galéria megtekintése

Budapest megszabadulna a Bálnától, néhány milliárdért vihetné, aki akarja

6 komment


Szalai Anna

A fővárosi önkormányzat pályázatot ír ki a Bálna értékesítésére. Holott a Magyar Nemzeti Bank már novemberben bejelentette vételi szándékát, a főváros pedig azóta tárgyal vele. Eddig a fővárosnak négymilliárd forintba került a Bálna, ennél kevesebb aligha lehet a minimális ár.

Akár a következő közgyűlésen téma lehet a Duna-parton álló Bálna eladása. A városvezetés ugyanis pályázatot írna ki az üvegcet értékesítésére, amelyhez azonban a Fővárosi Közgyűlésnek is hozzá kell járulnia. A kiírásban a minimálár mellett a jelenlegi bérlők szerződéseit­ érintő passzusokat is meghatároznák. Az ingatlan-értékbecsléssel a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt.-t bízták meg – tájékoztatta a Népszabadságot Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes, aki egyúttal megerősítette, hogy november óta tárgyal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselőivel az eladás kereteiről.

Tagadta viszont a Népszabadság értesülését, miszerint az adásvételi szerződés gyakorlatilag készen várja, hogy aláírják. Olyannyira, hogy az erről szóló előterjesztést már szerdán tárgyalta volna a közgyűlés.

A nagy értékű ingatlanok eladását rendelet szabályozza, amely előírja pályázat kiírását – magyarázza Bagdy, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bálna értékesítésekor az érvényes bérleti szerződésekre is tekintettel kell lenniük. A feltételrendszer kidolgozása folyamatban van, mint ahogy zajlik az ingatlan értékének felmérése is. Azt viszont nem tagadta, hogy eddig egyetlen komoly érdeklődőről tudnak, és az az MNB.

 

A bank interaktív eszközökkel felszerelt látogatóközpontot és pénztörténeti múzeumot alakítana ki az épületben. A főváros által meghatározandó minimálárról egyelőre csak annyit árult el, hogy a bekerülési költséget mindenképpen meg szeretnék kapni.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Közraktárak épületegyüttesre a beruházó Porto Investment Kft. 8,5 milliárdot költött, ebből 7,5 milliárdot adott az MKB. A főváros a perek idején kötött alkukban 6,5 millió eurót fizetett a beruházónak, 2,7 millió eurót a generálkivitelezőnek. Szeptemberben pedig 1,32 milliárd forintot szavaztak meg a befejezésre. Így jutott a főváros cirka négymilliárd forintért a 13 664 négyzetméteres multifunkcionális központhoz.

A Bálna eladásából származó pénzt elsősorban fejlesztésre költené a városvezetés, de nem kizárt, hogy a működési költségekbe is belefolyik egy része.

Nagy kérdés azonban, hogy a perekkel kipányvázott ingatlanért hányan szállnak versenybe.

Tavaly ugyanis az MKB és a Porto újabb pert indított az önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt 29 millió euró­ és kamatai megfizetését kérve. A per ugyan „kiemelt jelentőségű”, de így is eltarthat két évig. Ennyi idővel számol a CET Event Kft. a 2015 júniusában indított 407 milliós kártérítési perénél is. A cég 3164 négyzetmétert bérelt a fővárostól, de végül nem foglalhatta el a helyiségeket.

A bérleti díjból származó bevételek is jócskán elmaradtak a várakozástól. Négy éve még évi hárommilliárd forinttal számoltak, tavaly már a 400 millió forintra taksált üzemeltetési költség kitermelésével is elégedett lettek volna.

Így a fővárosnak szinte kapóra jött a pénzintézet ajánlata. Az MNB röpke másfél év alatt a magyar ingatlanpiac legnagyobb szereplői közé küzdötte fel magát. A felvásárolt ingatlanok összvételára meghaladta 33 mil­liárd forintot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.