galéria megtekintése

Budapestnek lassan vége lesz

38 komment


Szalai Anna

A főváros gyorsuló pályán rohan a jelentéktelenség felé. A folyamat nem most kezdődött el, voltaképpen Tarlós István főpolgármesterré választása óta tart, amelynek a mögöttünk hagyott év eseményei újabb lökést adtak. Az Orbán-kormány már a látszatra sem ad.

A Demszky-korszak látványosan kaotikus világát 2010–2014 között egy erős rendszerezési szándék alakította át. A döntés-előkészítés sokszínűségét, az erővonalak átláthatatlan gombolyagát egyetlen énközpontú akarat írta felül. Csakhogy 2015-re lassan felkúszott fölé egy még erősebb hatalom,

fokozatosan elszíva a felemelkedéshez szükséges energiákat. Budapest mostantól csak annyit növekedhet, annyit változhat, amennyit az aktuá­lis kormányzat enged a számára.

Az ország és a főváros teljesítménye között a nemzetközi hitelminősítő Moody's szerint is szoros a kapcsolat. A pénzügyi szolgáltató csoport a fentieknek látszólag ellentmondva november elején pozitívra javította Budapest adósbesorolását a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlatára, valamint a csaknem nulla adósságállományára hivatkozva. Csakhogy az adósságállományt nem a főváros dolgozta le, hanem állami pénzből konszolidálták, miközben a költségvetési források körét és összegét szűkítették, így az adósságállomány gyors újratermelése törvényszerű.

 

Csak a BKV csaknem százmil­liárd forintos adósságot halmozott fel újra. S akkor még nem beszéltünk a dugódíjról. Az Európai Unió ragaszkodik a bevezetéséhez, a főváros már kétszer neki is futott a dolognak, de mindkétszer lepattant a kormányról. A kabinet ugyanis nem vállalja a politikai kockázatot, miközben a várható súlyos uniós bírság egy részét a fővárosnak kell majd kifizetnie.

Mindezek fényében aligha meglepő, hogy a főváros a Tarlós-korszak beköszönte óta alig indít új beruházást.

Az államot leszámítva más se nagyon. Budapestről eltűntek a daruk, legfeljebb díszburkolatokat raknak le, és újabb emlékművet állítanak. Jövőre sem lesz ez másként, igaz, belevághatnak az újpalotai villamosprojektbe, amely valójában a 4-es metró soha meg nem épülő II. ütemét váltja ki sok milliárdért és alig hárompercnyi nyereségért.

A fővárosban alig maradt politikai erő
A fővárosban alig maradt politikai erő
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A költségvetési tervezés többé nem a többletbevételek szabad felhasználásáról, hanem a hiá­nyok kezeléséről szól. A főösszeg a Demszky-korszak 580 milliárdjáról 324 milliárdra olvadt. Budapest elveszítette a működési támogatások felét, a fővárosiak által befizetett személyi jövedelemadóból alig 15 százalékot csorgat vissza a kormány, az iparűzési adóból sem marad sok, az előző ciklus elején megfosztották az idegenforgalmiadó-bevételtől.

A kerületekre széthulló fővárosnak lassan sem politikai ereje, sem pénzügyi lehetősége nincs a nagyobb összvárosi feladatok elvégzésére.

Már az új ciklus első évében sok százmillióval kevesebb jutott közvilágításra, közparkok gondozására, közösségi közlekedésre, de még patkányirtásra is.

Az állam a kórházak és az iskolák átvételével a forrásokat is elvonta, sőt az azokhoz biztosítottnál egy kicsit többet is, cserébe a közműcégek számos új feladatot kaptak, a rezsicsökkentés évi tízmilliárd forintos eredménycsökkenésének semlegesítésére pedig nincs fedezetük. A cégek többsége osztalékfizetőből támogatáskérővé vált.

Gyakorlatilag nincs beleszólás abba, hogy mi épül Budapesten
Gyakorlatilag nincs beleszólás abba, hogy mi épül Budapesten
Földi D. Attila / Népszabadság

Szabad források híján Budapestnek minden beruházásért a kormánynál kell kuncsorognia, hiszen a kabinet engedélye szükséges a hitelfelvételhez és az uniós források eléréséhez is. (A fővárosi önkormányzat a napokban 300 millió euró, több mint 94 milliárd forint, értékben kötött két hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal.)

Cserébe a kormány már a látszatra sem ad. A városvezetésnek gyakorlatilag nincs beleszólása abba, hogy mi épül Budapesten, még akkor sem, ha a terület a fővárosi önkormányzat tulajdona, lásd a Dagály, illetve a Városliget lenyúlását. De a stadionépítésekről, a Ludovika bővítéséről, sőt, az új szuperkórházról sem kérték ki az önkormányzat véleményét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.