galéria megtekintése

Az Orbán-kormány sebkötözést vállal, de Merkelt is lerázná magáról

4 komment


Tanács István

Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön szemlét tartott a magyar–szerb határon épülő ideiglenes műszaki határzár mórahalmi mintaszakaszán. Miután megszemlélték a csak az érkezésük idejére megélénkült munkát, nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő arról számolt be, hogy a most lezárult nemzeti konzultáción 1 millió ember küldte vissza a kormány kérdőívét, és döntő többségük úgy foglalt állást, hogy határozottabban kell fellépni a népvándorlás méreteit öltő illegális migráció ellen. Ilyen áradatra sem Magyarország, sem az Európai Unió nincs fölkészülve, sürgősen új válaszokat kell találni legalább a helyzet kezelésére. A kerítés nem jó, de szükséges és elkerülhetetlen lépés, amely megpróbálja törvényes keretek közé terelni a migrációt.

Ezt az utóbbi mondatot a miniszterek is többször megismételték, hogy mindenki jól az agyába vésse. Pintér bejelentette: a csütörtöki nappal meghaladta a 80 ezret azoknak az illegális határátlépőknek a száma, akik idén a magyar-szerb határon át érkeztek magyar területre.

A miniszter szerint azok az európai országok, ahol jelentős az illegális migráció, kerítésépítéssel is próbálják akadályozni azt. A magyar kormány is ezért döntött az ideiglenes határzár mellett. Még nem dőlt el, hogy a többféle technológia (faoszlop, fémoszlop betonba állítva, fémoszlop cölöpverővel döngölve) közül melyiket választják. Az viszont eldőlt, hogy az állam építi fel a határzárat. Anyagát a büntetés-végrehajtás telephelyein készítik el, és a honvédség alakulatai szerelik fel. Ha szükséges, a Belügyminisztérium közmunkásokat is rendelkezésre bocsát, de azok nem migránsok vagy menekültek lesznek.

 

Hende annyit tett hozzá: 10-12 különböző szakaszon egyszerre épül majd a kerítés, egy időben mintegy 900 ember dolgozik rajta. A november 30-i határidőt tartani tudják.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Miért hiszik, hogy a kerítés feltartóztathatja a migránsokat, hiszen Bulgáriában és Görögországban is épült kerítés, de nem ér semmit, mert lám, tömegével átjönnek rajta a migránsok? – hangzott az első újságírói kérdés. Pintér szerint Görögországban mindössze 10,1 kilométer kerítés épült a legjobban támadott határszakaszon. Ez kevés a 200 kilométernyi védendő határhoz képest – ezért csak másfelé terelte a migránsokat. Bulgáriában több részletben épült egy 30 és egy 50 kilométeres kerítés, jelenleg is építik tovább ezeket. Spanyolország afrikai területein, Ceutában és Mellilában azonban hatásos a kerítés – 6 méter magas, pengedróttal, és teljesen körbeveszi a két szigetet.

Másutt is az a tapasztalat, hogy

ahol kerítés épült, egyhetedére, egyötödére csökkent az illegális határátlépők száma.

Régészeti feltárásra nincs szükség, mivel nem bontjuk meg a felszínt – közölte egy kérdésre a belügyminiszter. A bírósági ítéletekkel együtt az összes kérelmező 8 százaléka kapott menekültjogot Magyarországon. Arra a felvetésre, hogy

a német kancellár bírálta Magyarországot a kerítésépítés miatt,

Pintér azt felelte: semmilyen hivatalos felkérés nem érkezett a magyar kormányhoz, hogy ne építsen kerítést, vagy bármilyen akadályt a határra. Más országok bírálatot sem kapnak ugyanezért. Sőt, Bulgária schengeni csatlakozásához előfeltételként írták elő, hová kell kerítést építenie a határára. Pintér kijelentette: Görögország, Macedónia és Szerbia, ahonnan Magyarországra érkeznek a menekültek, biztonságos ország. Görögország ráadásul uniós tagállam – miért nem ott történik meg a menekült státusz elbírálása?

Többször körüljárták azt a kérdést, hogy a kerítés a határhoz maximum tíz méter távolságra, de magyar területen épül. A migránsok a határon belül, de a kerítésen kívül is magyar területen lesznek – vagyis a magyar hatóságoknak, ha onnan kérnek menedékjogot, akkor meg kell vizsgálni az ügyüket. Erre az volt a válasz, hogy a hivatalos határátkelőhelyekre irányítják őket. A magyar-szerb határ nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió határa is, nemcsak a magyar, hanem az uniós jogszabályok is tiltják az illegális határátlépést. Magyarország ezzel csak érvényt szerez a hazai és az uniós jognak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Arra a felvetésre, hogy a határállomáson át nem jöhetnek be Magyarországra a migránsok menedéket kérni, mert hivatalosan a szerb hatóságok nem engedhetik ki országukból azokat, akinek nincsenek irataik, az volt a válasz: igen, ez így van, mert ezt írja elő a nemzetközi jog. Ezért kellene Szerbiában, vagy még inkább Görögországban elbírálni, hogy ki jogosult a menekültstátuszra, ki nem.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Arra az eshetőségre, hogy megkerülhető lesz a kerítés, a belügyminiszter azt válaszolta: az illegális migránsokat embercsempészek irányítják, ők pedig mindig a legkisebb ellenállást keresik. Ha felépül a magyar kerítés, akkor már nem ez a határszakasz lesz a leggyöngébb pont, ezért vélhetően keresnek más útvonalat – egészen addig, míg ott is nem tesznek valamit ellene. Arra

a felvetésre, hogy az embercsempészek valójában jót cselekszenek, hiszen a menedékjog által érintett személyeknek is segítenek elmenekülni az életveszélyből,

Pintér azt felelte: az embercsempészet minden ország jogszabályai alapján súlyos bűncselekmény.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Pontosan nem tudni, mennyibe kerül a kerítés, mivel a jövő keddi kormányülésen dől el, hogy melyik technológiát választják. A kormány 6,5 milliárd forintot különített el a költségekre, de ha szükséges lesz, újabb döntést hoznak. Nem a kerítést, hanem a határt őrzik – a helyi határrendészetet a készenléti rendőrség egységei egészítik ki. Arra a kérdésre, mi lesz azokkal, akik fölmásznak a kerítésre, és az éles pengedrót súlyos sérüléseket okoz nekik, az a válasz érkezett, hogy

eddig minden rászoruló migráns megfelelő orvosi ellátásban részesült Magyarországon.

A pengedrót által okozott sérülések elkerülésére az a legjobb mód, ha nem másznak fel a kerítésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.