galéria megtekintése

Egy pukkanást lehetett hallani - esélyük sem volt a hortobágyi tűzszerészeknek

10 komment


Fekete Gy. Attila

Senki nem hibázott a négy katona életét kioltó robbanás idején – állapította meg a hortobágyi tragédia miatt indult vizsgálat.

Megfelelően kiképzettek voltak, felkészültek az előző nap megtalált két 250 kilós bomba hatástalanítására, majd az előírásoknak megfelelően el is végezték a feladatukat. Semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapított meg az a vizsgálat, amelyet a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó terület bombamentesítése közben július elsején hősi halált halt négy tűzszerész halála ügyében rendelt el a tragédiát követően Simicskó István honvédelmi miniszter.

A független szakértők bevonásával készült jelentés szerint a bomba gyújtószerkezetét szakszerűen eltávolították. A tragédiát minden bizonnyal az okozta, hogy a robbanóanyag érzékenysége az elöregedésének következtében jelentősen megnőtt a külső hatásokkal szemben. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök szavaiból az nem derült ki, mi volt vagy mi lehetett az a külső hatás, ami robbanáshoz vezetett.

A tragédia egyetlen túlélőjére hivatkozva a tábornok azt mondta: miután az előző nap megtalált, majd alapos felkészülés után szakszerűen hatástalanított bombákat szállításra előkészítették, a tűzszerészek az elvileg működésképtelenné tett bombáktól öt-hat méterre leültek, és várták az ebédet, amit épp akkor szállítottak ki hozzájuk.

 

A túlélő tűzszerész elmondása szerint egy pukkanást lehetett hallani, majd fehér füst szállt a magasba az egyik bombatestből. Esélyük sem volt reagálni a történtekre. A bomba felrobbant. Négy tűzszerész azonnal meghalt, ötödik társuk csodával határos módon élte túl a robbanást. Később a kórházban Simicskó István miniszternek a túlélő katona azt mondta: „Annyi esélye volt annak, hogy a hatástalanított bomba felrobbanjon, mint annak, hogy túlélem, ha felrobban.”

A robbanásban elhunyt Juhász Attila főtörzsőrmestert, Rózsa Nándor főtörzsőrmestert, Balázs Ádám őrmestert és Kozár Gábor szakaszvezetőt a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította. A tragédia körülményeinek kivizsgálásáig leállították a terület lőszermentesítését. Most, hogy a vizsgálat lezárult, folytatják a tűzszerészek a megtalált bombák hatástalanítását.

A tragédia helyszíne Nádudvar közelében
A tragédia helyszíne Nádudvar közelében
Czeglédi Zsolt / MTI

A júliusi eset után tovább szigorították a tűzszerészek munkájára vonatkozó, már amúgy is igen szigorú szabályokat – jelentette be konkrétumok említése nélkül a miniszter. – Szabályosan hatástalanították azt a bombát, nem kellett azzal számolniuk, hogy felrobbanhat – csattant fel a tábornok arra a kérdésre, hogy normális dolog-e egy frissen hatástalanított bombától öt-hat méterre üldögélve várni az ebédet. Arra a megjegyzésre, hogy „bár hatástalanították, mégis felrobbant”, Benkő úgy reagált: – Ami történt, bármikor megtörténhetett volna. Hatástalanítás közben, vagy amikor kézbe vették, hogy a feltalálási helytől távolabbra vigyék.

Ez egy veszélyes hivatás. A honvédség 70 éves tűzszerészszolgálata a fennállása óta 300 katonáját vesztette el bombák és más robbanószerkezetek hatástalanítása közben. Ennek a bombának a felrobbanását sem lehetett megakadályozni –
szögezte le Benkő. Azt a kérdést viszont már nem tehettük fel – lapunk munkatársának nem adtak szót –, hogy vajon a katonák életben maradhattak volna, ha a bombatesttől kissé távolabb vagy egy biztonságot adó helyen várják az ebédet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.