galéria megtekintése

Nem fekália, árvaszúnyogok úsztak a Balaton vizén

3 komment


Hajba Ferenc
NOL

Nincs itt kérem se szarfelhő, se kaukázusi medvetalp, se vízi hulla – mondták ingerülten vasárnap délután a keszthelyi strand bejáratánál. Lassan szivárognak ki a fürdőzők, hétfőn tél lesz, mondogatták egymásnak. A Balatonon a rémhírek mellett a pénztelenségre panaszkodnak leginkább.

- Milyen a víz? – kérdezgettem Keszthelyen.

- A sört, azt tudom, a vizet viszont nem kóstoltam – felelte egy tagbaszakadt, tetovált férfi, akinek a sör szeretete nem látszik a pocakján. – Rémhírek minden évben vannak, mi húsz éve járunk ide a családdal, soha nem nyeltünk be semmi bacilust.

A balatonfüredi úszónapon történt fertőzés azért gyanakvóvá teszi a fürdőzők egy részét. Balatoni programokat mondtak le, s a balatonakali strandon azt panaszolta egy gyerekeket táboroztató pedagógus:

- A szülők gyakran telefonálnak, az egyik apuka azt kérte, ne engedjük be a lányát a vízbe. De hát hogyan tudnám a parton tartani, amikor a többiek vígan lubickolnak? Kértem az apukát, vigyék haza a kislányt, ha ennyire féltik, de nem akarja, mert a gyerek jól érzi itt magát, könyörög, hogy maradhasson.

Bent vagy kint?
Bent vagy kint?
Varga György / MTI

- Egy ekkora tóban és környékén mindig történik valami – ezt már a balatonfüredi mólón magyarázta egy hajós. – Ha sokáig forróság van, kevés az oxigén, döglenek a halak Néha előkerül egy második világháborús bomba. Máskor eszméletlenül sok a szúnyog.

 

A hét végén a jó idő ellenére nem tolongtak az emberek a tóparton. Ennek persze nem feltétlenül a víztől való félelem az oka, a büfések szerint inkább a pénztelenség.

- Egyre gyakrabban előfordul – panaszkodott egy eladólány a csopaki strandon -, hogy csak sima lángost vesznek, aztán az otthonról hűtőtáskában hozott tejfölt és sajtot tesznek rá, mert úgy olcsóbb.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint viszont jó szezon ígérkezik.

- Körbejártam a nagyobb szállodákat, panziókat – osztotta meg tapasztalatait. – Valóban voltak lemondások, de jöttek helyettük mások, az előfoglalások is igen biztatóak.

A polgármester határozottan kijelentette: a víz minősége minden vizsgálat és a fürdőzők tapasztalatai alapján is kiváló. Kétségtelenül sokan elbizonytalanodtak, telefonáltak, hogy jöjjenek-e nyaralni, de szerencsére egyre kisebb a bizalmatlanság. Megkérdeztük a polgármestertől: mi lehet igaz abból a hírből, hogy a helytelen szúnyogirtás okozta a fertőzést.

A létszám pénztárca-függő
A létszám pénztárca-függő
H. Szabó Sándor / Fotó

- Ez teljesen lehetetlen, ráadásul azidőben nem is irtottunk szúnyogot – szögezte le Bóka István.
A Balaton-parti települések polgármesterei a térség országgyűlési képviselőihez, s a Magyar Turizmus Zrt.-hez fordultak segítségért, kérve, hogy lépjenek fel a turisztikai régiónak komoly károkat okozó, a Balaton vízminőségéről szóló alaptalan híresztelésekkel szemben. Ötvennyolc község, város közös fellépést határozott el. Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester úgy látja, több évtizede nem volt olyan jó a Balaton vize, mint most. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a balatoni vízminőségre hivatkozva jogi következmények nélkül mondjanak le balatoni programokat a programszervezők. A polgármesterek azt is fölvetik, vajon kiknek áll érdekében a főszezon kezdetén elriasztani a magyarokat és a külföldieket a tótól.

Keszthelyről például olyan hírek is elterjedtek, hogy a városban előfordul a közismerten mérgező hatású kaukázusi medvetalp. Ruzsics Ferenc polgármester a város honlapján megjelenő közleményében úgy fogalmaz: az önkormányzat hitelrontásért pert tervez indítani a rémhír kitalálója ellen.

A híresztelések tehát terjednek a maguk természete szerint, de az azért tény: Balatonfüreden, a Magyar Úszók Napján több sportoló beteg lett, hányásos fertőzést kapott. Paller Judit országos tiszti főorvos a vizsgálatok alapján tájékoztatón jelentette be: emberi ürülékből származhat a calicifertőzés, ami több sportolót megbetegített. Azt sem tartotta azonban kizártnak, hogy a kórokozót a versenyre már betegen érkező részvevő hozta magával, de fölmerült annak a gyanúja is, hogy valamilyen illegális szennyvízforrás felelős a történtekért.

Az Origóhoz eljuttatott fotó szerint habzó ürülékfelhő úszott a tó közepén. Sokan arra következtettek ebből, hogy egy vagy több hajó vécétartályából engedhették a fekáliát a vízbe.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke ezt nem tartja valószínűnek.

A vízminőség jó, és vigyáznak is rá az itt nyaralók, sportolók
A vízminőség jó, és vigyáznak is rá az itt nyaralók, sportolók
Varga György / MTI

- A hajósok vigyáznak a vízre – állította. – A fekáliatartályok zártak, egy részüknek a tartalmát ki sem lehet engedni a tóba. Tizennégy balatoni kikötőben van mód az ürülék kiszippantására. Ráadásul, a vécét általában csak sürgős esetben, esetleg hosszú versenyek alkalmából használják a vitorlázók, inkább a parti mosdókban végzik el a dolgukat. (Az egyik vitorlás az elnöknél indulatosabban fogalmazott: ha az ürüléket a Balatonba engednénk, az olyan volna, mint ha telecsinálnánk a nappalinkat.)

Bebábozódott árvaszúnyogok

Fordulatot hozott a fotókon szereplő habzó anyagok ügyében, hogy G. Tóth László, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója munkatársaival együtt elemezte a sajtóban megjelent felvételeket, sőt újabb képeket is kaptak.

- A fotókon nem fekália, hanem bebábozódott árvaszúnyogok folttá összeállt barna bőre látható – magyarázta érdeklődésünkre a szakember. Hozzátette: a bebábozódott árvaszúnyogok a Balaton üledékéből feljönnek a felszínre és elröpülnek. A bábbőrök a víz tetején maradnak, s pár nap alatt elbomlanak.

Arra a kérdésünkre, hogy miért volt körülötte habos a víz, G. Tóth László azt válaszolta: természetes módon termelődik a hab azért, hogy a szúnyogok könnyebben kibújjanak a bábbőrből.

A kutató nem tudta megmondani, mi okozhatta a balatonfüredi fertőzést. – Azt akár egyetlen ember ürüléke is előidézhette – jelentette ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.