galéria megtekintése

Az origo beszántása: a szolidaritás a minimum

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 07. számában
jelent meg.

Boda András - Nyusztay Máté
Népszabadság

A kormány és a Magyar Telekom már lezárná az Origo-ügyet, ám ezzel alighanem egyedül vannak. Ezt jelzi legalábbis az, hogy már péntek kora délután majd kétezren jelezték: részt vesznek hétfőn az Origo melletti második szimpátiatüntetésen.

Múlt hétfőn a szerkesztőség előtt demonstráltak, most hétfőn pedig a Kossuth térről vonulnak át a Magyar Telekom székháza elé
Múlt hétfőn a szerkesztőség előtt demonstráltak, most hétfőn pedig a Kossuth térről vonulnak át a Magyar Telekom székháza elé
Szigetváry Zsolt / MTI

Ahogy a kedden tartott, váratlanul nagy tömeget utcára vonzó tüntetésnek, úgy a hétfőre tervezett – a reklámadó ellen és a Norvég Civil Alap állami vegzálása miatt is tiltakozó – demonstrációnak szintén a Kettős Mérce a szervezője.

Azzal invitálják a tüntetőket: „Folytassuk! Álljunk ki az Origo főszerkesztője mellett, legyünk szolidárisak a felmondó újságírókkal, és a maradókkal is, támogassuk a megtámadott civil szervezeteket, mondjunk nemet a médiát kinyíró reklámadóra. És mindeközben kérdezzük meg, hogy ki az az ember, aki ezért felelős. Ki az, aki fel akarja számolni a kormánnyal szembeni független kontrollt, és vajon kinek az utasítására? Kérdezzük meg magunktól, mit kell tennünk ebben a helyzetben, és tegyük meg, ami a minimum. Jelezzük, hogy szolidárisak vagyunk a megtámadottakkal, és kívánjuk az állam hatalmának ellenőrzését!”

 

A demonstrációt hétfő délután hat órára hirdették meg a Kossuth térre, ahonnan a tervek szerint a Magyar Telekom székházához vonulnak majd a demonstrálók.

Másfajta ellenállás is elkezdett kibontakozni pénteken, amikor is a botrány „begyűrűzött” a Deutsche Telekom és annak hazai leányvállalata, a Magyar Telekom Facebook-oldalára: százával születnek a felháborodott bejegyzések. A posztolók magyarul, németül vagy angolul szidalmazzák a cégeket az Origo ellehetetlenítése miatt. Volt, aki a Telekomot bírálta, amiért lepaktált az Orbán-kormánnyal: „Nem szégyellik magukat, hogy egy diktatúrával kollaborálva nyerészkednek?”

Az első főszerkesztő reménykedik

Az Origo megtervezésében, elindításában kulcsszerepe volt Nádori Péternek, aki aztán a portál első főszerkesztője lett. Az Origót 1998 és 2000 között vezető újságíró megkeresésünkre úgy kommentálta a történteket: „Annak idején a Matáv azzal a céllal indította el Origót, hogy legyen egy objektív, visszafogott, pártatlan, a sajtó közhatalmat ellenőrző funkcióját is gyakorló internetes médium. Tizenöt éven át ezt valósította meg az Origo, fontos intézménnyé vált. Mindeközben a Magyar Telekom tisztességes, felelősségteljes tulajdonos volt. Az ország érdeke is az, hogy az Origo ezután is úgy működhessen, ahogy eddig.”

A legtöbben a 444.hu-n megjelent, az Orbán-kormány és a Deutsche Telekom közötti megállapodást boncolgató cikket, illetve annak angol és német fordítását posztolták a távközlési cégek közösségi oldalaira. A magyar cég oldalán valaki azt üzente: „Hát ennyit számít Németországban is a sajtószabadság, vagy ha üzletről van szó, akkor ettől egy ilyen »kaliberű« országban, mint Magyarország, már el lehet tekinteni??!”

A tiltakozók aztán „megtalálták” Angela Merkel német kancellár oldalát is: többen is posztolták a 444.hu cikkének német fordítását. Mások nem elégedtek meg azzal, hogy csak szavakkal tiltakozzanak: az utóbbi napokban több olyan Facebook-oldal is alakult, amely a Telekom termékeinek, szolgáltatásainak bojkottálására szólít fel.

A telekommunikációs cég – mint arról már írtunk – azért került a támadások kereszttüzébe, mert a 444. hu csütörtökön közzétett cikkében azt állította: a társaság és a kormány egy durva alkuja vezetett odáig, hogy leváltották a hét elején a Deutsche Telekom leányvállalata, a Magyar Telekom tulajdonában lévő Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt.

Bár a kiadó a „változó médiafogyasztási szokásokkal” indokolta a döntést, hírek sokasága szólt arról: valójában politikai nyomásra távozott a főszerkesztő – napokkal azután, hogy tényfeltáró cikkekkel magyarázkodásra kényszerítette az Origo Lázár Jánost a titokzatos, kétmilliós hotelszámlája miatt.

Később kiderült: ez alighanem csak az utolsó csepp volt a pohárban. A 444.hu cikke szerint ugyanis Lázár és a Magyar Telekom között lényegében alku született még tavaly: a cég „visszafogja” az Origót üzleti kapcsolatai kiteljesedése érdekében. Csakhogy ezt a számítást sokáig keresztülhúzta az, hogy az Origo főszerkesztője nem engedett, emiatt pedig állítólag több „panaszt” kapott a Telekom Lázár Jánostól.

Azt a Népszabadság forrásai is megerősítették: volt rá példa, hogy Lázár éreztette: nem tetszik neki az Origo hangvétele.

A történtek miatt írásban több kérdést is feltettünk Lázár Jánosnak, ám nem válaszolt. A Kormányzati Kommunikációs Iroda már csütörtökön jelezte: Lázár korábban határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a főszerkesztő leváltásához, a Magyar Telekom pedig egyértelműen cáfolta, hogy a cég és a kormányzat közötti megállapodásnak köze lenne az újságíró menesztéséhez. A Magyar Telekom határozottan kijelentette: nem gyakoroltak nyomást, és nem kérték az Origo Zrt. vezetőségét a portál főszerkesztőjének leváltására.

Miközben dúlt a vita arról, hogy miért kellett valójában mennie a főszerkesztőnek, sorra mondtak fel az Origo munkatársai. Távozott a Lázár-ügyet kirobbantó főszerkesztő-helyettes és az egyik alapító, aztán felállt szinte a teljes Hírek rovat. A tömeges felmondások miatt már arról lehetett hallani: az Origo működőképessége megőrzése miatt a kiadó egyesével győzködi a távozó munkatársakat, hogy legalább ne azonnali hatállyal mondjanak fel. Erről is szerettük volna kérdezni Vaszily Miklóst, az Origo Zrt. vezérigazgatóját, ám lapzártáig nem értük el, telefonhívásainkra nem reagált.

A vezérigazgatót már csak azért is szerettük volna megszólaltatni, mert szakmai körökben egyre többen úgy tartják, a Magyar Telekom közleményének több mondata – például „a médiában vitatott személyi döntés az Origo Zrt. menedzsmentjének döntése”; vagy „az Origo.hu szerkesztőségének függetlenségét az Origo Zrt. menedzsmentjének mindenkor biztosítania kell” – arra utal: esetleg „vele vitetnék el a balhét.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.