galéria megtekintése

Az ózdi feketeruhás vagy sztrájkol, vagy nem

0 komment


Doros Judit
NOL

Ózdon, noha korábban belengették, hogy az itteni kórház előtt, a tanárok tiltakozó akciójához kapcsolódva fekete-fehér kockás demonstrációt szerveznek, a lelkesedést nem váltotta fel a tettrekészség. Péntek reggel csak a rendelésre igyekvő betegek és néhány fehér köpenyes, cigarettázó dolgozó ácsorgott a modern épület előtt.

– Miféle sztrájk? – kérdezett vissza utóbbiak egyike, amikor arról érdeklődtünk, hallottak-e Sándor Mária felhívásáról. – Mi csak takarítónők vagyunk, nem tudunk semmiről – tette hozzá társa.

Földi Imre / Népszabadság

A portás azonban igazi Minószként őrizte a bejáratot: a nyájas mosoly mindjárt lefagyott az arcáról, amikor arról kérdeztük, vajon, ha beljebb mennénk, találnánk-e az épületben fekete ruhába öltözött ápolónőt.

 

– Nem mehetnek be – mondja.

– Hogyhogy? Hisz ez egy közkórház. Most is özönlenek befelé az emberek – érveltünk.

– De ők betegek.

– Jó, akkor mi is azok vagyunk.

– Akkor kérem a beutalót!

– Ez esetben viszont egy rokonunkat jöttünk meglátogatni.

– Térjenek vissza délután háromkor, látogatási időben – mondta erre elégedett, győztesnek hitt vigyorral az arcán.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Miután elektromos sorompót ugrani és futni nem volt kedvünk, könnyebb módját választottuk a bejutásnak: a másik szárnyban, a rendelőintézeten át értük el az intézményt. Több szakorvosi szoba előtt is ácsorogtunk, azt nézve: az ajtót nyitó asszisztensen milyen póló van.

Az egyik helyiségnél találtunk egy fekete ingbe öltözött asszisztensnőt, mindjárt lecsaptunk rá, s megkérdeztük, vajon a tanárokkal vagy inkább sorstársaival szolidáris.

– Félreértik a helyzetet. Valami rácsöppent a fehér blúzomra, ezért váltottam másikat – állította. Hogy igazat mondott vagy csak a retorziótól félt, nem tudtuk eldönteni: párbeszédünket a háttérből egy felettesnek látszó asszony közbeavatkozása szakította meg, akinek felbukkanására azonnal becsukódott előttünk a rendelő ajtaja.

Ózdon több iskolát is megkerestünk, de jellemzően azt a választ kaptuk: nem szüntették be a tanítást, s nem jelezte pedagógus, hogy tiltakozó akciót folytat az első két órában. Találtunk azonban olyan iskolát – az Árpád vezér útit –, ahol a 23 fős tantestület minden tagja feketében, vagy fekete-fehér kockásban ment pénteken dolgozni: ők, mint mondták, a szerdai egész napos munkabeszüntető akcióhoz is csatlakoznak majd. Az biztos, hogy akkor ügyeletet kell tartaniuk, a gyerekek zöme ugyanis halmozottan hátrányos helyzetű, s nincs abban a helyzetben, hogy kihagyja az itt biztosított ingyenes étkeztetést.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Megkérdeztük Pilz Olivért, az oktatási reformharc emblematikus iskolájává vált miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökét, náluk milyen volt a tiltakozók aránya. Matematikatanárhoz méltó választ adott: szerinte kollégáinak nagyjából öthatoda vett részt a kétórás figyelmeztető sztrájkban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.