galéria megtekintése

Börtönbe küldené az ügyészség a volt szocialista honvédelmi minisztert

14 komment


Fekete Gy. Attila

Letöltendő börtönbüntetést kért Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszterre és államtitkárára, Fapál Lászlóra a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához a napokban benyújtott fellebbezésében. Ha az ügyészség várakozása szerinti ítélet születne, az egyben azt is jelentené, hogy Fapál elveszíti a rendfokozatát, azaz nyugalmazott ezredesből tartalékos honvéddé válna.

A nem túl bonyolult ügy már több mint négy éve húzódik, nem kis részben az egymással folyton-folyvást jogvitába bonyolódó bíróságok miatt. Hónapok teltek ugyanis el a 2012. júliusi vádemelés után, mire a bíróságok egymás közt végre eldöntötték, hogy melyikük az illetékes az ügy tárgyalásában. És amikor már úgy tűnt, ez a kérdés egyszer s mindenkorra eldőlt, a bírák belvitája majdhogynem kezdődött elölről.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2012-ben emelt vádat Juhász és Fapál ellen egy 65 milliós honvédségi szolgálati lakás mélyen áron aluli eladása miatt. Szerintük Juhász többszörösen megsértette a honvédségi ingatlanok vagyonkezelésére vonatkozó szabályokat, amikor méltányosságból lehetőséget adott Fapálnak, hogy határozatlan időre béreljen a honvédségtől egy, egyébként általa kiválasztott 147 négyzetméteres zuglói társasházi lakást.

Fapál kettős jogi státusza okozta a fejtörést a bíróknak, mert a vélelmezett bűncselekmény elkövetésének idején ő egyfelől még katona volt, másfelől viszont államtitkár is. Így aztán hiába nyújtotta be a vádiratot a főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, ott úgy döntöttek, hogy miután Fapál még katonai (is) volt, amikor felbujtotta Juhász Ferenc minisztert a vádiratban megjelölt bűncselekményre, az ügyet egy katonai tanácsnak kell letárgyalnia.

 

Csakhogy a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa visszadobta a labdát, szerintük nem ők az illetékesek. Végül a Kúria döntése nyomán mégiscsak a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalta első fokon az ügyet, nem jogerősen mindkét vádlottat felmentették. Az ügyészi fellebbezés nyomán az akták a Fővárosi Törvényszék elé kerültek, ahol azonban kezdődött elölről az illetékesség vitája. A törvényszék ismét felvetette, hogy már első fokon is a katonai tanácsnak kellett volna tárgyalnia a főügyészég vádiratát, de végül a Kúria utasította a törvényszéket a másodfokú eljárás lefolytatására.

Másodfokon azonban már mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék. Juhászt két év (négy évre felfüggesztett) szabadságvesztésre és másfél millió forint pénzbüntetésre ítélték, Fapált egy év, végrehajtásában két év tíz hónapra felfüggesztett szabadságvesztést kapott, és a bűnös módon megvásárolt szolgálati lakás piaci értékének 65 százalékára vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

Mivel első- és másodfokon homlokegyenest ellentétes ítéletek születtek, az ügyben a harmadfokú bíróságként eljáró Fővárosi Ítélőtábla mondja majd ki a végső szót.

A vádhatóság szerint Juhász többszörösen megsértette a vonatkozó belső szabályokat és az őt felelős gazdálkodásra kötelező normákat, amikor méltányossági alapon még a 2006-os választások előtt engedélyezte Fapálnak, hogy határozatlan időre bérbe vegyen egy hatlakásos zuglói társasházban lévő 147 négyzetméteres lakást.

A vádhatóság szerint Fapál maga választotta ki a lakást, majd a miniszternél kijárta, hogy azt vásárolja meg a honvédség. Abban az évben a Magyar Honvédségnek 130 millió forintja volt lakásvásárlásra, amelyekben hosszabb-rövidebb időre vidékről Budapestre rendelt katonákat helyeztek volna el. Úgy számoltak, hogy ennyi pénz öt-hat lakásra elegendő lesz, ám a Fapál által kiválasztott lakás elvitte a keret felét.

Juhász és Fapál az elsőfokú ítélet kihirdetésekor
Juhász és Fapál az elsőfokú ítélet kihirdetésekor
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A vád szerint Juhász nem járulhatott volna hozzá, hogy Fapál határozatlan időre bérelje a lakást. Ezt csak arra a határozott időre engedélyezhette volna, amíg ő az államtitkára.

Annak, hogy határozott vagy határozatlan időre bérli valaki a szolgálati lakást, van egy, az ügy szempontjából fontos következménye. A határozatlan időre bérelt lakást a bérlő megvásárolhatja, a határozott időre béreltet ellenben nem. A vád szerint Juhász azzal, hogy hozzájárult a határozatlan időre szóló bérleti szerződés megkötéséhez, megteremtette az ingatlan megvásárlásának feltételét. Csakhogy Fapál a vád szerint nem volt jogosult honvédségi ingatlanra, mert korábban már honvédségi támogatással hozzájutott egyhez. Márpedig akármilyen nagy ember lett belőle, nem jár neki kétszer lakhatási támogatás.

Helmeczy László ügyvéd, Juhász Ferenc védője szerint a volt honvédelmi miniszter nem sértett törvényt, amikor méltányossági alapon döntött Fapál kérelméről. Szerinte koncepciós eljárás folyt védence ellen, politikai indíttatású koncepciós eljárás.

A másodfokú bíróság ítélete ezt vitatja. A váddal lényegében összhangban a bíró úgy ítélte meg, Juhász eljárása magánérdeket szolgált, Fapál érdekét, és nem közérdeket, az államtitkár ugyanis rövid időn belül bejelentette vételi szándékát a lakásra. A honvédség szabadult is volna az ingatlantól, amiért az államtitkár kevesebb, mint 11 ezer forintot fizetett havonta, de elvileg a hatlakásos vagy annál kisebb társasházakban lévő szolgálati lakások tíz éven belül nem adhatók el. Fapál esetében azonban ez sem számított.

Az államtitkár boldogan kifizette a 65 milliós ingatlanért felszámolt kedvezményes, alig több mint 22 milliós vételárat, ami 43 millió forinttal kevesebb, mint amennyiért pár hónappal korábban közpénzből megvásárolták, majd fele-fele részben a saját, illetve felesége nevére íratta az ingatlant. Az ügyletet egy nap alatt lebonyolították. Miután Fapál államtitkári megbízatása megszűnt, a lakást bérbe adta.

Az ügyészség egyebek között Juhász és Fapál magas pozíciójára hivatkozva kérte, hogy ítéljék mindkettőjüket letöltendő szabadságvesztésre – „legalább a hatalom csúcsain tartsák be a törvényeket" –, és kobozzák el Fapál lakásának kétharmadát. Azért csak a kétharmadát, mert az ügyészség szerint a harmadát a kifizetett 22 millió forinttal rendezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.