galéria megtekintése

„A Fidesz-tagok nem tudnak kibújni a Viktor seggéből” - Pécsett a diákok is keményen demonstráltak

– A tanárok a mi munkatársaink, segítenünk kell egymást

– ezzel magyarázta Molnár Ferenc, a pécsi Apáczai Nevelési Központ (ANK) szakközépiskolájának 11. évfolyamos diákja, hogy miért demonstrál péntek délelőtt, a pedagógusok két órás sztrájkjával egy időben az iskola előtti parkban.

A szemüveges, kockás inget viselő, vékony fiú által szervezett demonstráción a 300 tanulót oktató középiskola diákjainak több mint harmada vett részt. A fiatalok felolvasták a pedagógusok követeléseit, aztán verses-zenés műsort adtak. A „legütősebb" talán az volt, mikor Erdős Virág Ezt is elviszem magammal című dalát énekelték, hisz abban várható és kényszerű külföldre településük miatt érzett elkeseredésük fogalmazódott meg: „...viszek egy búval bevetett földet/ viszem a pirosat a fehéret a zöldet/ elviszem ezt is elviszem azt is/ viszem a jó fiút viszem a faszt is/ viszem a bankot viszem a pálmát/ elviszem minden igaz magyar ember álmát..."

 

A diákok – mint az a kérdéseimre adott válaszaikból kiderült – nincsenek tisztában a pedagógusok követeléseinek minden tartalmi elemével, de azt tudják, tanáraik keresete nem túl magas, megtapasztalták, hogy gyakran és ésszerűtlenül változnak az oktatás szabályai, s állítják, az iskolákra erőltetett tankönyvek némelyike gyenge munka.

Löffler Péter

Azt valamennyien cáfolták, hogy tanáraik politizálnának az órákon, s biztatták volna őket a demonstrációra. Politikai véleményüket a sajtóban és a neten olvasott hírek, illetve szüleik és barátaik formálják. Aki az ANK középiskolájának diákjai közül demonstrált, az nem szimpatizál a kormánnyal, mondták egyöntetűen. Többen úgy látták, hogy korosztályuk számára a Jobbik a legmegnyerőbb párt.

– A szüleim miatt én balos voltam, de most a Jobbikra ikszelnék, mert

az összes balos párt töketlen

– mondta egy 18 éves fiú, aki az őt körbevevő csapat vezéregyéniségének látszott.

A többiek bólogattak, s egymás szavába vágva érveltek:

– A Fidesz a korrupció miatt nem népszerű már.

– Ha csak a negyede igaz annak, amit az ellenzéki lapok meg az internet ír, akkor az szörnyű, és a Fidesznek takarodni kell!

– A Fidesz egyszemélyes párt, az van, amit a Viktor mond. A Fidesz-tagok nem tudnak kibújni a Viktor seggéből.

Amikor közbevetettem, hogy a pártok általában hasonlóan működnek, egyikük megjegyezte:

– A diákok az osztályban is utálják a seggnyalókat.

Löffler Péter

A két általános és egy középiskolát, valamint több óvodát integráló ANK tagintézményeiben nagy volt a különbség a sztrájk támogatottságának dolgában. Az 1-es számú általános iskola 75 pedagógusának 85 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz, így a tanáriban nem volt szabad szék, a – KLIK által a nyilatkozattól eltiltott – kollektíva láthatón jókedvű volt az összetartástól. Egy lépcsőházzal odébb, a 2-es iskolában a 35 pedagógusból csak tízen sztrájkoltak. Emiatt egy ötvenes éveit taposó tanár annyira elkeseredett, hogy azt mondta, inkább bemegy órát tartani, nem röhögteti ki magát. Egyik kollegina is kifakadt:

– Annyit sír mindegyik, amikor meg kellene, befogják a szájukat! Így semmi értelme!

Aztán, hogy megtudták, a jövő szerdai sztrájkot a kollégák fele támogatja, maradtak inkább.

Más pécsi oktatási intézményekben is vegyes volt a kép: a Köztársaság Téri Általános Iskola 40 tanárából heten tagadták meg a munkát, a szomszédos épületben, a kereskedelmi szakközépiskolában 70 pedagógusból alig öten. Az utca másik oldalán álló Angster József Szakképző Iskolában egyes hírek szerint senki nem sztrájkolt.

Löffler Péter

A Pécsett csak Nevkónak becézett ANK óvodáiban nem sztrájkoltak pénteken, igaz, az óvónők és a dajkák túlnyomó többsége fekete ruhával jelezte szolidaritását a demonstrálókkal. A jövő szerdán azonban – ha addig nem lesz megegyezés – valamennyi nevkós óvoda bezár, mert annyian sztrájkolnak majd.

Ami a jövő heti sztrájkot illeti: az is kiszámíthatatlan, hogy az oktatási intézmények roppant mód alulfizetett technikai személyzete sztrájkol-e majd. Az egyik iskolában beszéltem egy adminisztrátorral. Elmondta, hogy szívük szerint sztrájkolnának, de 75 ezer forint nettó fizetés mellett nagyon meg kell ezt gondolniuk, hisz számukra egy nap ki nem fizetett bére is felér egy érvágással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.