galéria megtekintése

Bajnai háttérbe vonul, az Együtt kinyitja kapuit

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 07. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A háttérbe vonulását készíti elő Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök irányítja pártja, az Együtt alapszabályának átalakítását, azzal a céllal, hogy a tavaly márciusi megalakulása óta felülről szervezett választási párt demokratikusabb legyen, és megnyissa a kaput a belépni szándékozók előtt. Lapunkat arról tájékoztatták, hogy a szöveg várhatóan a két hét múlva esedékes közgyűlés előtti napokban készül el.

Az Együtt várja az új tagokat, hogy demokratikusabban tudjon tovább fejlődni
Az Együtt várja az új tagokat, hogy demokratikusabban tudjon tovább fejlődni
M. Schmidt János / Népszabadság

A munkára rálátó forrásunk szerint még nem dőlt el, hogy egyszemélyi vagy testületi vezetés lesz, vagyis hogy egy elnök irányítja a pártot, aki mellé alelnököket választanak, vagy marad a jelenlegi – kevésbé hatékony, de a párton belüli erőviszonyokat jobban tükröző – társelnöki rendszer.

Biztos azonban, hogy megkönnyítik a tagfelvételt, és létrejön a választmány. Eddig ez a döntéshozatali szint hiányzott, minden ügyben a Bajnaival kiegészült hattagú elnökség határozott. Információnk szerint a készülő alapszabály emellett megteremti a lehetőséget arra, hogy Bajnai – alapítóként, afféle tiszteletbeli elnökként vagy egy tanácsadó testület vezetőjeként – továbbra is részt vegyen a stratégiai döntésekben.

 

Bajnai 2012 őszén a kormányváltás és a miniszterelnöki poszt reményében tért vissza a politikába, ám mivel az ellenzéki ernyőszervezet létrehozására tett javaslata nem valósult meg, pártot alapított, és szövetséget kötött az LMP-ből kivált politikusokkal.

Az ellenzéki parlamenti politizálás nem vonzotta, különösen nem függetlenként, márpedig az Együtt olyan rossz alkut kötött a szocialistákkal, hogy az áprilisi választás után frakciót sem alakíthatott. A vereség után Bajnai bejelentette, hogy átadja mandátumát egyik párttársának, és közölte, bár listavezető lesz, nem ül be az Európai Parlamentbe, ahogy a főpolgármesteri posztra sem pályázik.

Pártja 7,25 százalékos eredményt ért el az EP-választáson, lehetőséget kapva a folytatásra.

Bajnai háttérbe vonulását megerősítette Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke, az Indexnek adott csütörtöki interjújában azt mondta: a volt kormányfő nem akar napi szinten részt venni a párt irányításában. Hogy később mit vállal, az ő dolga, az Együtt azonban nem nélküle fog működni ezután sem – fűzte hozzá.

Hogy Bajnainak továbbra is legyen szerepe a párt életében, és időnként képviselje a nyilvánosság előtt, alighanem létkérdés, hiszen a többiek ismertsége meg sem közelíti az övét.

Bajnai és Kónya egyeztet - eddig a Szolidaritásnak volt a legtöbb gondja a zárt pártszerkezettel
Bajnai és Kónya egyeztet - eddig a Szolidaritásnak volt a legtöbb gondja a zárt pártszerkezettel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pártot eredetileg harmincan hozták létre: tízen a volt kormányfő Haza és Haladás Egyesületéből, tízen a főleg egykori rendvédelmi dolgozókból álló Szolidaritás mozgalom tagjai közül és tíz, korábban a sajtószabadság melletti tüntetéseket szervező Milla-aktivista.

A párt azóta száz-száz taggal bővült, jelenleg 330 tagú. Az új alapszabály viszont szinte biztosan nem a platformokra épít majd, inkább egységes, a várakozások szerint rövid idő alatt több ezres tagságú pártot hozna létre. A platformok közül a Szolidaritás kifogásolta leginkább az eddigi működési rendet, tavasszal az is fölvetődött a szervezetben, hogy önálló párttá alakul.

Kónya Péter társelnök április végén arról beszélt lapunknak, hogy a pártszervezet átalakításától és az új vezetőség összetételétől teszik függővé, hogy megújítják-e az Együttel kötött szövetségüket. Erről, úgy tudjuk, már a mostani hét végén tárgyalnak.

Egyik kifogásuk az volt, hogy a Szolidaritás körül százas nagyságrendben vannak aktivisták, akik belépnének a pártba, de nem tehették. Ez elől most elhárulhat az akadály, ám az új vezetőket még a jelenlegi tagság választja meg június 21-én. Igaz, a Szolidaritásban emiatt többen fölvetették, hogy legfeljebb átmeneti vezetés jöjjön létre.

Mivel még nem dőlt el, hogy milyen vezetési modellben működik tovább az Együtt, kérdéses, hogy ki milyen pozícióra pályázhat. Egyelőre Kónya Péter sem nyilatkozott erről.

Az eddig főleg a pártszervezéssel foglalkozó Szigetvári Viktor viszont az említett interjúban is jelezte, hogy vezető kíván maradni. Úgy tudjuk, Bajnai a választási kampányig az OTP vezető elemzőjeként dolgozó Pápa Leventének szán fontos szerepet a pártvezetésben, de szívesen részt venne az irányításban Szelényi Zsuzsanna is, aki Bajnait váltotta az Országgyűlésben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.