galéria megtekintése

Bezárta a menekülttábort a Mikulás

5 komment


Kácsor Zsolt

A debreceniek valóságos Mikulás-ajándéknak tekintik, hogy bezárták a helyi menekülttábort. Az ingatlan hasznosításáról még nem született döntés, a felújításra kapott uniós támogatást pedig visszafizetik.

Szomorú, hogy a debreceni városvezetés jár az élen Orbán Viktor beteges és hagymázas gondolatainak kiszolgálásában, hiszen városunk vezetői most annak tapsolnak, hogy sikerült bezáratni a menekülttábort. Abba viszont nem gondolnak bele, hogy humanitárius szempontból ez egy roppant fontos létesítmény volt, azt pedig végig sem gondolták, hogy mihez kezdenek majd a hatalmas ingatlannal – így foglalta össze a véleményét Varga Zoltán önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció helyi elnöke a Debreceni Befogadó Állomás hétfői bezárásáról.

Ám a helyi viszonyokat ismerve ki kell mondani: Debrecenben vélhetően csak igen kevesen értenek egyet a DK-s politikussal. A városban élők között azt lehet tapasztalni, hogy a túlnyomó többség egyetért a Sámsoni út végén lévő menekülttábor felszámolásával,

holott a megszüntetés mellett észérveket nehéz felhozni, leginkább az érzelmi megközelítések dominálnak.

 

A Sámsoni úton és környékén egyáltalán nem magasabb a bűnözés aránya, mint a város más részein, sőt, a menekülttábor környezetében sok milliós városi beruházással idén modern kamerarendszert szereltek fel a befogadó állomáson lakók mozgásának megfigyelésére – ami a tábor bezárásának tükrében pénzkidobásnak tűnik.

Az embereket azonban nem lehet statisztikai adatokkal meggyőzni. A Sámsoni út egyik sörözőjében azt mondja az egyik vendég, hogy

ő nem szívesen ült „a gánanégerek" mellett, mert a muszlimokban nem bízik. Amikor megemlítem neki, hogy az említett afrikaiak vélhetően keresztények voltak – hiszen Ghána keresztény ország –, csak a vállát vonogatja, és nevet: „bezárt a tábor, ezt hozta a Mikulás".

Papp László debreceni polgármester (Fidesz-KDNP) helyesli a tábor bezárását, mert – mint nyilatkozta – az elmúlt egy évben felerősödött migrációs folyamatnak Debrecen is elszenvedője volt, hiszen még mindenki emlékszik az itteni nyári zavargásra, valamint az augusztusi menekülthullámra, amely elérte a várost. Papp szerint megnyugtató, hogy megszűnik a tábor, s újra át lehet gondolni, hogy milyen célra volna alkalmas az ingatlan. Szerinte a terület gazdaságfejlesztési és/vagy szociális funkcióra volna legalkalmasabb, de erről még egyeztetni kell a kormánnyal. Arról is a kormányzattal kell egyeztetni, hogy a jelenleg állami tulajdonban lévő, és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kezelésében működő létesítménynek a jövőben ki lesz a gazdája, az állam vagy a város.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ennek kimenetele lényeges kérdés az anyagiak szempontjából, hiszen

az épületek meglehetősen lelakott állapotban vannak, a felújításuk sok száz milliós összegeket emészthet fel.

Erről a polgármester azt mondta: a tulajdonjog és a funkció eldöntése után lehet szó felújításról, amelyet a város a saját kasszájából nem bírna el, ahhoz állami és Európai Uniós segítséget is igénybe kellene venni. Miután pár éve szóba került a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe való költöztetése, megérdeztük a polgármestert, hogy a tábor helyén el tudná-e a képzelni a tárcát, mire azt mondta, hogy ennek nem látja realitását, s a téma nincs is napirenden.

Kapcsolódó háttéranyagunk: Záróra krízis idején

Alig jönnek menekültek, így a debreceni befogadó állomást gond nélkül bezárhatták. A bevándorlási hivatal azonban jelezte: ha változik a migrációs helyzet, a szentgotthárdi ideiglenes tábort ismét megnyithatják. Illetve újraépíthetik, mert információnk szerint az egészet elbontották.

Lencsés Károly cikke: >>>

A bevándorlási hivatal korában több mint egymillió eurót kapott az EU-tól a befogadó állomások fölújítására. Kérdésünkre, hogy mi lesz ezzel a pénzzel, a BÁH sajtó osztályától ezt a választ kaptuk: „az európai uniós támogatás

természetesen visszafizetésre kerül".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.