galéria megtekintése

Budapest ragaszkodik a zöldhöz és utálja az Orbán-kormány tervét

18 komment


Hargitai Miklós

Egy friss reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek négyötöde azt szeretné, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet. Csak minden tizedik budapesti hajlandó elfogadni, hogy a Liget rendbetétele kizárólag új beépítések árán valósítható meg.

A telefonos közvélemény-kutatást a Medián készítette a Greenpeace megbízásából június 30-án, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán. A lapunkhoz eljuttatott összefoglaló szerint az egyik kérdés így szólt: „A kormányzati tervben a Városligetbe új épületeket, múzeumokat építenének, ami fakivágással járna. Más tervek szerint megőriznék a fákat, megújítanák a zöldfelületeket, de nem épülnének épületek, múzeumok a park egy része helyén. Ön melyik verziót választaná?”

A felmérés tanúsága szerint a fővárosi lakosság 81 százalékának az egyetértését meg lehet szerezni a ligeti zöldterület rehabilitációjához, de csak akkor, ha újabb épületeket, múzeumokat nem építenek a parkba, azaz a terület megőrizné eredeti közpark jellegét.

 

Még ennél is több ember ért egyet abban, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet – derült ki a következő kérdésből. „Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?” A válaszok alapján a budapestiek 86 százaléka ragaszkodik hozzá, hogy ha valóban lesznek új kulturális épületek, azokat ne a Városligetben, hanem másutt, például a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetben építsék fel, ahol nem kell a növényzetet kiirtani miattuk.

Ezzel szemben elenyésző, mindössze 13 százalék azok aránya, akik a Városliget megújítását új épületek építésével is elfogadhatónak tartaná. A kérdésben meglehetősen határozott véleménnyel rendelkeznek a lakosok, ugyanis csupán 2 százalékuk nem támogatja egyik megoldást sem, és 4 százaléknyian nem kívánnak vagy nem tudnak véleményt alkotni a kérdést illetően – derül ki a Medián kutatásából.

Az ugyanebben a témában február végén a Levegő Munkacsoport megbízásából készült felmérés (amelyet az Ipsos készített) és a mostani közvélemény-kutatás következtetései egybecsengenek: a fővárosi lakosság döntő többsége elutasítja a Liget Budapest projektnek nevezett kormányzati beruházást, sőt a jelek szerint az utóbbi időben még nőtt is azok aránya, akik nem akarnak új épületeket a parkba: az év elején 75 százaléknyian gondolták úgy, hogy csak parkrehabilitációra van szükség, új épületek nélkül. Az eredményeinek tükrében a Greenpeace úgy látja: kikerülhetetlen, hogy végre meginduljon az érdemi, széleskörű egyeztetés a Városliget jövőjéről. Az adatok ugyanis azt bizonyítják, hogy a fővárosiaknak kiemelten fontos a zöldterületek védelme, a tervezett építkezéseket pedig csak a a helyiek döntő többségének akarata ellenére lehetne megvalósítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.