galéria megtekintése

Semmijük sincs, és még azt is elveszik tőlük

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 05. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

– A szüleimnek fogalma sem volt róla, mit írnak alá, anyám olvasni se tud. A Somogy megyei Pamuk községben élő, 37 éves Bogdán Ferenc így emlékezik arra, hogyan szedte el családja pénzét, a gyerekek után járó lakáscélú szocpoltámogatást a Horváth Józsefként bemutatkozó vállalkozó, azon a címen, hogy házat épít számukra.

– A pénzt anyámék megkapták, és még a bankban odaadták Horváthnak, aki betette egy nejlonszatyorba – mondja Bogdán. A házat Horváth nem építette meg, és utóbb kiderült róla, hogy másutt is hasonlóan „dolgozott”, és a nagy autókkal járó, magabiztos férfit valójában Lakatos Jánosnak hívják.

Az egyik befejezetlen ház
Az egyik befejezetlen ház
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pamukon hat ház felépítését vállalta – alapvetően szocpolból – az állítólagos Horváth József 2004-ben. Az épületek főfalait megépítette, tetőt emelt a 62 négyzetméteres egy plusz két félszobás házakra, ám nem fejezte be a munkát. Az egyik ház gazdája együttműködött a szocpolcsalásban: ő a beépített anyagokat visszabontotta és eladta, majd elköltözött a faluból. Ketten, mivel Horváth eltűnt, saját maguk fejezték be az építkezést 2005-ben. Hárman – pénz híján – nem tudták folytatni a munkát, és miután eltelt tíz év, a kincstár a közelmúltban kamatostul visszakövetelte tőlük a szabálytalanul elköltött szocpolt.

 

Egyikük a már idézett Bogdán Ferenc, akinek szülei három gyerekre kaptak a támogatást, és most 5,4 milliót követel tőlük az állam. A közmunkából élő férfinak erre nincs pénze. Ha a kincstár elárverezi a befejezetlen házat, akkor legfeljebb félmilliót fizetne valaki a használhatatlan épületért, így a fennmaradó összeget élete végéig vonnák alacsony jövedelméből.

Egyébként a 275 lelkes Pamukon – ahol az aktív korúak háromnegyede közmunkából és segélyből él – még egy jó állapotú, tágas ingatlanért sem adnak többet 3-4 milliónál. Ám ez a befejezetlen porta siralmas. A nyílászárók rozoga, használt darabok, a cserép is bontásból származik, mindenütt beázások, az ácsszerkezet gyenge, amiképp a mennyezet faszerkezete is, a padlás egy gyereket se bírna el, a kémények életveszélyesek, közművezetékek alig vannak vagy szabálytalanok, szigetelés, vakolat és burkolat sehol.

Ugyanilyen állapotban van a háza Balogh Vendelnének is, az ő családjától 5,3 milliót követel a kincstár, a tíz éve jogtalanul felvett 2,7 milliós támogatásra hivatkozva. – Miből fizessek? – kérdi felháborodottan az asszony. – Annyi pénzt én elképzelni se tudok.

A harmadik ház helyzete más: ez a porta Balogh Istvánné tulajdona, és az asszony egyik fia, a 25 éves Zoltán másfél millió forint ráfordítással és sok munkával tavalyelőtt befejezte az épületet. Kapott rá lakhatási engedélyt, így beköltözött párjával és két apró gyermekével. Az elkésett teljesítés miatt a kincstár tőlük is követel 5,2 milliót. Az ő vesztenivalójuk a legtöbb, hisz pénzük nincs, s ha az ő házukat árverezik el, akkor minden beleölt energiájuk és – persze – az otthonuk is oda. Ráadásul az ő portájuk ára sem fedezné a tartozást, így halálukig fizethetnének, hisz nekik se jut errefelé más, csak közmunka.

A három család fellebbezett a határozat ellen. Fő érvük, hogy becsapta őket a vállalkozó. Tudomásuk szerint az illetőt hasonló ügyek miatt be is csukták két és fél évre csalásért, a férfi már kiszabadult, és elköltözött a környékről. Az ügyben a megyei kormányhivatal vizsgálatot indított, amíg azt le nem zárják, érdemi nyilatkozatot nem kívánnak tenni, s a kiszabott bírság nem jogerős. A három família tele van aggódással. Balogh Vendelné csak ennyit mondott:

– Szinte semmink nincs, és még azt is elveszik tőlünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.