galéria megtekintése

Amikor a magyarok a duma helyett még cselekedtek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Ha bántják a magyarokat Kárpátalján, mindenkit befogadunk – üzente néhány napja Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Egy egész nemzedék nőtt fel azóta, hogy legalább kétszer minden különösebb fogadkozás nélkül is cselekedtünk.

Először az erdélyi magyarok menekültek tömegesen 1987-től az utolsó pillanatig személyi kultuszra épülő Ceausescu-rezsim meghirdette falurombolás, a kisebbségekkel szembeni súlyosan diszkriminatív intézkedések, az erőszakos asszimiláció és a nyomor elől. Majd a délszláv háború elől menekülőket fogadtunk be.

A rendszerváltás előtt meglehetősen súlyos gondot okozott, hogy még nem létezett semmilyen menekültellátó rendszer, ráadásul egy a szocialista blokkhoz tartozó szövetséges országról volt szó, így ez egy különösen kényes szituáció volt.

A menekültáradaton különben főként az egyházak és a Magyar Vöröskereszt segítségével sikerült úrrá lenni – a kormány az egésztől igyekezett távol tartani magát –, s tízezreknek nyújtottak segítséget részben készpénzben, illetve ruhákat és élelmiszert osztottak ki a rászorulók között.

 
1989 nyara, Romániából érkezett menekültek és magyar határőrök Penészlek térségében
1989 nyara, Romániából érkezett menekültek és magyar határőrök Penészlek térségében
Oláh Tibor / MTI

A korabeli adatok szerint 1988 és 1990 között nagyjából 45-50 ezren jöttek onnan Magyarországra – zömében illegálisan. A helyzet megoldását ugyanakkor jelentősen megkönnyítette, hogy a menekülők többsége magyar ajkú volt, és közülük sokaknak az itteni ismerősök, rokonok biztosítottak elhelyezést, ám ennek ellenére is meg kellett nyitni szükségszállásokat.

Ceausescu végül 1989 decemberében – véres, legalább ezer halottat követelő tüntetéssorozat és összecsapások után – megbukott, s a diktátort, valamint a feleségét gyors bírósági tárgyalás után, az ítélet kihirdetését követően szinte azonnal kivégezték. Ezt követően a helyzet konszolidálódott, és 1991-től jóval kevesebb menekült érkezett Erdélyből, de évi néhány százas nagyságrendben még egészen 1998-ig jöttek.

Érdekes, hogy a kormányzat akkor is kijátszotta az idegengyűlölet kártyáját.

Gál Zoltán belügyminiszter-helyettes – a hivatalos terminológia szerint a tartósan Magyarországon tartózkodó külföldiek ügyének rendezésére életre hívott tárcaközi bizottság vezetője – úgy fogalmazott, hogy a többség nem nézi jó szemmel a román állampolgárok ügyének felkarolását, mert féltik az életszínvonalukat és a munkahelyüket.

A formálódó ellenzék viszont 1988 júniusában százezres tüntetést szervezett Budapesten a falurombolás ellen. Ugyanakkor sorozatosan támadták a kabinetet, mert nem tesz meg mindent a menekültek megsegítése érdekében. A kormány természetesen cáfolt, hangsúlyozva, hogy humánusan járnak el az 1989 januárjában már hivatalosan is menekülőnek minősített román állampolgárokkal szemben.

Az egész menekültügy szempontjából fontos áttörés is történt akkor: a szocialista államok közül Magyarország elsőként csatlakozott az ENSZ menekültügyi egyezményéhez 1989 márciusában. Addig csak nem egészen egy év telt el Ceausescu falurombolási programjának 1988. áprilisi meghirdetése óta – ami ténylegesen a magyar és más kisebbségek lakta települések számának radikális csökkentését célozta –, amellyel kapcsolatban a magyar fél diplomáciai csatornákon keresztül semmilyen engedményt nem tudott elérni.

Így özönlöttek a menekülők, és a kormánynak más nemzetközi fórumokhoz kellett fordulnia. Az MSZMP utolsó lehetőségként vette figyelembe, hogy fel kell venni a kapcsolatot az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, és végül ez lett a megoldás: az erdélyi menekültek jogi státusát, miután elismertük, hogy hazájukban üldöztetésnek voltak kitéve, a konvenció alapján lehetett rendezni.

A délszláv válság volt a kialakulóban levő magyar menekültügyi rendszer második nagy erőpróbája. Jugoszlávia felbomlása 1991-ben már egyértelműnek látszott, miként az is, hogy a belső konfliktusok háborúval fenyegetnek. Ezért előbb a Szerbiában élő horvát és magyar, később a szerbek által megszállt területeken élő horvátországi magyar nemzetiségűek, majd a boszniai muzulmánok indultak el tömegesen Magyarország felé.

A háború első évében csaknem ötvenezren, 1992 és 1995 között pedig még majdnem harmincezren jöttek, mégsem akart kerítést építeni senki. Ők különben zömmel sajátos státust kaptak: menedékesként részesültek védelemben, mert nem kértek menedékjogot, hanem csak a háború idejére reméltek ideiglenes elhelyezést. Többségük ugyanis haza akart térni, sokan meg valamelyik nyugat-európai államba készültek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.