galéria megtekintése

Az óvodaudvarról kiszorított játszótér

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 22. számában
jelent meg.

Hajba Ferenc SOPRON
Népszabadság

– Zsebből fizettem a vállalkozót, aki a választókörzetemben vágni kezdte a behajló, már a közlekedő autókat karcolgató faágakat, s nekilátott az árokparti fűnyírásnak – mondja Varga Gyula MSZP-s képviselő Sopronban. Varga Gyula szerint, amikor a városházán észrevették, hogy valaki elkezdte helyettük a munkát, gyorsan a helyszínre küldték a városüzemeltető céget, s ők folytatták a fűnyírást.

A bánfalvai és a brennbergbányai körzet szocialista színekben induló képviselője 2012-ben időközi választáson kapott ismét bizalmat, ami meglepő eseménynek számított a Fideszhez hű városban. Varga Gyula 1985-től 1990-ig tanácstag volt a bánfalvai körzetben, 1998-tól pedig egyéni képviselőként dolgozott. 2010-ben azonban legyőzte őt a Fidesz jelöltje – Varga meggyőződése: a körzethatár törvényellenes módosítása miatt –, ám két évvel később összeférhetetlenség alakult ki.

A fideszes Rádonyi László önkormányzati képviselőt a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatójává nevezték ki, a két posztot egyszerre nem lehetett betölteni. Ezért írtak ki új választást, s az MSZP által támogatott, de párton kívüli Varga Gyula csaknem 46 százalékos eredménnyel megelőzte a 34 százalékot elérő Táp Lászlónét, a Fidesz–KDNP jelöltjét.

 

– Brennbergbányánál kiöntött az egyik árok, bejelentettem az önkormányzatnál. Kiment a polgármester, összeszedte a környékbeli embereket, s közölte velük: ez az egyetlen körzet, amelyet nem a Fidesz jelöltje képvisel. Addig ne számítsanak segítségre, amíg ellenzéki képviselőt választanak – hangoztatja az októberi választásokon ismét induló Varga Gyula. Egyik versenytársa megint Táp Lászlóné lesz.

Az MSZP Sopronban főleg azzal kampányol, hogy eltörli a magánszemélyek kommunális adóját, ami szerintük valójában ingatlanadó, otthonosabbá teszi a környezetet, nagyobb közbiztonságot teremt, s helyreállítja a közbizalmat. A szocialisták jelöltjét most a bánfalvai óvoda ügyében keresik meg a legtöbben. Az intézményt az udvar, a zöldterület rovására bővítik mintegy 450 négyzetméteres foglalkoztatóépülettel.

– 2006-ban az előző városvezetés idején mi is bővítettük a bánfalvai óvodát, de véleményünk szerint a jelenlegi már a gyerekek szabad mozgásának rovására megy. A gyerekeknek innen 450 méterre építenek játszóteret, oda viszik őket majd naponta játszani – magyarázza a képviselő.

A munkálatok folynak, a park mellett húzódó Rák-patak fölé már megépítettek egy erős hidat, az odavezető gyalogutat lekavicsozták. Amikor az út melletti sarokházban lakó asszony meglátja, hogy a helyszínen nézelődünk, kirohan hozzánk.

– Kétszáznegyven aláírást gyűjtöttünk össze Bánfalván a játszótér itteni megépítése ellen, de ez senkit sem érdekelt – mutogat indulatosan. – Nézzék meg, itt árnyas út volt, egészséges gyümölcsfákkal, alattuk, mellettük is lehetett volna gyalogosan közlekedni. Ehelyett kiirtottak mindent, engem meg arra köteleztek, hogy egészen a hídig húzzak kerítést a házam mellett. Panaszkodtunk mi már a városházán is, de csak az adónk meg a szavazatunk kell nekik.

Varga Gyula úgy számol, hogy a jelenlegi bővítést legalább 80 százalékkal túlszámlázza az önkormányzat a furcsa módon nem helyből, hanem Bükről szerződtetett kivitelezőnek. Ő úgy tudja, hogy 140 millióból építik meg a 450 négyzetmétert – ezt írta a megyei lap is –, így 300 ezernél többe kerül négyzetmétere, pedig telekre sem kell költeniük, és a közművek is készek.

A város vezetőinek feltett kérdéseinkre Barcza Attila, a Fidesz helyi kampányfőnöke válaszolt. Kategorikusan kijelentette: „A szocialisták jó őszödi szokás szerint hazudnak”. Szerinte az érintett városrészben milliárdos beruházások valósultak meg. Az óvodairól azt írta: kivitelezője nyílt versenyben nyert, és az építkezés a szocialista képviselő állításával ellentétben nettó 92 millió forintba kerül.

Kránitz László megyei MSZP-elnök minderre úgy reagált: ez ismét csak a Fideszre oly jellemző arrogáns válasz, s reméli, ősztől az ellenzék által is érdemi befolyással bíró önkormányzat alakul, hogy ellenőrizhető legyen a pályáztatás, a gazdálkodás.

Gimnáziumi köszöntő

A helyi választási bizottsághoz fordult az MSZP, mert a soproni Széchenyi gimnázium évnyitó ünnepségén külön köszöntötték a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltjét is. A panaszt elutasították. Az indoklás szerint a választási bizottság nem hatóság, nincs joga beidézni, megkérdezni az igazgatót a történtekről.

Tanúkat kérnek az eljáráshoz, a beadvány szerkesztői viszont sem a diákokat, sem a szülőket nem akarják olyan helyzetbe hozni, hogy tanúskodásuk miatt később retorzió érje őket. „Vannak önként felajánlkozók, de köszönettel eltekintünk a tanúskodástól, nem volna jó, ha később meghurcolnák őket” – hangsúlyozta Kránitz László, az MSZP megyei elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.