galéria megtekintése

Boldog szembenézést kívántak Magyarországnak

Kedves Magyarország, azt kívánom, hogy legyenek tisztességes választásaid – olvassa az ujjai közé csippentett kartonlapról egy fiatal nő. Drapp ballonkabátot visel. Pirosan rikító rúzsa tökéletesen illik a körömlakkjához. Rövid, barna fizuráján csúcsos, aranyszínű papírsüveg trónol. Születésnapra jött a berlini magyar nagykövetség épülete elé.

Pont azért jönnek el, mert ő csinálja
A szerző felvétele / Népszabadság

Ahogyan rajta kívül még körülbelül húszan. Kezükben piros, fehér és zöld kartonok. Félkörben állva halmozzák el jókívánságaikkal az ünnepeltet. Hangosan kell beszélniük, hogy a feltámadó szélben is hallani lehessen a szavukat: „Azt kívánom, hogy szembe tudj nézni a múltaddal". „Azt kívánom, hogy ne akarjon minden második fiatal elhagyni".

Ez a nap más, mint az eddigi augusztus huszadikák, figyelmeztet a groteszk születésnapot szervező berlini Kreativer Widerstand-csoport (Kreatív Ellenállás). Aggodalmasan figyelik, miként veszti el jelentését a jogállamiság és az alkotmányosság fogalma Magyarországon, hangzik komor köszöntőjükben. Békés, lufis-lampionos demonstrációjukkal az „illiberális" állam épülése ellen emelik fel a szavukat.

 

„Orbán Viktor mondjon le!" – hallatszik reszelő hangon az egyik útmenti hárs alól a magyarországi kormányellenes tüntetésekről ismert rigmus. Egy mondat után kifullad. Cserzett bőrű férfi áll barátnőjével és kutyájával a gallyakról gyűrűző szerpentinek között. Kék szemei világítanak. Tar fejéről egyetlen fekete varkocs lóg a vállára. Megkopott zöld pulóvert és vasalt bakancsot visel. Nyolc éve él Berlinben.

– Eszemben sincs visszamenni Magyarországra. De amit ezek ott csinálnak, felfoghatatlan – háborog. – Azt mondja ez az Orbán, hogy a külföldre vándorlók kívülről bomlasztják az országot. Pedig pont ezért jönnek el, mert ő csinálja otthon a szart – kortyol tűnődve a sörébe.

– Semmi értelme ennek a bohóckodásnak – sommázza véleményét Ch. Gáll András. Az úszó Európa-bajnokság miatt jött Berlinbe. Véletlenül botlott a demonstrációba. Nincs nagy véleménnyel a külföldi tüntetésekről. – Nagyon rosszat tesznek Magyarország reputációjának. Az ilyesfajta szerveződések egyetlen célja, hogy lejárassák az országot – véli. S amit ő lejáratásként értelmez, azt a Kreativer Wiederstand tájékoztatásnak szánja.

– Első körben fel akarjuk hívni az itteniek figyelmét a magyarországi helyzetre. Másrészről közölni szeretnénk, hogy hiába jöttünk el otthonról, nem fordítunk hátat az országnak – fogalmaz Venesz Roland. – Mert pár éven belül mi is szeretnénk visszamenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.