galéria megtekintése

Béremelésért sztrájkoltak a hivatalban, közben a polgármester jutalmat kapott

2 komment

Másfél milliós jutalmat szavaztak meg Budaörs polgármesterének, de nem kifejezetten szerencsés időpontban, hiszen munkatársai éppen sztrájkoltak, mert évek óta nem emelkedett az illetményük. A településvezetőé sem, jutalmat pedig a köztisztviselők is rendszeresen kapnak – mondta kérdésünkre Wittinghoff Tamás kabinetfőnöke.

Háromhavi alapbérének megfelelő, 1,5 milliós jutalomban részesült Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, miután szerdán szolidaritásra buzdított és együtt fotóztatta magát a béremelést és életpályát kérő önkormányzati dolgozókkal, akik kétórás sztrájkot tartottak – írja a Magyar Idők.

A jutalom tényét Vágó Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője sem cáfolta. Egyébként a június 22-i testületi ülésről készült összefoglalóból is kiderül: a képviselők „megszavazták, hogy a polgármestert, első féléves munkáját értékelve, háromhavi illetményének megfelelő jutalomban részesítik". Az időpont pedig nem véletlen: ezt a kérdést évek óta rendszeresen júniusban tárgyalják.

Amúgy napirend előtt Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) azt kérte, hogy most, amikor a béremelésért sztrájkolnak a közszolgák, ne vitázzanak erről. Vágó ezzel kapcsolatban közölte: a háromfős ellenzéki képviselőcsoport tagjai közül kettő az ülés előtt eltávozott, amit a helyben „megszokottá vált, általuk évek óta folytatott manipulatív politikai propaganda" részeként értékelt.

 

Úgy látja, figyelmen kívül hagyták azt a tényt is, hogy a városban a köztisztviselők és a közalkalmazottak szintén részesülnek jutalomban. Amit Ládonyi János, a polgármesteri hivatalban működő szakszervezet titkára a testületi ülésen ugyancsak megerősített.

Azt hangoztatta: a munkabeszüntetés nem az önkormányzat ellen szólt, hiszen itt „legalább vannak jutalmak", amelyeket persze szigorú követelményekhez kötnek. Kérdésükre Vágó elmondta, ennek mértéke másoknál is elérheti a háromhavi illetményt évente. Az érdekvédő különben a polgármester védelmére kelt, kiemelve: az ő munkája is hozzájárul ahhoz, hogy „a budaörsi az egyik legjobban működő és legfelkészültebb önkormányzat az országban".

Wittinghoff Tamás
Teknős Miklós / Népszabadság

Bocsi István jegyző ugyanakkor jelezte, hogy a településvezető 13 éve nem kapott fizetésemelést. Információnk szerint egyébként még csökkent is a bére, amikor a 2011-ben elfogadott új önkormányzati törvénnyel módosították a polgármesterek javadalmazásának szabályait. Később, 2014-ben ugyancsak bukott valamennyit, amikor a költségtérítés mértéke változott.

Wittinghoffot egyébként a helyi ellenzék mással is igyekszik támadni. Így hivatkoztak már a „méregdrága" hobbijaira, mert órákat gyűjt és vitorlást tart. Vágó szerint ez sem egészen így van, mert az óragyűjtés csak annyiban szenvedélye, hogy szívesen javít régi, ócska órákat. A vitorlás is csak féligazság – tette hozzá –, mert a polgármester valóban vett egy kiszuperált hajót, de nem sokat fizetett érte, viszont évekig tartott, míg azt kizárólag saját kezűleg felújította. Így most tényleg tart egy vitorlást a Balatonon.

Amúgy a kabinetvezető szerint a szerdai cirkusz nem igazán a polgármesterről szólt, hanem arról: a fideszesek nem akartak szavazni egyes, Budaörs jövőjét érintő ügyekben. Ilyen lehetett az iskolák teljes államosítása elleni tiltakozó nyilatkozat, mert amikor erről voksoltak, már a Fidesz egyetlen képviselője sem tartózkodott az ülésteremben.

A Magyar Idők egyébként azt is felrótta Wittinghoffnak, hogy tavaly 15 százalékkal kevesebb pénzt szántak az önkormányzati, bölcsődei és óvodai dolgozók juttatásaira, miközben maga hathavi jutalmat kapott. Vágó ezzel kapcsolatba leszögezte: a tények mást mutatnak, mert a bölcsődék és óvodák esetében is nőtt a keret.

Tény viszont, hogy a költségvetés előkészítése során többféle változat készült, közte olyan is, amely valóban a kiadások visszafogásával számolt – magyarázta Vágó. Ez szerinte érthető, hiszen minden helyzetre fel kell készülni, de végül kiderült, hogy a személyi kiadások tekintetében az előző évihez képest nincs szükség semmilyen visszalépésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.