galéria megtekintése

Betelt a pohár a közszolgáknál is, száz önkormányzat lázad

3 komment


Lencsés Károly

Mintegy száz önkormányzatnál leáll a munka június 22-én reggel nyolc és tíz óra között. A köztisztviselők azért sztrájkolnak, mert nyolc éve egyetlen fillér fizetésemelést sem kaptak.

Az elmúlt huszonöt évben még soha nem fordult elő, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) sztrájkot szervezett volna, s munkabeszüntetésre az önkormányzati szférában sem volt még példa. Most azonban betelt a pohár, és június 22-én két órára leállnak – közölte Boros Péterné, az érdekszövetség elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A biztosítékot az vágta ki, hogy megszületett az állami tisztviselőkről szóló törvény, amely nagyjából harmincszázalékos fizetésemelést helyez kilátásba a járási kormányhivatalokban dolgozó közszolgáknak. Tavaly decemberig viszont még egységes életpályamodellt ígértek,

amely kiterjedt volna a közigazgatás egészére, tehát a helyhatóságoknál dolgozó 24 ezer köztisztviselőre is, ám a kormányzati álláspont úgy módosult, hogy az ő fizetésüket emeljék az önkormányzatok.

 

Borosné álláspontja viszont, hogy miután a települések nagyrészt kötelező feladatokat látnak el, az állam a finanszírozásból sem vonulhat ki. Úgy véli,

a nagyvárosok saját forrásból is képesek lennének a béremelésre,

de az illetmények harmincszázalékos növeléséhez szükséges 16 és fél milliárd kétharmadát a büdzsének kellene állnia.

Hangsúlyozta: erre meg is van a forrás, hiszen az idei költségvetést úgy tervezték, hogy abban a közszolgák fizetésemelésére mintegy 38 milliárdot különítettek el. Ennek az összegnek pedig csak nem egészen a felére van szükség a járási hivatali dolgozók illetményének rendezéséhez.

Képviselők Angyalföldön. Tavaly még életpályamodellt ígértek
Képviselők Angyalföldön. Tavaly még életpályamodellt ígértek
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A helyzet azért is súlyos, mert az önkormányzatok működőképessége kerülhet veszélybe: a járásoknál létszámhiány van, és a magasabb fizetés reményében a helyhatóságoktól a jó szakemberek oda fognak átáramlani – mondta az elnök. Így a tiltakozó akció a lakosság érdekeit is szolgálja – fogalmazott –, mert

ha nem lesz fizetésemelés, könnyen előfordulhat, hogy az önkormányzati hivatalokban nem maradnak elegen.

Ezért az MKKSZ a követelését szerdán írásban ismerteti a kormánnyal, amelynek lényege: az önkormányzati tisztviselők számára október 1-jétől biztosítsanak harmincszázalékos béremelést. Ezt egyébként hat önkormányzati érdekszövetség is támogatja, a szakszervezet ezért őket is be kívánja vonni a sztrájktárgyalásokba.

Megegyeztek abban is, hogy június 26-ra közösen készítenek javaslatot a köztisztviselők jogállásának, életpályájának és javadalmazásának szabályozására. Borosné szerint mindazonáltal az lenne a legszerencsésebb, ha a kormány – a jelenlegi kaotikus viszonyokat felszámolva – a közigazgatásban dolgozókra egységesen érvényes szabályokat alkotna.

A közszolgálatban különben az általánostól eltérő szabályok alapján lehet sztrájkolni, és ennek feltételeit a szakszervezetek és a kormány között 1994 januárjában kötött megállapodás szabályozza. Így

munkabeszüntetésre csak ott kerülhet sor, ahol működik szakszervezet, és a sztrájkot a munkavállalók legalább ötven százaléka támogatja.

Nagyrészt emiatt csupán száz körüli polgármesteri hivatalban – például Budaörsön és néhány fővárosi kerületben – áll le június 22-én a munka. Az elnök tájékoztatása szerint

több helyütt is azzal érveltek, hogy a tiltakozó akció céljával egyetértenek, de nem akarják a lakosságot büntetni.

Ám az sem zárható ki, hogy az emberek egyszerűen félnek, mert kistelepülések során az önkormányzat jószerivel az egyetlen munkaadó.

Borosné kéri, hogy akik nem tudnak sztrájkolni, viseljék a szolidaritás kék szalagját. Egyébként erre szólította fel az összes szakszervezeti tagot, s mindazokat, akik támogatják a köztisztviselők követeléseit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.