galéria megtekintése

Budapesten tárgyal a hatalom fizikusa

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 02. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

– Aki alábecsüli, az eleve vesztes pozícióból indul ellene – Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő, a kisebbik német konzervatív párt, a CSU elnöke saját tapasztalatából tudja, hogy mit beszél. Mások azt mondják: tíz éve irányítja Európa vezető gazdaságát, és a kontinensen lehet, hogy sokan szabadulnának Angela Merkeltől, de a németeknek még mindig nincs elegük belőle. – A hatalom fizikusa – utalnak egyesek Merkel eredeti foglalkozására.

Bárhogy nézzük is, a ma budapesti villámlátogatásra érkező német kancellárt a legfontosabb német, európai és egyben globális hatókörű politikusok között emlegetik. Legutóbb a The Times választotta meg az év emberének. A brit konzervatív lap szerint a többi között azért, mert Európa e kiemelkedő alakja mindent megtesz azért, hogy ne legyen háború a NATO és Oroszország között. Kaphat ennél szebb elismerést egy Európa-hívő német politikus egy euroszkeptikus ország sajtójától?

Köztudottan tartózkodik a sarkos megfogalmazásoktól, de januárban mégis nagy kockázatot vállalt
Köztudottan tartózkodik a sarkos megfogalmazásoktól, de januárban mégis nagy kockázatot vállalt
Fabrizio Bensch / Reuters

Bár kétségkívül Merkel uralja az európai színteret, s tulajdonképpen őt kell felhívni, ha valaki a korábbi amerikai külügyminiszterhez, Henry Kissingerhez hasonlóan, Európával akar beszélni, azért hallani-olvasni kritikus véleményeket is. A CDU-t már nem irányítják, hanem csak menedzselik. Merkel feladta a konzervatív értékeket, túlságosan középre húz. És minden trónkövetelőt félreállított, gondoskodik róla, hogy ne legyen se kihívója, se alternatívája – morognak többen a kereszténydemokraták soraiban.

 

A Merkel-hívek azzal vágnak vissza, hogy rendben van a német költségvetés, nincs új államadósság. A munkanélküliség csökken, a gazdaság ezerrel pörög. Ez mind igaz, de a belpolitikát más témák uralják. Az iszlám, a bevándorlás, a kettőt meglovagoló-elutasító Pegida-mozgalom és a CDU/CSU-t több vonatkozásban jobbról kerülő, populista hangokat pengető Alternatíva Németországért (AfD) párt.

Őt kell felhívni, ha valaki Európával beszélne
Őt kell felhívni, ha valaki Európával beszélne
Fabrizio Bensch / Reuters

A kancellár köztudottan tartózkodik a sarkos megfogalmazásoktól, az év elején mégis fontosnak tartotta hangsúlyozni: az iszlám Németország része. Ezzel szokatlan kockázatot vállalt, hiszen a CDU/CSU-ban sokan nem így gondolják. Németországban az idei esztendő az átmenet éve lesz. Felkészülés 2016-ra, amikortól sorban hét tartományi voksolás határozza majd meg a 2017-ben esedékes Bundestag-választás előzetes erőviszonyait. Merkelnek – aki júliusban lesz hatvanegy éves – 2016-ban döntenie kell, újra ringbe száll-e a kancellári posztért.

Felröppentek hírek, hogy a szövetségi köztársaság történetében első kancellárként a ciklus végén önként távozik, ő azonban hangsúlyozza, egyelőre nem gondolkodik ezen. Népszerű, de látnia kell, a CDU a tartományokban és a nagyvárosokban meggyengült. S a karizma, a nemzetközi elismertség nem biztos, hogy mindig pótolja a programbeli hiányosságokat. Beláthatatlan, hogy mire fut ki az ukrán válság. Kríziskezelésből Merkel kapott leckét 2008-ban, s bár politikáját keresztülvitte, sokat kritizálták, amiért megszorításokra kényszerítette a görögöket, az olaszokat vagy a spanyolokat.

Kancellárként egy évtizede reflektorfényben
Kancellárként egy évtizede reflektorfényben
Kai Pfaffenbach / Reuters

Az euróövezet megmentése sokba került, Ukrajnáé még többe fog. Az orosz kultúra, az orosz gondolkodás, a nyelv ismerete sokban segíti a kancellárt.Európából ő az egyetlen, aki képes lehet valamiféle alkut kötni Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnökben persze mélységesen csalódott, de nem becsüli alá. Mert a történelemből is tudja, hogy az oroszok nehezen megtörhetők, sokat kibírnak. Miközben keményen tárgyal vele, megpróbál valamiféle kiutat felkínálni neki. Hogy az mi lesz, nekünk, itt Kelet-Közép-Európában nagyon nem mindegy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.