galéria megtekintése

„Hol volt tíz évig a rendőrség és az adóhivatal?”

– Azt a százmilliárdot, ami eltűnt, sosem fogják megtalálni, és nem lesz a bűnösöknek semmi baja. Elhiszi? – így elmélkedik Pintér Józsefné, miközben három napja arra vár, hogy a DRB siklósi fiókja végre kinyisson, és felvehesse a nyugdíját.

A hetvenéves asszony szavait öten hallgatják, s mind bólogatnak. Elmondják, hogy amióta kedden kiderült, a DRB tönkrement, mindennap 50-100 ember áll a pénzintézet siklósi fiókja előtt.

Kígyózó sor a pécsi fiók előtt is
Siklóshoz hasonlóan kígyózó sor a pécsi fiók előtt is
Laufer László

Szerdán többen dühbe gurultak, mert még csak egy papírt se tesznek ki, mikor nyitnak ki. Ezért voltak, akik már az ajtót kezdték rugdalni, ki is vezényeltek ide tíz rendőrt. Ma már nyugalom van, lám, elég öt egyenruhás. Az itt állók megértik az ajtórugdalók dühét, hiszen a bank ügyfelei között sok a munkanélküli, a segélyre szoruló és az alacsony fizetésű ember. Csütörtökön végre kitettek egy táblát, hogy ma kinyitnak, és maximum 60 ezer forintot felvehetnek az ügyfelek. Tíz óra, és semmi mozgás, máskor már fél nyolckor nyitottak.

 

Amúgy az üvegajtó előtt dekkolók közül sokan tulajdonosai voltak a bank jogelődjének, a siklósi takarékszövetkezetnek. Pintérné 50 forintot jegyzett a szövetkezet tagjaként még a nyolcvanas években. Hogy öt éve bankká alakult a takszöv, kapott a tulajdonrészéért ezer-valahány forintot. Utána se keresett másik bankot, ezt szerette. Elképzelni se tudta, hogy egy bank tönkremehet.

A kint állók általában nem félnek attól, hogy végül nem kapják meg a pénzüket, hisz az állam 6 millióig vállal kezességet, s nekik jó, ha pár százezer forint tartalékuk van. Csak mi lesz addig, amíg a kifizetésre sor kerül, kérdezgetik tőlem, addig hogy bírják, és mi lesz, ha valamilyen váratlan kiadás miatt több pénzre lesz szükségük?

A DRB bankcsoport miskolci fiókjánál is rossz hírek várták a betéteseket
A DRB bankcsoport miskolci fiókjánál is rossz hírek várták a betéteseket
Vajda János / MTI

Egy 72 éves férfi, aki 32 esztendőn át a rendőrségen dolgozott, a bank tönkretevőinek felelősségét firtatja:
– Tudja, ha maga nem fizet adót, másnap lecsap magára az adóhivatal, ha valami szabálytalanságot követ el, rögtön meggyanúsítja a rendőrség. Az a brókercég, ami csődbe vitte a bankot, állítólag 10 évig csalt, hol volt ez idő alatt az adóhivatal és a rendőrség? Nyilván tudtak mindent, csak a tulajdonosoknak jó politikai kapcsolatai voltak. Mert a politikusok mindent megtehetnek. Ha ők hibás adóbevallást vagy vagyonbevallást nyújtanak be, hajuk szála se görbül. Abból, hogy a Lázár János 70 millió forintért vett házat a gyermekének, és nem vallotta be, semmi gond. Olvasom, hogy ez megtörtént, és senki nem cáfolja. Hát, lehet ez?

Újra bólogatás a felelet.

Laufer László

Siklóson számos vállalkozó komoly gondba került a DRB miatt. Egyikük, a 65 éves Mehring József február 25-én az esedékes áfát akarta befizetni mélyépítő cége után, de ezt nem tudta megtenni. Hogy most mit lép az adóhivatal, azt elképzelni sem tudja, amiképp azt sem, hogy miből fizeti ki tíz alkalmazottját:

– Otthon nem tartok ennyi pénzt – mondja Mehring –, mert csak az tartja a pénzét otthon, aki feketén dolgozik. Megkerestem az egyik megrendelőmet, hogy tudna-e előleget adni, mert abból kifizethetném a munkásaimat. Talán ő segít. Ha nem, akkor nem tudom, hogy a melósaim miből élnek majd márciusban. De azt se tudom, hogy hogyan dolgozok tovább: miből veszek anyagot, miből tankolok? A lányomnak patikája van Beremenden, ő is csak sír, mert minden pénze ebben a bankban van. Ha nem szabadítják fel a számláját, akkor becsukhat, és vége annak, amit felépített. A vállalkozók tudja mit mondanak Siklóson? Azt, hogy aki ezt csinálta, le kéne lőni! Mindet, egytől egyig!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.