galéria megtekintése

Az Orbán-kormány már nem meri lehívni a paksi orosz hitelt

14 komment

H. M.

Nem kezdik meg a paksi bővítésre rendelkezésre álló orosz hitelkeret lehívását, amíg tart az uniós versenyjogi vizsgálat – ez derül ki abból a levélből, amit Lázár János, a kormány illetékes tagja küldött Jávor Benedeknek, a PM EP-képviselőjének.

Az állásfoglalás egyrészt gyökeres változást jelent a kormány álláspontjában, másrészt azt jelzi, hogy az Orbán-kabinet is elbizonytalanodott a projekt jövőjét illetően.

Fűtőelemek cseréje a Paksi Atomerőműben
Fűtőelemek cseréje a Paksi Atomerőműben
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a PM brüsszeli képviselőjének január eleji levelére válaszolt, amelyben Jávor rákérdezett, mi az oka annak, hogy több, a bővítéssel összefüggő közbeszerzést is „a körülmények megváltozása miatt" lefújtak a közelmúltban. Lázár szerint az Unió nem írta elő kötelezően a közbeszerzések leállítását, azt a magyar kormány saját maga látta szükségesnek.

 

Ez valóban így van, ugyanakkor az Európai Bizottság a vizsgálatok adott szakaszában nyomatékosan javasolta valamennyi előkészület és ráfordítás leállítását a tiltott állami támogatás gyanúja, illetve a nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt indított eljárások lezárásáig. Megítélése szerint ebbe nem csupán az állami támogatással kapcsolatos eljárás, hanem a bővítés közbeszerzésének elmaradása miatti kötelezettségszegési eljárás is beletartozik.

Jávor Benedek szerint a kormány helyes döntést hozott, hiszen felelőtlenség lenne tovább dönteni a közpénzeket egy olyan beruházásba, amely esetleg meg sem valósul. -A jelek szerint mára a kormány is belátta, hogy az eddigi „előbb cselekszünk, azután gondolkozunk" hozzáállás nem tartható. A bővítési projektnél az elejétől kezdve szoros együttműködésre lett volna szükség az uniós testületekkel, és csak akkor lett volna szabad belevágni a projektbe, ha annak az európai joggal való összeegyeztethetőségéről már meggyőződtek – fogalmazott.

A halasztás gyökeres változást jelent a kormány hozzáállásában – egy hónappal ezelőtt az illetékesek még azt nyilatkozták lapunk munkatársának, hogy az eredeti terveknek megfelelően az év közepén több százmilliárd forintot lehívnak a hitelből –, amit nehéz másként értékelni, mint hogy Orbánék is bizonytalanabbnak látják a beruházás jövőjét.

Érthetetlen ugyanakkor, hogy miért nem terjed ki ez az óvatosság a bővítési előkészületeket szolgáló magyar költségvetési kiadásokra: az idei állami költségvetés több mint 110 milliárd forintot szán az új reaktorok megvalósítását szolgáló célokra, aminek az időarányos részét információink szerint már el is költötték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.