galéria megtekintése

Cicaharc, Budapest Tv – vitáztak az ellenzéki főpolgármester-jelöltek

5 komment


Bita Dániel

Egy kivételével a közgyűlésbe jutásra is esélytelen főpolgármester-jelöltek beszélgettek a Republikon Intézet konferenciáján. Bár az esetleges visszalépések szóba kerültek, csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, hogy a rendezvény végére kevesebb aspiráns lesz. Falus Ferenc el sem jött, Tarlós Istvánról már nem is beszélve.

A főpolgármester a Fidesz kampánybeli viselkedéséhez igazodva különösebb indoklás nélkül utasította el a meghívást, a baloldali összefogás által támogatott Falus Ferenc pedig azért, mert szerinte Tarlós nélkül nem érdemes vitatkozni. A jobbikos Staudt Gábort nem hívta meg a liberális Republikon Intézet.

Bodnár Zoltán, Magyar György, Bokros Lajos és Csárdi Antal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Így maradt négy résztvevő, akik közül három nem fog várospolitikával foglalkozni, hiszen Magyar György független ügyvéd mellett a fővárosi listát nem állító pártok (a Modern Magyarország Mozgalom, illetve a Magyar Liberális Párt) színeiben próbálkozó Bokros Lajosnak és Bodnár Zoltánnak sincs lehetősége bekerülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Igaz, Bokrost a Nézőpont Intézet nemrég a legerősebb ellenzéki jelöltnek mérte 14 százalékos támogatottsággal.

 

Bokros arról beszélt: megszűnt az alkotmányos jogállam, az újjáépítése pedig az önkormányzatoknál kezdődhet. A volt pénzügyminiszter szerint az önkormányzati gazdálkodás lényege: kevés pénzzel sokak jólétéhez hozzájárulni. Példaként a tízezres üresen álló lakásállomány hasznosítását hozta. Szerinte a fővárosnak meg kell őriznie még meglévő vagyonát, támogatnia kell a jogállásuktól megfosztott egyházakat, civil szervezeteket. Bírálta azt a megközelítést, hogy egy kormánypárti politikus könnyebben szerez támogatást Budapestnek – szerinte inkább ellensúlyra van szükség a kormánnyal szemben, az önkormányzatok nem kereshetik a hatalom kegyeit.

A korábban európai parlamenti képviselőként is dolgozó Bokros arra is felhívta a figyelmet: nem igaz, hogy csak a központi kormányon keresztül lehet uniós forrásokhoz jutni. Hogy hogyan máshogy, arra nem akart tippeket adni, nehogy a Fidesz megakadályozza, de jelezte: ha megválasztják, utat fog találni Brüsszelhez.

Közbiztonság, közlekedés, köztisztaság – sorolta a párt programjának kulcsszavait Csárdi Antal, az LMP jelöltje. Aki – talán mert eddig is önkormányzati képviselő volt, és pártja listavezetőjeként is eséllyel pályázik a Fővárosi Közgyűlésbe – néhány konkrétumot is megemlített. Például azt, hogy jelenleg 50 ezer három éven aluli gyermekre 10 ezer bölcsődei férőhely jut Budapesten, ezt a ciklus végére megdupláznák. Másik céljuk, hogy „minden utcában legyen fa”, ma ugyanis a belső kerületekben 4 négyzetméter zöldterület jut egy lakosra, ezzel pedig sérül az egészséges környezethez való jog. Csárdi a korrupció visszaszorításával spórolna a városnak, és ezúttal is megerősítette: már rég leállította volna az életveszélyes hármas metrót.

Nagyjából eddig tartott a programismertetés, Magyar György ugyanis arról beszélt: nincs jelentősége a programoknak, ha kell, könnyen össze lehet fésülni őket. A független jelölt szerint a kérdés az, sikerül-e elérni, hogy egyetlen baloldali kihívó álljon szemben Tarlós Istvánnal, mert csak ez adna esélyt a szoros eredményre. Utalt rá, hogy hajlandó lenne visszalépni Bokros javára, ha ezt minden más demokratikus ellenzéki jelölt is megteszi, de azt sem zárta ki, hogy ez fordítva legyen. Mint mondta, megfontolandó, hogy egy pártokhoz nem kötődő főpolgármesterre lenne szükség.

Magyar szerint 17 nappal az önkormányzati választás előtt eljött az utolsó esély, hogy négyen hátralépjenek, és csak egy jelölt maradjon Tarlóssal szemben. Ezt a beszélgetés során többször elismételte, egyre drámaibb fordulatokkal (a végén már az ellenzéki oldal halálát vizionálva), de hatástalanul.

Bokros Lajos és Magyar György
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Bodnár Zoltán azt mondta: felesleges visszalépésekről beszélni, a kérdés ugyanis már az, hogy ki kezd el új ellenzéket építeni 2018-ra. A Liberálisoknak ez az ambíciója. Bodnár azért hozzátette: egy teljes egységet teremtő ellenzéki összefogásnak lett volna értelme, de szerinte a baloldali pártok lemondtak Budapestről. Ha hittek volna a győzelemben, mindenkivel (a Liberálisokkal és az LMP-vel is) megpróbálnak megállapodni „egy komoly jelöltről” – mondta. Szerinte ehelyett egy nem őszinte, ellentétes érdekekre és személyes ellentétekre épülő baloldali összefogás jött létre, inkompetens, esélytelenséget sugalló kampánnyal. Ezzel éppen nehéz lenne vitatkozni – más kérdés, hogy a meglehetősen szerény esélyekkel induló Bodnár is sokat időzött azon, hogy politizáló, a kormánnyal szemben ellensúlyt teremtő főpolgármesterre lenne szükség.

Csárdi Antal világossá tette: az LMP tavasz óta sem lett nagyobb híve az összefogásnak, szerinte nem lehet összetolni az ökopárt és Bokros Lajos programját, ezért álságos is erről beszélni a fővárosiak napi gondjai helyett. Megtetszhetett neki a cicaharc szó, mert kétszer is ezzel jellemezte a visszalépésekről folytatott diskurzust. Pedig harc aztán tényleg nem volt ezen a teljesen tét nélküli beszélgetésen.

Ahol egyébként helyenként érdekes kérdéseket feszegetett a moderátor, a klubrádiós Pikó András. Például, hogy miért nincs látható kampány, vagy hogy mihez kezdhetne egy ellenzéki főpolgármester a kormánnyal szemben a hatásköreitől megfosztott főváros élén, médiaellenszélben, adott esetben kormánypárti többségű közgyűléssel a háta mögött. Bodnár Zoltán szerint kezdeményezhetne népszavazásokat, Bokros Lajos pedig egy budapesti tévécsatorna elindítását sem zárta ki válaszul. De mivel a jelöltek az ENSZ-főtitkári székre is majdnem akkora eséllyel kandidálnak, mint Tarlós István helyére lépni, ezzel a megkötéssel kellett hallgatni őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.