galéria megtekintése

Bujdokolnak, hallgatnak a kopaszbotrány után

23 komment


Boda András

– Nem engem keresnek – jelentette ki mosolyogva Herceghalom központjában a hatvanas évei végén járó, rövid, ősz hajú asszony, pedig még nem is szólítottuk meg. – Gondolom maguk is a polgármester feleségét keresik. Nem én vagyok az. Csak nagyon hasonlítok rá. Ma már mások is összetévesztettek vele.

A hasonmás esete érzékletesen mutatja: szerdán mindenki – kíváncsi helyiek, dühös települési képviselők és persze újságírók sokasága – a népszavazási botrány főszereplőjét, Erdősi Lászlónét, és férjét, a fővárostól huszonöt kilométerre lévő község polgármesterét, Erdősi Lászlót kereste, s próbálta válaszra bírni. Nem sok sikerrel: a házaspár a hallgatást választotta.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hiába csengettünk takaros portájuk kapuján, senki nem jött ki. A család vonalas telefonját felvette ugyan egy asszony, de nem mutatkozott be, s azt állította, ő nem Erdősi Lászlóné. Amikor viszont „nem Erdősi Lászlónétól" mobiltelefonszámot, e-mail címet kértünk Erdősi Lászlónéhoz, az asszony felnevetett: „Erre nincs felhatalmazásom. Kösz." Aztán bontotta a vonalat. Erdősi László polgármester is a gyors vonalbontás híve. Hívásunkra csak annyit mondott, nem nyilatkozik, és máris letette a telefont. A hivatalban egy kollégája azzal mentette ki: „Épp most ment ki a hátsó ajtón." Egy alkalom mégis akadt, amikor nem tudott egérutat nyerni a sajtó elől egész nap menekülő településvezető, igaz, akkor is csak annyit árult el a hvg.hu kérdésére, hogy a felesége nem Fidesz-tag, magánember, és jó ügyet szolgál.

 

Válaszok híján a helyiek is csak találgatni tudják, mit keresett a polgármester felesége kigyúrt férfiak társaságában a választási irodánál kedden. Az asszonyt ismerő helyiek közül többen is úgy vélték: meglepte őket, hogy ennyire „benne van" a közügyekben, azt meg egyenesen kizártnak tartják, hogy lehetett volna bármilyen kapcsolata ilyen sötét alakokhoz. Azt ugyanakkor ketten is megemlítették: a polgármester – aki korábban öttusázott – nem egyszer tett utalást arra, hogy jó kapcsolatai vannak a futballéletben.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Megkerestük a település fideszes alpolgármesterét, Makay Istvánt, aki annyit közölt, semmit nem tudtak Erdősi Lászlóné akciójáról. Arra a kérdésünkre, hogy valóban végletesen megromlott-e a Fidesz-viszonya Erdősi Lászlóval, azt mondta, erről messze nincs szó. Makay szerint annyi történt: a 2014-es önkormányzati választás előtt Erdősi megígérte, nem száll harcba, hogy lehetőséghez jusson egy nála fiatalabb Fidesz-jelölt, de végül megszegte ígéretét, elindult és nyert.

Egy helybeli, aki jól ismeri a helyi képviselő-testületi ügyeket, azt mondta: bár nem tudja, lehet-e köze a választási irodánál történtekhez, az tény, néhány napja Erdősi László nagyon megharagudott, mert úgy döntött a helyi vizsgálóbizottság, vissza kell fizetnie 3,8 millió forintos szabadságmegváltást, mert jogosulatlanul vette fel azt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A történtek miatt a helyi képviselő-testület rendkívüli ülést hívott össze szerda délutánra, ezen azonban Erdősi László – a jegyző szerint más elfoglaltsága miatt – nem vett részt. Emiatt, „illetékes nélkül" nem is tárgyalt érdemben az ügyről az ülésen megjelent négy fideszes és egy független képviselő. Ők öten később közleményt adtak ki, amelyben azt írták: „Elhatárolódunk a polgármester úr felesége, Erdősi Lászlóné, mint magánszemély" népszavazási kezdeményezésétől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.