galéria megtekintése

Borzasztó dologtól féltik a magyar zsidó irattárat

14 komment


Csuhaj Ildikó

Nem örül Boross Péter, hogy a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Szakály Sándor által vezetett Veritasba olvad, legalábbis a Lázár János háttérintézményeket megszüntető 73-as listája szerint – tudtuk meg.

A volt miniszterelnök – aki a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke – novemberben egy konferencián hosszan méltatta a NÖRI-t, mondván: az intézetet azért hozták létre, hogy a múlt ápolásával erősítse a nemzeti identitást, hiszen az efféle rekonstrukció emlékeket ápol és kötődést teremt.

Boross Péter nem kívánta kommentálni a lapunkhoz eljutott információt,

munkatársunknak viszont más források azt mondták, annak ellenére, hogy a hírek szerint a volt miniszterelnök ötlete volt a Veritas Történetkutató Intézet felállítása, személyesen ajánlotta az élére Szakály Sándort és szívügyének tekinti a NÖRI-t, szót emelhet Orbán Viktor miniszterelnöknél az intézet önállósága érdekében.

 

Nem nyilatkozott kedden Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke sem, aki decemberben Kézdy György-díjat kapott az Élet Menete Alapítvány kuratóriumától. Az indoklásban egyébként az szerepelt, hogy „óriási munkát végez a még megmenthető emlékek felkutatásában, fenntartásában, például a budapesti Salgótarjáni úti zsidó temető felújításának és újranyitásának előkészítésében, és érdemben támaszkodik a civil szervezetek adta szellemi forrásra és támogatásra”.

Szakály Sándor
Szakály Sándor
Teknős Miklós / Népszabadság

A Zsidó Közösségi Kerekasztal múlt heti tanácskozásán Lázár János nem adott tájékoztatást a megjelent szervezeteknek a megszüntetendő háttérintézményekről, már csak azért sem, mert az előterjesztést néhány nappal később tárgyalta a kormány. De a nyilvánosságra került lista ismeretében akadt olyan Mazsihisz-vezető, aki

borzasztónak nevezte, hogy több intézmény – a NÖRI mellett a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum is – annak a Veritasnak a fennhatósága alá kerül, amelynek vezetője „idegenrendészeti eljárásnak” nevezte a zsidók 1941-es deportálását Kamenyec-Podolszkijba, emellett az intézet Hóman-ügyben alkotott álláspontja is elfogadhatatlan.

A Népszabadsághoz eljutott hírek szerint a Zsidó Közösségi Kerekasztal múlt heti zárt ülésén a szervezet vezetői – köztük Heisler András Mazsihisz-elnök – is azt kérte Lázár Jánostól, hogy a Kárpótlási Irattár ne kerüljön szaklevéltárként a Veritashoz, hiszen a 14 kilométernyi anyag tíz százaléka a zsidó kárpótlás irata, és érzékeny információkat tartalmaz, a Veritas esetében pedig nincs meg a szükséges közbizalom.

A Mazsihisz azt szeretné, ha a iratok a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerülnének. Heisler András megerősítette munkatársunknak, hogy valóban megfogalmazták ezt a kérést. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára – aki szintén állandó résztvevője a kerekasztal-tanácskozásoknak – kedden  érdeklődésünkre azt mondta:

már van érvényes kormányrendelet arról, hogy a kárpótlási irattár szaklevéltárként a Veritashoz kerül.

A kormányrendeleten nem módosítanak. „De kölcsönösen keressük a módját, miként lehet olyan garanciákat adni a döntést nehezményező zsidó szervezeteknek, hogy a bizalmatlanság megszűnjön” – mondta lapunknak Latorcai Csaba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.