galéria megtekintése

Orbán az új csatatérről és a denevérravaszságú bankokról

A ravasz denevérekhez hasonlította a miniszterelnök a parlament őszi szezonkezdő ülésén a bankokat. "A parlamenten kívül is van még egy csatatér, az Alkotmánybíróság" – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, elég erősek, hogy kikényszerítsék az elszámoltatást.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A devizahiteles elszámoltatásról beszélt főképp Orbán Viktor a parlament őszi szezonnyitó ülésén, az elszámoltatással szerinte – "bár pénzről van szó, és komoly gazdasági következményekkel is jár " – valójában az igazságosság eszméjét, a méltányosság követelményét és a tisztesség elvét állították a középpontba. A miniszterelnök a kormány vállalkozásának a jelentőségét történelminek nevezte, mely szerinte "magasan az államhatárunk felett húzódik".

Azonban "a parlamenten kívül is van még egy csatatér, az Alkotmánybíróság" – hangoztatta Orbán Viktor, arra utalva, hogy a kormány szándéka szerinti rendteremtést az emberek és a bankok zilált viszonyában némiképp lassítja, hogy a bankok ellentámadást indítottak. Beadvánnyal éltek az Alkotmánybírósághoz, amikor a törvényjavaslatot megtámadták.

 

A miniszterelnök, némi rosszallással a hangjában megjegyezte, hogy ezzel "az alsóbb szintű bírói tanácsok" vitatják a Kúria jogegységi határozatát. Ez szokatlan – hangoztatta, de azt nem vitatta, hogy jogszerű, az eljáró bíróknak jogukban áll így tenniük. Sőt – jegyezte meg – ezt mi csak helyeselhetjük, mert mi nem egyszerűen igazságot akarunk szolgáltatni, nem egyszerűen győzni akarunk, de jogállamban, és demokratikus küzdelemben akarunk győzni, sőt, sportszerű győzelmet akarunk – mondta a miniszterelnök.

Aztán a bankok elszámoltatására szólított fel pártállástól függetlenül. "Felkészülni a küzdelemre ésszerű és indokolt" – tette hozzá, mert ő "már látja és hallja Brüsszel mozgolódásait, és ismerjük a nemzetközi pénzhügyi szervezetek súlyát". De mint mondta, "azt is tudjuk hogy a bankok önmagukban is erősek, bátrak és ravaszak. Ravaszak, mint a példázatban a denevérek; ha denevérekre vetik ki az adót, akkor a fogukat mutatják, ha az egerekre vetik ki, akkor a szárnyukat – illusztrálta példázatát.

Végül arról biztosította a T. Házat, ma már elég erős a kormányoldal, hogy a 400 pénzintézetet elszámoltassa.

A vízzel nem jó viccelni

A rezsiharc kapcsán a miniszterelnök emlékeztetett a T. Ház előtt, hogy a harmadik ütemben az áram ára 5,7 százalékkal csökkent, október 1-től pedig a távhő ára 3,3 százalékkal. Aztán jött a sikerlista- a magyar gazdaság produkálta a legnagyobb növekedést, 8 százalék alá csökkent. A viszontválaszában azt is hangsúlyozta, hogy 4 millió 100 ezer ember dolgozik és adózik Magyarországon, hároméves csúcson jár a magyar ipar, 12 százalékkal erősödött az ágazat.

Az árvízi védekezés kapcsán mindenkinek köszönetet mondott a miniszterelnök, és arról tájékoztatta a T. Házat, hogy ha szükség lesz rá, magyarország állni fogja a sarat, mert "a vízzel nem jó viccelni".

Schiffer: hecckampány

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a devizahitelesek gondjaival kapcsolatban arról is beszélni kell, hogy az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi megállapodás veszélyezteti a „mérgező" pénzügyi termékek felszámolásának lehetőségét, ezért ha a parlament elfogadja azt, megerősítő népszavazást kellene tartani a dokumentumról.

Szólt arról is, hogy noha a miniszterelnök a foglalkoztatás bővülését ünnepli, ez nem járt együtt a szegénység csökkenésével, sőt a szegények száma nagy mértékben nőtt a Fidesz kormányzása alatt. Bírálta, hogy az állam tízszer annyi támogatást ad egy munkahelyért a gumigyáraknak, mint a magyar kis és közepes vállalkozásoknak.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Schiffer hadüzenetnek minősítette a civil szervezetek elleni kormányzati fellépést, szerinte a „hecckampány" messze túlmegy az esetleges szabálytalanságok súlyán, és a kabinet azt üzeni: mindenki megütheti a bokáját, ha akár szűkebb közösségében fellép az érdekeiért.

Zsoldosok, kitartottak, politikai aktivisták

Schiffer Andrának válaszolva Orbán Viktor azt mondta: a civil szervezetek kapcsán is azt szeretnék, ha "tiszta víz kerülne a pohárba". Kétszínűnek nevezte azt a hozzállást, hogy szabadságok hirdetnek, de zsoldban állnak, függetlenek, de kitartottak, és civileknek nevezik magukat, de politikai aktivisták. Szerinte senkit sem illet meg kivételes eljárás, Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak.

Vona: legyünk galambok!

Vona Gábor elmondta, támogatják a bankok elszámoltatásáról szóló indítványt, és hangsúlyozta: a Jobbiknak sem a devizahitel-válság kialakulásában, sem az elhúzódásában nincs felelőssége. A pártelnök hozzátette: ami most tisztességtelen, az volt négy évvel ezelőtt is, a Fidesz még is késlekedett. Szerinte az sem véletlen, hogy épp az önkormányzati választási kampányban készült el a törvényjavaslat.

A Jobbik elnöke az ukrán-orosz válságról szólva megfordította Orbán mondását: szerinte a gazdaságban kell héjának lennünk, és a védelemben galamboknak, a békét kell keresnünk, és „akár NATO-tagságunk árán" kimaradni mások háborújából.

Vona felszólította a kormányfőt, tegye egyértelművé, hogy nem támogatja, sőt üldözi azt, hogy fideszes politikusok maffiamódszerekkel félemlítik meg a településeket és az embereket arra az esetre, ha nem kormánypárti vezetőket választanak.

Felelőtlen Vona

A NATO-elkötelezettség kapcsán Vona Gábornak válaszolva a miniszterelnök a magyar népszavazásra hivatkozott, másrészt felhívta a figyelmet, hogy a magyar hadsereg csak a NATO-kereteken belül képes gaarantálni Magyarország biztonságát. Ezzel felelőtlennek minősítette Vona felszólalalását.

Dózsa György a buszon

Tóbiás József szocialista frakcióvezető azt mondta, minden olyan döntést támogatnak, ami segít a devizaadósoknak, de fontos, hogy a leves ne legyen drágább, mint a hús, vagyis ne gyengüljön tovább a forint árfolyama.

Az MSZP elnöke arról arról beszélt: 2010 óta nőttek a társadalmi különbségek, a 66 ezer forintos minimálbér messze elmarad a létminimumtól. Kitért arra is, hogy az iskolarendszert központosították, a tanárokat elhivatalnokosították, a tananyagokat átideologizálták.

„A társadalom hűtlen kezelésével vádolom a kormányt" – jelentette ki, hozzátéve: meg akarják vonni a 2010 óta tartó kormányzás mérlegét, ezért parlamenti albizottságok létrehozását kezdeményezik, hogy a kormány elszámoljon tevékenységével, legyen szó az egészségügyi rendszerről vagy a közbeszerzésekről.

Tóbiás azt is mondta, a kormány a szegényeket üldözi, a civileket, a jogvédőket megfélemlíti. Beszéde végén – utalva az ARC plakátkiállítás egyik alkotására, amelyen Dózsa György serege ül rendezett sorokban egy csuklós BKV-buszon kapákkal, kaszákkal – azt a kérdést tette fel: mi lesz, ha egyre többen mondanak le a demokratikus megoldásokról?

Az MSZP és a fenekelés

Orbán erre úgy reagált: nyolc év kormányzás után a sor végére parancsolták az MSZP-t a választók, ezt a parlamentben is szem előtt kell tartani. "Hányszor fenekelje el még önöket a magyar nép?" – kérdezte, s emlékeztetett, hogy Döbrögit is háromszor verte el Lúdas Matyi.

Baráti reagálások

Harrach Péter a KDNP nevében azt emelte ki, hogy 25-30 százalékkal csökkenhetnek a hitelesek terhei, összesen több mint egymillió családé.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető megint arról beszélt: Magyarországon norvég közpénzt sem lehet ellopni. Szerinte aki a civil szférát az igazság letéteményeseként tünteti fel, nem emlékszik például a Gyermekrák Alapítvány körüli visszaélésekre, pedig akkor senki sem kifogásolta a vizsgálatokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.