galéria megtekintése

Bajnai: Kidőltek a rendszer pillérei

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 10. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Egy év telt el az Együtt–PM szövetség megalakítása óta, a születésnapot nagygyűléssel ünnepelték meg a hétvégén.

Az eseményen a pártszövetség több politikusa is felszólalt: Szabó Rebeka arról beszélt, hogy az Orbán-kormány nem az ország, hanem az „oligarchaválogatott” érdekeit képviseli, Pápa Levente gazdaságpolitikus pedig az orbáni rezsim által lebontott ellensúlyokról és a Matolcsy-féle politika tarthatatlanságáról. Bajnai Gordon volt kormányfő ünnepi beszédében egy „történettel” kezdett, amelyben egy olyan országról esett szó, ahol a családok többsége gázzal fűt és gázzal főz.

Ünneplők
Ünneplők
Beliczay László / MTI

„Történt, hogy ebben az országban egyszer csak csökkent a rezsi, mert csökkent a gáz ára. Persze a gáz ára nem valójában csökkent, hanem csak átmenetileg, és csak azért, mert politikailag olcsóbbá tették. Ezt a jóárasított gázt Oroszországtól vásárolta ez a bizonyos ország. Az ország vezetője, egy bizonyos Viktor tudta, hogy akkor őrizheti meg a hatalmát, ha a polgárok döntő többségének valamilyen módon, átmenetileg, a választások előtt, a bajok közeledtével, olcsón tudja adni a gázt. Ezért ellátogatott kollégájához Oroszországba, minden oroszok vezetőjéhez, és azt kérte: segíts nekem, add olcsóbban a gázt!”

 

A volt kormányfő a történetet azzal folytatta, hogy „minden oroszok vezetője” azt mondta: rendben, de egyszer majd mi is kérünk valamit.

Az említett ország lakói pedig idővel arra lettek figyelmesek, hogy egyre több szívességet kell tenniük Oroszországnak. „Az emberek ezt idővel megelégelték, és úgy érezték: Viktor már nem az ő emberük, hanem valaki másé. És ezért az emberek fellázadtak, és kivonultak az utcára, Viktor pedig a saját népe ellen fordult, bevetette a rendőrséget, vér folyt, és könnyek. Aztán menekülnie kellett a hazájából, az országra pedig a leszakadás és a szétszakadás veszélye várt, és persze a gáz árát is felemelték. Ismerős a történet?” – kérdezte Bajnai.

A volt miniszterelnök szerint, bár Ukrajnáról van szó, egyre jobban hasonlít az ukrán történet mindarra, ami Magyarországon zajlik. Szerinte „Ukrajna velünk is megtörténhet. Magyarországból is lehet szovjet utódállam, ha az orbáni úton maradunk!” – tette világossá. Bajnai Gordon úgy látja, a paksi bővítés bejelentésével mi is az utódállami státusz felé haladunk.

„Paks 2 ugyanis az a kormányzati döntés, amelyben egyszerre dőlt ki az orbáni kormányzás mindhárom pillére. Kidőlt az első számú érv, a jövőbemutató egyetlen program: a rezsiharc. Hiszen Orbán Viktor azért repült el Moszkvába, hogy aláírja a fegyverletételt a rezsicsökkentés melletti harcban. Minden szakértői elemzés óta tudjuk, hogy Paks 2 azért lett Paks 2, mert kétszer olyan drága lesz az elektromos áram, amelyet onnan fogunk venni” – fogalmazott Bajnai.

Az Együtt–PM vezetője arról is beszélt, hogy Paks 2 a rezsidrágítással egyenlő, a rezsihazugsággal pedig a kormány immár arra kényszerül, hogy a veszteséges energiaszolgáltatókat államosítsa. Bajnai szerint azonban a magyaroknak sok tapasztalatuk van már arról, hogy a veszteséges állami cégek működését mindig a polgárok adóiból szokták finanszírozni.

Úgy véli, ha a Fidesz-kormány maradna hatalmon, akkor a második fél évtől rezsiadó vagy stadionadó következhet. „A nonprofit szolgáltató egyébként nem is olyan rossz ötlet. Eszembe jutott, hogy az államilag finanszírozott vasúti és útépítéseket vagy az állami hirdetéseket – amelyeket magáncégek hirdetőoszlopain helyeznek el – miért is nem lehet nonprofit alapon csinálni?” – tette fel ezután ironikusan a kérdést, tapsot kiváltva a közönségből.

Bajnai Gordon szerint a rezsicsökkentés pillérének kidőlése után az államadósság-csökkentés pillére is hasonló sorsra jutott. A volt miniszterelnök rámutatott, hogy az államadósság ma háromezermilliárddal több, mint amikor a kormányzást átadták a Fidesznek. Ezenfelül tulajdonképpen látható eredmény nélkül elégették a szintén háromezermilliárdnyi magán-nyugdíjpénztári vagyont, és most aláírtak egy újabb háromezermilliárdos orosz hitelszerződést Putyinnal. A volt kormányfő szerint az államadósság-csökkentés elleni harc tehát valójában háromszor háromezermilliárdot hozott csak.

„Ez a Fidesz három csapása. A negyediket majd mi mérjük rájuk, amikor elcsapjuk ezt a csapnivaló kormányt!” – mondta Bajnai, hozzátéve: kidőlt az orbáni kormányzás harmadik pillére is, amely a függetlenségért vívott szabadságharc lett volna. A volt kormányfő szerint Orbánék hosszú keresés után Brüsszel képében találták meg a szörnyet, és bőszen kardoztak vele az elmúlt négy évben, de az egyik hátralépésnél egy medve ölében találták magukat. „Ezzel a medvével azért kell Orbán Viktornak szövetkeznie, mert a gazdaságpolitikája csődöt mondott.

Magyarországnak nem maradt elég tartaléka ahhoz, hogy jobbá tegye az életet Orbán Viktor kormányzásának útján. Nincs belső tartalék, felélt mindent. Ha nincs tartalék, akkor külső szívességre szorul. Ezért kell Keletre fordulnia, és onnan venni a leckét” – foglalta össze az Együtt–PM vezetője. Hozzáfűzte: április hatodikán arról kell dönteni, hogy a vasfüggöny melyik oldalán akarunk állni a jövőben. Arról, hogy Magyarország az Európai Unió egyik keleti végvára vagy a putyini unió előretolt helyőrsége legyen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.