galéria megtekintése

Békemenetes jelszó a Jobbiktól: Nem leszünk gyarmat!

Czene Gábor
NOL

Az erős szél és a meteorológiai szolgálat viharjelzése ellenére a Jobbik megtartotta ünnepi nagygyűlésként meghirdetett rendezvényét.

A Jobbik megemlékezésének résztvevői a Kodály köröndtől vonultak a Deák térre. Az élen lovashuszárok haladtak, az első sorban jobbikos politikusok – és többek között ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész – „Talpra, magyar!" feliratot vittek. Néha valaki elrikkantotta magát, hogy „Adjon az Isten!", amire kórusban jött a válasz: „Szebb jövőt!"

Vonulnak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A gyűlés nyitányaként piros, fehér és zöld lufikat engedtek az égbe (a szervezők közlése szerint egész pontosan 1848-at). Mint megtudtuk, a Jobbik győzelme esetén – kiszabadulva az elmúlt 24 év és az előtte lévő 40 év jármából – Magyarország is így fog felemelkedni.

 

Több ezren gyűltek össze. Bár Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője külön is köszöntötte az Új Magyar Gárdát, a tömegben a megszokottnál kevesebb egyenruhást (és bőrfejűt) lehetett látni. Érkezett viszont egy lengyel társaság: molinójuk alapján a Śląsk Wrocław szurkolói. Mirkóczki technikai információként közölte, hogy azonnal félbeszakítják a rendezvényt, ha az időjárás kritikusra fordul. Egyúttal kérte a jelenlévőket, ne üljenek fel a „tarkabarka liberális csoportok" esetleges provokációjának.

Előzőleg a Kossuth téri állami ünnepségen a Jobbik ellen tiltakoztak egy Facebook-csoport tagjai. A Deák teret elkerülték az ellentüntetők, a környéken azonban horogkeresztes matricák tűntek fel, amelyek a nacijobbik.com oldalt népszerűsítették.

A jobbikos politikusok mernek nagyot álmodni: Z. Kárpát Dániel is pártja választási győzelmét vizionálta. Ebben az esetben – mondta – az asztalosok jól fognak járni. Akkora vádlottak padjára lesz szükség ugyanis, hogy a sok „bankárbűnöző és hiéna" mind elférjen. Z. Kárpát szerint a Magyarországról szóló döntéseknek végre Magyarországon kell megszületniük, nem pedig Brüsszelben, Moszkvában, Pekingben vagy New Yorkban. „Csak nekünk van programunk" – állította.

Levegőbe, lufi!
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A meghívótól eltérően a jobbikos képviselő Volner János helyett a Devizahiteles Kerekasztal nevében Tatár József szólalt fel. Közölte, hogy olykor a legnagyobb áldozatot is vállalni kell szülőföldünkért. Majd egy újabb parlamenti képviselő, a volt skinhead Sneider Tamás következett. A szebb jövő mellé szebb jövedelmet kívánt, és úgy vélte: csak az gondolja azt, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni, aki még soha életében nem dolgozott. Kijelentette, hogy még az ókori rabszolgáknak is jobb volt a helyzetük, mint a mai bérrabszolgáknak.

Fellépett a Romantikus Erőszak és például Bálint Natália operaénekes is, aki „Ez a hazám" című saját szerzeményét adta elő. „Kitartás!" – a művésznő így búcsúzott közönségétől.

 

Vona Gábort nem zavarja az eső
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Amikor Vona Gábor mikrofonhoz lépett, már javában zuhogott az eső. – Szabadok vagyunk-e? – a pártelnök ezzel a kérdéssel indított. Egyebek mellett arról beszélt, hogy a politikusok az elmúlt 24 évben rabságba döntötték az országot. Az emberektől európai munkát várnak, a boltokban európai árak vannak, de amikor megkapják a fizetésüket, akkor vietnaminak érzik magukat. Az ország vezetői lopnak, csalnak, hazudnak. „Nem vagyunk szabadok" – vonta le a következtetést Vona Gábor. Szerinte nem fideszes, hanem valódi szabadságharc kell.

A Jobbik elnöke újra élő tévévitára hívta Orbán Viktort, és felszólította a miniszterelnököt, hogy „ne meneküljön el, ne legyen gyáva". Hisz „nem lehet szabad az a nép, amelynek vezetői gyávák". A vita helyett – folytatta – sárdobálás, mocskolódás zajlik. Utalt a Jobbik ellen tiltakozó Kossuth téri demonstrációra, valamint arra az interjúra, amelyet Hegedűs Zsuzsa adott lapunknak: a miniszterelnök főtanácsadója a baloldalt vetélytársnak, a Jobbikot ellenfélnek nevezte. Vona szerint életveszélyes fenyegetésekkel, szervezett plakátrongálásokkal, titkosszolgálati módszerek alkalmazásával sem lehet megfélemlíteni a Jobbikot.

Reviczky zsolt / Népszabadság

„Nem félünk senkitől, mert van programunk" – mondta a pártelnök. A program lényegét három szóban foglalta össze: megélhetés, rend, elszámoltatás. Akkor leszünk szabadok, ha ez megvalósul. „Holmi gyurcsányok és orbánok kedvéért nem fogunk megváltozni. Nem leszünk gyarmat!" – hangsúlyozta, majd így fejezte be beszédét: „Győzni fogunk, mert ez a sorsunk".

Kapcsolódó cikkek

Akik megpróbálták meghekkelni az állami megemlékezést

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.