galéria megtekintése

Célkeresztben a balatonfűzfői lőszergyár

2 komment


Hajba Ferenc

Európa egyik legkorszerűbb lőpor- és lőszergyára épül Balatonfűzfőn. A lakosság egy része tiltakozik ellene.

– Mennyi? – kérdez vissza a Balatonfűzfőn gyárat építő MIL-Exim Kft. ügyvezetője, Csala József, a beruházó cég egyik tulajdonosa.

– Azt hallani a városban, hogy a hadiipari vállalata 50 ezer tonna kapacitású üzemet épít a hajdani Nitrokémia telepén – szembesítem az eddig megjelent hírekkel.

 

– Úgy számolunk, hogy három év alatt futhat fel a termelés 500 tonnára. Van némi különbség a két szám között – feleli higgadtan.

Balatonfűzfőn 1923 óta készítenek robbanóanyagot különböző technikával. Az Európai Unió által is támogatott jelenlegi program keretében a MIL-Exim megvásárolta a 2010-ben felszámolás alá került Rexplo 21 Lőpor Kft.-t. Az újjáalakult cég jórészt családi vállalkozásnak tekinthető, többnyire rokonok hozták össze. Csala József korábban a honvédségnél tüzérként vitte igen magas beosztásig, a szakértelem tehát nem hiányzott. A Nitrokémia területén egyébként most is hasonló üzemek működnek.

– Fölöttünk egy kínai vállalkozó a jóval veszélyesebb fekete lőporral készíti a szilveszteri tűzijátékait, azt senki nem teszi szóvá – mondja ­Csala József. Hozzáteszi: – Mi két raktárt használunk majd, azt ötven kamera figyeli, a gyárat komoly kerítésrendszer védi, a katasztrófavédők minden négyzetcentimétert bemértek, elkészültek a földhányások, teljes biztonságban vannak a környéken lakók.

– Nem csak a biztonságról van szó – bizonygatja a helybeli Keil Norbert. – Mi, civilek az idegenforgalom felé kormányoznánk a várost, de az embereket elijeszti a lőporgyár, főleg ilyen terrorista időkben.

– Keil csak a polgármesteren akar bosszút állni, mert bár ő is indult, nem nyerte meg a választást – súgja egy járókelő. – Én itt töltöttem az egész életemet, régebben még a süteményben is megéreztem a különböző vegyszerek ízét. De azt mondom, kell az ipar. Az a biztos bevétel és munkalehetőség.

– Mekkora a kereslet a lőporra és a lőszerre? – érdeklődöm Csala Józseftől.

– Egy Magyarország méretű állam nem maradhat teljesen hadiipar nélkül. A környékünkön mindenütt működnek ilyen gyárak. Persze nemcsak a hadiiparnak dolgozunk, hanem a vadászoknak és a sportlövőknek is. Jelentős a nemzetközi piac is, de mi csak azoknak az országoknak adhatunk el lőszert, ahová a honvédelmi tárca engedélyt ad.

– Valóban Izraeltől veszik meg a know-how-t?

– Miért ne vehetnénk, ha ők az egyik legjobbak?

A gyár már idén tavasszal elkészül, közel száz embert foglalkoztat majd. A beruházás összege 2,4 milliárd forint.

Keil Norbert ugyanakkor népszavazás kiírását kérte a fűzfői képviselő-testülettől, ám erre nem sok hajlandóság mutatkozik. – Ha kell, akkor aláírásgyűjtéssel kényszerítjük ki a voksolást – mondja elszántan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.