dicsekszik Vona Gábor, hogy Békéscsabát megnyerte a Jobbik, a helyi fideszeseknek vállalhatatlan lesz a polgármester támogatása – akkor pedig működésképtelenné válhat a város.

A Fidesz kikényszerítheti Szarvastól, hogy látványosan elhatárolódjék a Jobbiktól. Most, hogy már ő a polgármester, sokat nem veszít vele: Békéscsabán is rosszabbul szerepelt a Jobbik, mint korábban, mindössze egy képviselője került be a testületbe.

Szabóné Kocziha Tünde, a Jobbik békéscsabai elnöke, aki kompenzációs listáról bejutott az új testületbe, elmondta: azért nem indítottak ellenjelöltet Szarvas Péterrel szemben, mert szakmailag és erkölcsileg alkalmasnak találták őt a városvezetői poszt betöltésére. A szimpatizánsaiknak javasolták, hogy szavazzanak Szarvasra. Ő ezt nem utasította vissza, vagyis elfogadta a támogatást – de nem volt a Jobbik jelöltje.

A Jobbik a támogatás fejében nem nyújtott be semmilyen igényt Szarvas Péternek – Szabóné Kocziha Tünde szerint Békéscsaba érdekeit nézték, amikor a legalkalmasabb jelöltet támogatták.

Nem tudni, érvényesül-e még annak hatása, hogy 2013 augusztusában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága leváltotta Szarvas Pétert a három megyei Volán-vállalatot magában foglaló Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. és a Körös Volán Zrt. vezérigazgatói posztjáról, miután az előző évben Baross Gábor-díjjal tüntették ki.

Ám ha igaz a hír, hogy maga ajánlkozott a Fidesz polgármesterjelöltjének, akkor olyan nagyon nem sértődhetett meg a leváltása miatt.

Szarvas Péter az asszisztense útján választ ígért kérdéseinkre, hogy a Jobbik támogatottjának tartja-e magát, illetve milyen viszonyt tervez a testület elsöprő többségét adó fideszes képviselőkkel, de lapzártánkig nem szakított időt, hogy visszahívjon.

Ám a városban már arról pletykáltak, hogy Orbán Viktor audienciára hívta a fővárosba. Meglehet, csupán néhány napig tart a függetlensége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.